DOLAR 34,0198 0.27%
EURO 37,6408 -0.03%
ALTIN 2.790,640,11
BITCOIN 19760521.04781%
İzmir
29°

AÇIK

05:09

SABAHA KALAN SÜRE

İzmir Yamanlar yangınını kaçak hafriyat yapanlar kayayı patlatmak isterken çıkarmış
74 okunma

İzmir Yamanlar yangınını kaçak hafriyat yapanlar kayayı patlatmak isterken çıkarmış

ABONE OL
12/09/2024 21:40
İzmir Yamanlar yangınını kaçak hafriyat yapanlar kayayı patlatmak isterken çıkarmış
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İZMIR (AA) – Yangın sonrası Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma çerçevesinde Vilayet Jandarma Komutanlığı grupları, yangının çıktığı gün bölgeden aracıyla geçen bir kişinin tabirine başvurdu.

Olay günü saat 21.45 gibi Yamanlar Mahallesi üst kısmından Karagöl’e seyir halindeyken gri renkli bir aracın kendisini selektör yaparak taciz edip süratli halde geçtiği istikametinde bilgi veren şahit, 10-15 dakika sonra bölgede yangın haberini aldığını anlattı.

Yangının birinci çıkış noktası olarak belirlenen alanda jeneratör, hilti, eldiven, plastik tabak üzere gereçlerin bulunması, yangının kaçak hafriyat esnasında meydana gelmiş olma ihtimalini kuvvetlendirdi.

Detaylı inceleme ve 150 saatlik kamera imajını inceleyen takımlar, bölgede tarihi eser kaçakçılığı maksatlı kaçak hafriyat yaptıkları ve yangına sebebiyet verdikleri gerekçesiyle 8 şüpheliyi gözaltına aldı.

Cumhuriyet savcılığındaki sorguları sonrası hakimliğe sevk edilen şüphelilerden E.Y, S.K. ve M.İ, “taksirle yangına neden olmak” ve “kaçak hafriyat yapmak”, D.Y. ve A.S. de “kaçak hafriyat yapmak” suçlamasıyla tutuklandı, 3 kuşkulu de isimli denetim kuralıyla özgür bırakıldı.

“Fotoğraf çektiğimiz yer, Yamanlar Mahallesi’nde hafriyat yaptığımız yere aittir”

M.İ. jandarmadaki tabirinde, arkadaşlarının kendisine, Örnekköy’de bir hafriyat yaptıklarını, “İstersen sen de gel, bir şey çıkarsa nasiplenirsin” dediklerini, birinci etapta teklifi kabul etmediğini lakin sonraki gün için randevulaştıklarını söyledi.

3 gün üst üste bölgeye gittiğini, hafriyat alanında jeneratör, hilti üzere alet ve ekipmanlar olduğunu, 2 bireyle hafriyat çalışması yaptıklarını belirten M.İ, şunları anlattı:

“E.Y. hafriyat alanına kablosu ile gelmişti. 13 Ağustos’ta hafriyat alanında kayalar üzerinde delikler deldi. Patlayıcı maddeyi birinci deliğe doldurdu, kablosunu bağladı. Saat 12.00-13.00 sıralarında birinci deliğe koyduğu patlayıcıyı patlattı. Şiddetli ses çıktı, patlama olan yerde tahribat yoktu. E.Y. ikinci delik açtı, tekrar patlayıcı koydu, patlayıcıyı tahtayla sıkıştırırken alev aldı, yanarak üzerine sıçradı. Kıyafetleri hafif halde yandı. Kollarında hafif kızarıklar oluştu, E.Y’ye ‘bu işe yaramıyor, hem kendini yaktın, hem de tesir etmiyor, boş ver’ dedim. Üçüncü patlamayı yaptılar, yalnızca yüksek ses çıktı, tahribat oluşmadı.”

Jandarmanın el koyduğu telefondaki bir fotoğrafın pozisyonunun yangının çıkış noktası olan hafriyat yapılan yere ilişkin olduğunun belirlendiği tarafındaki soruya M.İ, “Fotoğraf çektiğimiz yer, Yamanlar Mahallesi’nde hafriyat yaptığımız yere aittir.” karşılığını verdi.

Soruşturma kapsamında tutuklanan şüphelilerden E.Y. de kendisini öbür zanlılardan D.Y’nin çağırdığını ve bölgeye gittiklerini savundu.

Çalışma yaptıkları yerde çok sert bir tabana denk geldiklerini kaydeden E.Y, “Burayı aşamayınca patlatmak istedik. Hafriyat alanında 2 delik açtık ve sarı renkli toz biçimindeki patlayıcı malzemeyi deliğe akıttığımız sırada ağaçla sıkıştırmak isterken bu gereç patlama yapmadan olduğu yerde yandı ve duman çıkarttı. Kayayı kırmadı. Tıpkı malzemeyi ikinci deliğe doldurduk. İstenilen etkiyi göstermedi ve bu işi yapamayacağımı söyledim. Kazılan yerde rastgele bir hakkım ve hissem yoktur. Orman yangını ile de ilgim yoktur. Son olarak orayı 13 Ağustos’ta akşam saatlerinde yani 16.00 ile 17.00 sularında terk ettim ve bir daha uğramadım.” dedi.

“Kaçak hafriyat yapmak” suçlamasıyla tutuklanan şüphelilerden D.Y. de olay günü öncesinde gri renkli bir araç kiraladıklarını, 5 gün hafriyat alanına giderken sürücülük yaptığını belirtti.

Kazı alanına çıkmadığını savunan D.Y, “13 Ağustos’ta 21.30 ile 22.00 saatleri ortasında A.S. (tutuklu şüpheli) bana bir yangın imgesi gönderdi. ‘Sakın bana orası olduğunu söyleme’ diye bildiri attım. Orman yangını ile hiçbir alakam yoktur. Yalnızca şahıslar hafriyat alanına yakın bir yere götürüp bıraktım.” sözlerini kullandı.

Orman yangını

Yamanlar Dağı’ndaki ormanlık alanda 13 Ağustos’ta başlayan ve 3 ilçe sonlarına yayılarak 2 bin 159 hektar alanda tesirli olan yangın, 18 Ağustos’ta denetim altına alınıp söndürülmüş, çok sayıda konut ve iş yeri de hasar görmüştü.

Muhabir: Meriç Ürer,Gökhan Düzyol

En az 10 karakter gerekli