DOLAR 33,9994 -0.08%
EURO 37,9526 0.07%
ALTIN 2.825,610,03
BITCOIN 1970659-2.53521%
İzmir
28°

AÇIK

05:14

SABAHA KALAN SÜRE

Türkiye’nin birinci bayan borsa casusu Suzan Uçak hemcinslerine bu mesleğe yönelmelerini öneriyor
84 okunma

Türkiye’nin birinci bayan borsa casusu Suzan Uçak hemcinslerine bu mesleğe yönelmelerini öneriyor

ABONE OL
16/09/2024 12:40
Türkiye’nin birinci bayan borsa casusu Suzan Uçak hemcinslerine bu mesleğe yönelmelerini öneriyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İZMIR (AA) – Daha çok erkek işi olarak görülen aracılık mesleğine yabancı olmayan Uçak, pamuk casusu olan eşi Bülent Uçak ile yıllardır çalışmaların içerisinde yer alıyor.

TOBB tarafından evvelki yıl düzenlenen aracılık imtihanını kazanarak birinci bayan borsa casusu olan Suzan Uçak, bayanların bu mesleği yapabileceğini gösteriyor.

Aynı imtihanda Uçak çiftinin oğulları Burak Uçak da muvaffakiyet göstererek aile mesleği borsa ajanlığını tercih etti.

Suzan Uçak, AA muhabirine, borsa casusu olarak İzmir Ticaret Borsasında ham unsur üreticisiyle iplik üreticisi ortasında alım satımın gerçekleştirmesinde, lojistiğinde, ekspertizinde tescil yetkisine sahip kişi olarak çalışmalar yaptığını söyledi.

Bugüne kadar hiç bayan borsa casusu olmadığını belirten Uçak, kendisinin borsada pamukla ilgili süreçlere aracılık ettiğini belirtti.

Borsa ajanlığının, borsada diğeri ismine ve hesabına vekil sıfatıyla hareket eden şahısların yaptığı meslek olarak tanımlandığını tabir eden Uçak, şunları kaydetti:

“Aslında pamuk üretiminde tarlada, çırçır üretiminde çok fazla çalışan bayan var lakin borsada bunu temsil edecek hiç bayan yoktu. Benim buraya gelmem, eşimle birebir işi yapıyor olmamız çok yeterli bir his. Biz pamuk ticareti yapan aile şirketiyiz. Daha çok finans kısmında çalışıyordum. İmtihana aslında kızım başvurmuştu. Onun için gelmiştik fakat prosedürde eksiklikler olduğu için imtihana ben girdim. Borsa ajanlığı çok bilinen bir meslek değil. Daha çok bu işte çalışan, onun ailesinden gelen bireyler tarafından yapılan bir meslek. Çok memnunum, bizden birinci oldu. İnşallah ikinci de bizden olur diye düşünüyorum zira kızım da faal olarak bu işi yapıyor.”

Kadın istihdamının her alanda oluşturulması gerektiğini tabir eden Uçak, erkek hükümran bir iş olan borsa ajanlığında artık daha çok bayan olmasını gerektiğini anlattı.

Çevresindeki bayanlara borsa ajanlığını önerdiğini lisana getiren Suzan Uçak, “Mesela bizde bu işi yapan arkadaşların erkek çocukları yok işlerini devredecekleri, kız çocukları da var. İnşallah onlar için ben gayret gösterip bir imtihan daha açılmasını isteyeceğim. İmtihana katılmak için dokuma ham hususlarıyla uğraşan, borsa üyesi olan ve borsa casusunun simsarlığını yapan bireylerin yanında çalışanların muhakkak bir müddet devamlılıkları olduğu takdirde bu imtihana girebiliyorlar. En az 2 yıl borsa simsarı, casusu yahut dokuma firmalarına ilişkin bir yerde çalışmaları gerekiyor. Ondan sonra imtihana başvurabilirler.” dedi.

Uçak, İzmir Ticaret Borsasının birincilerin borsası olduğunu ve manada dayanaklarından ötürü ilk kadın borsa başkanı Işınsu Kestelli’ye de teşekkür etti.

Türkiye’nin değerli tarım ülkesi olduğunu ve bu manada hak ettiği kıymeti alması için daha hoş çalışmalar yapılması gerektiğini vurgulayan Uçak, şöyle konuştu:

“Benim birinci olmam olağan ki çok hoş bir his. Tahminen evvelki süreçte daha zordu ancak artık koşullar daha uygun bir durumda ve bu işi yapan öbür arkadaşlar da biz bayanlara takviye veriyorlar ziyadesiyle. O yüzden yapmak isteyen varsa her türlü hususta takviye oluruz ve yapsınlar yalnızca erkeklere hükümran bir iş değil. Evet zorlukları var ancak bize dayanak veren, yanımızda çalışan arkadaşlarımız, eşlerimiz yahut bu işi yapan arkadaşlar bize takviye veriyor esasen. Çok hoş bir meslek zira ben çok seviyorum.”

Eşiyle gurur duyuyor

Yaklaşık 40 yıldır borsa ajanlığı yapan Bülent Uçak ise bayanların her alanda olması gerektiğini, bu manada eşini her vakit desteklediğini ve kendisiyle gurur duyduğunu anlattı.

Kadının iş hayatına iştirak gücünün ülkelerin kalkınmasına da katkı sunacağını belirten Uçak, kelamlarını, “Eşim zati uzun yıllar ticaretin içerisinde daha çok finansman ve muhasebe kısmında etkin misyondaydı. İmtihana girdi ve borsa casusu kimliğini aldı. Doğal biz iftihar ediyoruz, memnunuz, gururluyuz zira Türkiye’deki bayanın yeri, inancı, motivasyonu, gücü, rol model olma noktasında gençlere açmış olduğu ufuk, cüret noktasında çok değerli bir fonksiyonel vazife gördüğünü söyleyebilirim.” diye tamamladı.

Muhabir: Halil Fidan

En az 10 karakter gerekli