DOLAR 33,9008 0.03%
EURO 37,6352 -0.04%
ALTIN 2.809,880,81
BITCOIN 20374213.49839%
İzmir
27°

PARÇALI AZ BULUTLU

13:05

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Yarın Mevlit Kandili
70 okunma

Yarın Mevlit Kandili

ABONE OL
14/09/2024 07:20
Yarın Mevlit Kandili
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Hazreti Muhammed’in dünyaya gelişi münasebetiyle hicri takvime nazaran rebiülevvel ayının 12’nci günü idrak edilen Mevlit Kandili, İslam toplumlarında asırlardır kutlanıyor.

Sözlükte “doğum yeri ve zamanı” manasına gelen mevlit, İslam kültüründe bilhassa Hazreti Muhammed’in doğumunu, bu kapsamda yapılan merasimleri ve yazılan yapıtları söz etmek için kullanılıyor.

Osmanlı, Memlük, Eyyubi ve Fatimi devletleri devrinde Hazreti Muhammed’in doğum gününün resmi merasimlerle kutlanılmasının yanı sıra Türk ve Arap edebiyatında peygamber sevgisinin işlendiği eserler kaleme alındı.

Özellikle İslam toplumlarının büyük bir kısmında ağır istek gören Süleyman Çelebi’nin “Vesiletü’n Necat (Kurtuluş Vesilesi)” isimli mesnevisi, besteli yahut kendine has bir biçimde irticalen mevlit merasimlerinde okundu.

Diyanet İşleri Başkanlığı bu yıl da Mevlid-i Nebi Haftası kapsamında yurt içi ve yurt dışında çok sayıda aktiflik gerçekleştirecek.

“Mevlit Kandili’nde peygamberi hatırlamalıyız”

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Mehmet Kapukaya, AA muhabirine, peygamberin pazartesi günü doğduğuna ait rivayetlerin daha sahih olduğunu söyledi.

Hazreti Muhammed’in kendi doğum gününü kutlamadığını, sahabe devrinde de bu türlü bir uygulamanın olmadığını aktaran Kapukaya, Mevlit Kandili’nin bilhassa Osmanlı devleti tarafından resmi olarak kutlandığını tabir etti.

Kapukaya, Diyanet İşleri Başkanlığınca 1989’da kutlanmaya başlanan Kutlu Doğum Haftası’nın 2017’de Mevlid-i Nebi Haftası olarak değiştirildiğini bildirdi.

Kandillerin manevi bir huzur sağladığını lisana getiren Kapukaya, “Mevlit Kandilinde hedef peygamberimizi hatırlamak, onu anmak ve kendimize rehber edinmektir. Peygamberimize gelen kitap Kur’an-ı Kerim’dir. ‘Kur’an-ı Kerim’e karşı sorumluluğumuzu yerine getiriyor muyuz, Peygamber Efendimizi gereğince tanıyabiliyor muyuz?’ diye düşünmeliyiz.” sözlerini kullandı.

Kandil gecesinde Hazreti Muhammed’in kelamlarından oluşan hadisleri okumak gerektiğini lisana getiren Kapukaya, bu gece birebir vakitte tevbe ve istiğfar ederek günahların affedilmesi için dua etmek gerektiği tavsiyesinde bulundu.

“Kız çocuklarının vahşice katledilmelerinin önüne geçen ayetleri beyan etti”

Hazreti Muhammed’in alemlere bir rahmet olarak gönderildiğini belirten Kapukaya, şunları kaydetti:

“Hazreti Muhammed, kız çocuklarının canlı diri toprağa gömülmek suretiyle vahşice katledilmelerinin önüne geçen ayetleri beyan etmiştir. Peygamber Efendimiz bizim için bir şahit, cennet ve cennet nimetleriyle bizleri müjdeleyen bir müjdeci, ahiretle ilgili konular konusunda ve cehennem ateşi konusunda bizi uyaran bir uyarıcı ve bizi düzgünlüğe hoşluğa ve hayra çağıran bir davetçi olarak gönderilmiştir. O, yolumuzu aydınlatan bir kandildir. Her kim o ışıktan giderse selamete masraf. Işıklı yoldan gitmeyip karanlık yolu tercih ederse uçuruma yuvarlanması kaçınılmazdır.”

Muhabir: Fırat Taşdemir

En az 10 karakter gerekli