DOLAR 33,9008 0.03%
EURO 37,6352 -0.04%
ALTIN 2.809,880,81
BITCOIN 20294370.02766%
İzmir
25°

PARÇALI BULUTLU

16:35

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Türkiye ile Ürdün, sıhhat, besin ve bilgi teknolojileri alanında ortak projeleri destekleyecek
101 okunma

Türkiye ile Ürdün, sıhhat, besin ve bilgi teknolojileri alanında ortak projeleri destekleyecek

ABONE OL
15/09/2024 09:20
Türkiye ile Ürdün, sıhhat, besin ve bilgi teknolojileri alanında ortak projeleri destekleyecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – AA muhabirinin derlediği bilgilere nazaran, iki kurum ortasında 2023 yılında imzalanan Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Protokolü’ne dayanılarak hazırlanan davet, iki ülke ortasındaki işbirliği faaliyetlerini artırmak emeliyle başlatıldı.

Yeni bilgi üretmeye, bir mevzuda yeni bilimsel yorumlar yapmaya yahut bilimsel prensiplere dayalı teknolojik problemleri çözmeye odaklanan davet kapsamında sıhhat güvenliğinde epidemiyoloji ve sıhhatte yapay zeka, bilgi ve bağlantı teknolojilerinde yapay zeka, besin güvenliğinde de sürdürülebilir tarım, su kıtlığı ve biyoçeşitlilik projeleri desteklenecek.

Ortak araştırma projesi önermek isteyen Türkiye’deki araştırmacıların, projeyi birlikte gerçekleştirecekleri Ürdün’deki araştırmacılarla proje ortağı olarak başvurmaları gerekecek, tek taraflı proje müracaatları kabul edilmeyecek.

Projenin detayları

Projelerin azamî mühleti 2 yıl ile sonlu olacak ve Türk tarafı için üniversiteler, kamu kurumları yahut kuruluşlar, araştırma kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri yahut Türk sanayi/özel kesim tarafından müracaat yapılabilecek. Ürdün tarafında ise üniversiteler ile araştırma kurumlarının müracaatları alınacak.

Türkiye ve Ürdünlü ortaklar, her ulusal bilimsel koordinatör tarafından ilgili fonlama kuruluşlarına sunulması gereken ortak bir bilimsel proje hazırlayacak.

Yapılan değerlendirmeler sonucunda desteklenecek azamî proje sayısı 3 olacak. TÜBİTAK, proje başına yaklaşık 2 milyon liraya kadar proje teşvik primi verecek. NCRD ise finansman almaya hak kazanan Ürdün grubuna proje başına 35 bin Ürdün dinarına kadar fon sağlayacak.

Her taraf, araştırmacılarının konaklama ve milletlerarası uçuş masraflarını kendi kural ve yönetmeliklerine nazaran karşılayacak.

Başvurular, TÜBİTAK’ın Proje Müracaat Sistemi üzerinden gerçekleştirilecek. Projeye son müracaat tarihi 27 Kasım, e-imza son tarihi ise 4 Aralık olarak belirlendi.

Muhabir: Zeynep Duyar

En az 10 karakter gerekli