DOLAR 34,2452 0.28%
EURO 37,6376 -0.37%
ALTIN 2.921,730,22
BITCOIN 21279811.02291%
İzmir
26°

AÇIK

12:58

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Şanlıurfa’da tescilli Karacadağ pirincinde hasat başladı
200 okunma

Şanlıurfa’da tescilli Karacadağ pirincinde hasat başladı

ABONE OL
29/09/2024 22:20
Şanlıurfa’da tescilli Karacadağ pirincinde hasat başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ŞANLIURFA (AA) – Mayıs ayında çoğunlukla taşlık yerlere ekilen pirinç, eylül ayında düz yerlerde biçerdöverle biçilirken, eğimli yerlerde ise emekçiler tarafından orakla toplanıyor.

Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenen Karacadağ pirinci, bölge halkı tarafından büyük ilgi görüyor.

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Karacadağ eteklerindeki Eskihan Mahallesi’nde düzenlenen hasat merasimine katılarak, çiftçilerle birlikte orak kullanıp pirinç saplarını biçti.

Karacadağ’ın mikroklima özelliğine sahip bir bölge olduğunu belirten Şıldak, “Yükseltisi volkanik dağ özelliği ve kıraç arazi yapısıyla aslında tarıma güç şartlarda elverişlilik sağlayan bir yapıda Karacadağ. Lakin burada insanımız bu hoş eseri, çeltiği keşfetmiş. Yıllardır ekiyor ve az evvel bir vatandaşımızın da söylediği üzere çok ekonomik olmasa bile lezzeti, tadı, sıhhate olan yararları sebebiyle artık burası benimsenmiş. 3 bin 500 dekar alanda ve en çok da Eskihan Mahallemizde yaklaşık 2 bin dekar olduğunu öğrendik.” dedi.

“Bu yıl rekoltemiz 1400 ton civarında olacak”

Rengi, aroması ve tadıyla ayrışan Karacadağ pirincinin hasat periyodunun tüm çiftçilere güzel olmasını dileyen Şıldak, kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Bu yıl rekoltemiz 1400 ton civarında olacak. Tarım Bakanlığımızın dayanaklarıyla arkadaşlarımız büyük bir çaba gösteriyorlar. Bütün tarım eserlerinin geliştirilmesi konusunda olduğu üzere Karacadağ’daki bu istisnai eser çeltik konusunda da çalışıyoruz. Şanlıurfa, biliyorsunuz bir tarım cennetidir, adeta tarımın başşehri diyebiliriz, GAP’ın başşehri ve sulama projeleri ile birlikte randımanı artmış topraklara sahip. Pirincin de bu iklimde, bu coğrafyada, bu tadıyla lezzetiyle sıhhate olan yararlarıyla geliştirilmesi, eser ölçüsünün ve verimliliğin artırılması için projeler uygulayacağız. Gerçekten 12 tona yakın bir tohum dayanağı sağlamış Vilayet Tarım Müdürlüğümüz, ben arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Birebir vakitte vatandaşlarımızın, çiftçilerimizin bir gölet talebi var. Bugün bunu da inceleyeceğiz, ilgili kurumlarımızı görevlendireceğiz. Burada bir çalışma başlatmak istiyoruz. Üretenin, çalışanın her vakit yanındayız. Devletimizin bütün kurumlarıyla kuruluşlarıyla takviyeleriyle, köylerimizde yenilikçi tarım uygulamalarını çok önemsiyoruz.”

Muhabir: Cuma Sarı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP