DOLAR 34,0412 -0.04%
EURO 37,8900 -0.04%
ALTIN 2.824,280,00
BITCOIN 1972076-2.64444%
İzmir
28°

AÇIK

05:14

SABAHA KALAN SÜRE

Türk turistlerin Üsküp’te Osmanlı ruhunu hissettiği yer: Türk Çarşısı
124 okunma

Türk turistlerin Üsküp’te Osmanlı ruhunu hissettiği yer: Türk Çarşısı

ABONE OL
16/09/2024 09:40
Türk turistlerin Üsküp’te Osmanlı ruhunu hissettiği yer: Türk Çarşısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ÜSKÜP (AA) – Osmanlı periyodunda inşa edilen ve dar sokaklara cami, han, hamam ve çeşme üzere tarihi alanlara açılan Türk Çarşısı, tıpkı vakitte kuyumculuk ve halıcılık üzere zanaatların öne çıktığı dükkanlarıyla ilgi çekiyor.

“Eski Üsküp Çarşısı” olarak da bilinen Türk Çarşısı, ziyaretçilerine klasik mutfağın eşsiz lezzetlerini sunarken, bilhassa Türk turistlerin “evlerinde üzere hissettiği” özel yerlerden biri olarak göze çarpıyor.

Üsküp’e gelen Hasan Arslan, AA muhabirine, “Üsküp bizi heyecanlandırdı. Nitekim hoş ve tarihi bir kent. Osmanlı izlerinin olması bizi ayrıyeten keyifli etti.” dedi.

Başkenti gezebilmek için bir günün kâfi olmadığını söyleyen Arslan, Osmanlı mirasını görmek isteyen ve merak edenlerin Üsküp’e kesinlikle gelmesi gerektiğini belirtti.

Bir öbür Türk turist Pınar Demirtaş da Üsküp’te atalarını bulduğunu kaydederek, “Vatanımdan uzakta vatanımda üzere hissettim. Çok duygulandım. Hoş korunmuş.” diye konuştu.

Üsküp’e geldiği için son derece memnun olduğunu anlatan Demirtaş, “Ezan sesi duymak, atalarımızın izlerini görmek, o duyguyu yaşamak çok hoş.” tabirlerini kullandı.

Metin Duyar ise Üsküp’te kendisini Türkiye’de üzere hissettiğini lisana getirerek, “Halkı çok yardımsever, her şeyi paylaşıyorlar. Kendi etrafımızda üzere dolaştık.” dedi.

Çarşıda çok sayıda Osmanlı yapıtı var

Üsküp’ün tarihi Türk Çarşısı, 16. ve 17. yüzyıllarda ün kazanırken, Arnavut kaldırımı sokakları, Osmanlı mirası Sultan Murad Mescidi, Kurşunlu Han ve Davut Paşa Hamamı üzere yapılara açılıyor.

Türk turistlerin çarşıda en çok uğradığı adreslerinden biri de Kuzey Makedonya’nın klâsik lezzetlerini sunan restoranlar olurken, kuru fasulye ile servis edilen köfte “Üsküp’te kesinlikle denenmesi gereken lezzetler” listesinin birinci sırasında yer alıyor.

Şehrin ortasından geçen Vardar Irmağı’nın iki yakasını birleştiren Taşköprü de Osmanlıların Üsküp’teki sembol yapıtlarının başında geliyor. “Fatih Sultan Mehmet Köprüsü” olarak da bilinen, 12 ayaklı, 220 metre uzunluğunda ve 6 metre genişliğindeki köprünün, birçok savaş ve zelzelede ziyan gördüğü biliniyor.

Muhabir: Ajdin Aliji,Aida Cako,Lejla Biogradlija

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.