DOLAR 33,9788 0.24%
EURO 37,7424 0.2%
ALTIN 2.800,290,46
BITCOIN 1972469-0.54024%
İzmir
29°

AÇIK

13:05

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Yayladan dönüşün habercisi “vargit”ler çiçek açtı
67 okunma

Yayladan dönüşün habercisi “vargit”ler çiçek açtı

ABONE OL
13/09/2024 02:20
Yayladan dönüşün habercisi “vargit”ler çiçek açtı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

TRABZON (AA) – Türkiye’de ağır olarak Trabzon, Giresun ve Artvin yaylalarında bulunan, halk ortasında “mavi yıldız” ve “güz çiğdemi” üzere çeşitli isimlerle da anılan acı çiğdemgiller familyasından “vargit” çiçeği, sonbaharda açmaya başladı.

Trabzon’un Düzköy ilçesindeki 2 bin 100 rakımlı Beypınarı Yaylası’nda çayırlık alanlar, hava sıcaklığının düşmesiyle “vargit” çiçekleri ile kaplandı.

Beyaz ve maviye yakın mor renklerdeki “vargit” çiçekleri, yörede yaşayanların yanı sıra yaylaları gezen yerli ve yabancı turistlere seyri hoş görünümler sunuyor.

Yumrulu gövdeye sahip 3-5 yapraktan oluşan “vargit” çiçeği, 500 ile 3 bin metre ortasındaki orman açıklıkları ve yamaçlarda yetişiyor.

Rutubetli yerlerde eylül ve ekim aylarında çiçeklenen “vargit”, yaklaşık 10 ila 25 santimetre uzunluk veriyor.

“Burada bir yılın hasretini yaşıyoruz”

Beypınarı Yaylası’nda “vargit” çiçeklerini ailesiyle birlikte görmeye gelen Sadık Çolak, AA muhabirine, vargit çiçekleri ve yaylanın büyüleyici bir hoşluk oluşturduğunu söyledi.

Hollanda’da yaşadıklarını ve yılın bir ayını memleketleri Trabzon’da geçirdiklerini aktaran Çolak, “Bu yaz mevsiminde memleketimizin yaylalarını görmek çok hoş. Meşhur vargit çiçekleri yaylalarda kalanlar için artık son anlara geliyorsunuz, bunlar size bir işarettir, artık köylerinize dönün diyor. Yaylalarda kalan tüm hemşerilerimizin vargit çiçeklerinin yanı sıra hava durumlarına da bakılıyor. Biz burada bir yılın hasretini yaşıyoruz. Bu havayı burada hissetmek, yaşamak çok hoş.” diye konuştu.

Birgül Çolak ise vargit çiçeklerini gördüklerinde memnun olduklarını, kış aylarının gelmesinin en hoş göstergesi olduğunu tabir etti.

Muhabir: Hakan Burak Altunöz

En az 10 karakter gerekli