DOLAR 33,9008 0.03%
EURO 37,6352 -0.04%
ALTIN 2.809,880,81
BITCOIN 20317840.62534%
İzmir
28°

PARÇALI BULUTLU

20:44

YATSIYA KALAN SÜRE

MEB’den bir sorusu iptal edilen LGS kapsamındaki merkezi imtihanla ilgili açıklama
66 okunma

MEB’den bir sorusu iptal edilen LGS kapsamındaki merkezi imtihanla ilgili açıklama

ABONE OL
14/09/2024 15:40
MEB’den bir sorusu iptal edilen LGS kapsamındaki merkezi imtihanla ilgili açıklama
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Ankara 3. Yönetim Mahkemesinin 2024 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavdaki bir soruyu iptalinin akabinde yazılı açıklama yapıldı.

Merkezi imtihanın sorularına itirazların 2-7 Haziran’da yapılacağının İmtihanla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına Ait Merkezi İmtihan takviminde duyurulduğuna işaret edilen açıklamada, İdari Yargılama Usulü Kanunu gereği merkezi ve ortak imtihanlara dava açma müddetinin 10, birinci inceleme mühletinin ise 7 gün olduğu hatırlatıldı.

Söz konusu davaların, “dosyanın tekemmülünden itibaren en geç 15 gün içinde karara bağlanacağının” kanunda yer aldığı aktarılan açıklamada, “Davaların yasal karar doğrultusunda neticelenmesi beklenen tarihten sonra, 22 Temmuz 2024 tarihinde açıklanacağı kamuoyu ile paylaşılmıştır.” bilgisine yer verildi.

Açıklamada, 2 Haziran’da imtihanların ülke genelinde sağlıklı biçimde gerçekleştirildiği ve imtihan sürecine ait süreçlerin belirlenmiş takvim doğrultusunda yürütüldüğü tabir edilerek, “2-7 Haziran 2024 ortasında imtihan sorularına ait Bakanlığımıza ulaşan itirazlar titizlikle incelenmiş; akademisyen, öğretmen ve ölçme değerlendirme uzmanlarının raporları doğrultusunda itirazlara gerekli yanıtlar verilerek iş ve süreçler yapılmıştır.” denildi.

Takip eden süreçte Türkçe dersi A kitapçığı 1. soru, fen bilimleri dersi A kitapçığı 13 ve 15. soru ile matematik dersi A kitapçığı 20. soruya ait iptal istemiyle dava açıldığı bildirilen açıklamada, öğrencilerin belirlenen takvim kapsamında mağduriyet yaşamamaları ismine yerleştirme sürecinin tamamlandığı ve 9 Eylül prestijiyle eğitim-öğretim yılının başladığı bildirildi.

Davalara ait yargı sürecini yürüten ilgili mahkemelerin en son kararlarının 11 Eylül’de MEB’e ulaştığı kaydedilen açıklamada, şu tabirler kullanıldı:

“Yargı kararında, fen bilimleri dersi A kitapçığı 13. soru için mahkemeye sunulan eksper raporunda ‘Bu soru kolay makinelerle ilgili olup 8. Sınıf Fen Bilimleri Öğretim Programında bulunmaktadır. Kapsam geçerliliği açısından sorunun sorulması uygundur.’ sözüyle sorunun öğretim programına uygun olduğu açık biçimde belirtilmiş ve sorunun bilimsel olarak kusurlu olduğuna dair rastgele bir tabir yahut açıklamaya yer verilmemiştir. Lakin uzman şurasının, ‘Sonuç olarak sorunun kozmik fizik unsurlarına uygun olan gerçek yanıtının bulunabilmesi için düzey üstü kazanımlara muhtaçlık olduğu düşünülmektedir.’ tespiti doğrultusunda mahkemece kelam konusu soru için iptal kararı verilmiştir.”

Üst tercihlerine yerleşmeye hak kazananlara yeni kayıt hakkı tanındı

MEB’in açıklamasında şu bilgilere yer verildi:

“Bu karar sonucunda imtihan kılavuzunda yer alan ‘Sınavlarda iptaline karar verilen sorular kıymetlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan bedelinin tekrar saptanması suretiyle puanlama yapılır.’ kararı mucibince fen bilimleri dersi A kitapçığı 13. sorusu kıymetlendirme dışı bırakılarak öbür sorular üzerinden tekrar kıymetlendirme gerçekleştirilmiştir.

Herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için tüm öğrencilerin yerleştikleri okullara yönelik hakları korunmuştur. Yine puan hesaplanması sonucunda üst tercihlerine yerleşmeye hak kazanan öğrencilere ise yeni kayıt hakkı tanınmıştır. Bu öğrenciler, kayıt hakkını kullanmak istememeleri durumunda mevcut okullarında kalabileceklerdir. İlgili öğrencilerimizin takip edecekleri süreç kendilerine SMS ve e-Okul üzerinden ayrıyeten bildirilecektir. Kıymetlendirme sonrası yeni bir okula kayıt hakkı kazanan öğrencilerin bu haklarını kullanmak istemeleri durumunda müracaatları, 14-20 Eylül 2024 ortasında e-Okul üzerinden alınacak ve 21 Eylül 2024 prestijiyle kayıtları otomatik olarak yapılacaktır.”

Tanımlanan ek kontenjanlarla da nakil hakkı bulunan öğrencilerin yıl boyunca rastgele bir mağduriyet yaşamalarının böylelikle önlendiği vurgulanan açıklamada, tekrar yerleştirme sonucu üst tercihine yerleşen öğrencilerin “https://e-okul.meb.gov.tr” adresinden sonuçlarını öğrenebilecekleri bildirildi.

Muhabir: Buğrahan Ayhan

En az 10 karakter gerekli