DOLAR 33,9008 0.03%
EURO 37,6352 -0.04%
ALTIN 2.809,880,81
BITCOIN 2037269-0.91484%
İzmir
28°

HAFİF YAĞMUR

05:11

SABAHA KALAN SÜRE

ABD, terör örgütü PKK/YPG’nin Suriye’de kelamda seçim davetlerini desteklemediğini yineledi
64 okunma

ABD, terör örgütü PKK/YPG’nin Suriye’de kelamda seçim davetlerini desteklemediğini yineledi

ABONE OL
14/09/2024 22:20
ABD, terör örgütü PKK/YPG’nin Suriye’de kelamda seçim davetlerini desteklemediğini yineledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

NEW YORK (AA) – ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, yaptığı yazılı açıklamada, “ABD, kuzey ve doğu bölgeler dahil Suriye’de özgür, adil, şeffaf ve kapsayıcı seçimler düzenlemek için gerekli şartların karşılanmadığını kıymetlendiriyor.” sözünü kullandı.

Miller, bu nedenle terör örgütü PKK/YPG’nin Suriye’nin kuzeyi ve kuzeydoğusunda işgal ettiği bölgelerde düzenlemeyi planladığı kelamda seçim davetini bir sefer daha “desteklemediklerini” bildirdi.

ABD’nin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu’nun 2254 sayılı kararı doğrultusunda Suriye’de yapılacak tüm seçimlerin “özgür, adil, şeffaf ve kapsayıcı olması gerektiğini daima olarak lisana getirdiğini” söz eden Miller, “Bu tıp seçimler için şartlar şu anda kuzeyi ve doğusu da dahil olmak üzere Suriye’de karşılanmıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

PKK/YPG’nin Suriye’de kelamda seçim çalışmaları

Terör örgütü PKK/YPG, Suriye’de işgal ettiği bölgelerde haziran ayı için kelamda lokal seçim tertiplediğini duyurmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Mayıs’ta “Türkiye, güney hudutlarının çabucak ötesinde Suriye’nin ve Irak’ın kuzeyinde bölücü örgütün bir ‘teröristan’ kurmasına asla müsaade vermeyecektir.” sözünü kullanmıştı.

Terör örgütü PKK/YPG, bunun üzerine haziran ayındaki kelamda seçim planını iptal ederek, evvel ağustos ve daha sonra da eylül ayına ertelemişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, kelamda seçimlere ait mayıs ayında yaptığı açıklamada, “Suriye’de yapılacak rastgele bir seçim, BM Güvenlik Kurulu’nun 2254 sayılı kararında da belirtildiği üzere özgür, adil, şeffaf ve kapsayıcı olmalı. Suriye’nin kuzeydoğusunda (YPG/PKK tarafından) yapılacak seçimlerle ilgili şu anda bu şartların sağlandığını düşünmüyoruz ve bu görüşümüzü Suriye’nin kuzeydoğusundaki aktörlere de ilettik.” demişti.

Muhabir: Mücahit Oktay

En az 10 karakter gerekli