AA
İSTANBUL (AA) – Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt, aktifliğin iki ülke ortasındaki iş birliğini güçlendirmek ve daha güçlü gelecek inşa etmek için değerli adım olması temennisinde bulunarak, “Önümüzdeki devirlerde, başta ulaşım olmak üzere güç, turizm ve sıhhat üzere çeşitli dallarda ülkelerimiz ortasında daha fazla iş birliğine gideceğimizi ve dostluğumuzun daha da güçleneceğini düşünüyorum.” diye konuştu.
“Japonya ile Türkiye Ortasında Diplomatik Alakaların Tesisinin 100. Yıl Dönümü” kapsamında Marmaray’ın Yenikapı İstasyonu’nda aktiflik düzenlendi.
Etkinliğe, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt, Japonya Ulaştırma Arazi, Altyapı ve Turizm Bakan Yardımcısı Amakawa Hirofumi, Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Katsumata Takahiko, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün, Japonya Uluslararası İş Birliği Ajansı (JICA) Orta Doğu ve Avrupa Genel Müdürü Toyama Kei ve başka davetliler katıldı.
Törende konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı İskurt, Türkiye ile Japonya’nın Asya’nın doğu ve batı uçlarında yer alan, esaslı tarihi geçmişe sahip ve kültürel miraslarını muhafaza başarısı göstermiş iki ülke olduğunu söyledi.
Japonya’da 2019’da Türk Kültür Yılı ilan edildiğini hatırlatan İskurt, şunları kaydetti:
“2024 yılı prestijiyle Türkiye ve Japonya ortasında diplomatik bağların tesis edilmesinin 100. yılını kutlamanın heyecanını yaşıyoruz. Bu tıp artan karşılıklı üst seviye ziyaretler ve iki ülkede gerçekleştirilen etkinlikler, halklarımız ortasındaki dostluğun pekişmesine vesile oluyor. Bu merasimi, 150 yıllık bir hayalin gerçekleşmesini sağlayan ve iş birliğimizin en kıymetli yapıtlarından biri olan Marmaray Projesi kapsamında gerçekleştiriyoruz. Marmaray, günlük yaklaşık 650 bin yolcu taşıyarak değerli bir ulaşım tahlili sunmakta ve bugüne kadar taşıdığı yaklaşık 1 milyar 200 bin yolcu ile İstanbul’un ulaşım sistemine kıymetli katkılar sağlamaktadır. Bu muvaffakiyet, iki ülkenin mühendislik ve teknolojik iş birliğinin en hoş örneklerinden biridir.”
Bakan Yardımcısı İskurt, Japonya’nın Türk endüstrileşmesinin mihmandarlarından biri olduğunu, halihazırda 200’ün üzerinde Japon sermayeli şirketin Türkiye’de faaliyet gösterdiğini vurguladı.
Japonya ve Türkiye’nin doğal afetlerden sıklıkla etkilenen iki ülke olduğuna dikkat çeken İskurt, “Bu hususta, süregelen karşılıklı yardımlaşma ve dayanışmanın uzun yıllar devam edeceğine inancımız tamdır.” tabirini kullandı.
“Kesintisiz ulaştırma ağlarını geliştirecek memleketler arası teşebbüsleri yakından takip ediyoruz”
İskurt, Türkiye’nin hem coğrafik hem de kültürel olarak kıtaların, medeniyetlerin, tarihi İpek ve Baharat yolları üzere kadim ulaşım koridorlarının kesişme noktasında yer aldığını söyledi.
Türkiye’nin Asya, Afrika ve Avrupa olmak üzere üç kıtayı birbirine bağlayan stratejik pozisyonuna dikkati çeken İskurt, kelamlarına şöyle devam etti:
“Bu noktada, ülkemizin memleketler arası ticaret açısından ne kadar değerli bir koridor olduğunun şuuruyla, son 22 yılda ülkemizin ulaşım ve haberleşme altyapısına yaklaşık 276 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdik. Ülkemiz, 3 kıta ortasındaki değerli jeopolitik pozisyonunu büyük altyapı projeleriyle güçlendirerek milletlerarası ulaştırma koridorları için kritik bir temas noktası haline gelmiştir. Bu kapsamda, global gelişmeleri dikkate alarak kesintisiz ulaştırma ağlarını geliştirecek memleketler arası teşebbüsleri yakından takip ediyoruz. Orta Koridor ve Kalkınma Yolu projelerine öncülük ediyor, Avrupa, Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’ya uzanan bir coğrafyada bağlantısallığı sağlayacak projeleri hayata geçiriyoruz.”
Bakan Yardımcısı İskurt, Japonya ile inşa edilen Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Osmangazi Köprüsü ve Marmaray üzere projelerden ötürü gurur duyduklarını, bu yıl içinde Osmangazi Köprüsü ile Kurushima-Kaikyo Köprüsü ortasında kardeş köprü alakasının tesis edilmesini öngördüklerini tabir etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yüksek vizyonu doğrultusunda Japonya ile bağları her alanda geliştirmeye büyük kıymet verdiklerini belirten İskurt, şu değerlendirmelerde bulundu:
“İlişkilerimizin geliştirilmesinde en kıymetli öge siyasi kararlılıktır ve her iki tarafta da bu siyasi kararlılığın olduğunu görmekteyiz. Önümüzdeki devirlerde de başta ulaşım olmak üzere güç, turizm ve sıhhat üzere çeşitli bölümlerde ülkelerimiz ortasında daha fazla iş birliğine gideceğimizi ve dostluğumuzun daha da güçleneceğini düşünüyorum. Aktifliğin, ülkelerimiz ortasındaki iş birliğini güçlendirmek ve daha güçlü bir gelecek inşa etmek için değerli bir adım olmasını temenni ediyorum.”
“Marmaray iki ülke ortasındaki bağlantıların en kıymetli örneklerinden”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün, Japonya ve Türkiye’nin 100 yıldan çok daha öncesine dayanan, asırlarca süren derin bir bağlantıya sahip olduğunu söyledi.
Japonya’nın Türkiye için değerli yeri olduğuna dikkati çeken Eyigün, şunları kaydetti:
“Mühendislik mesleğimin birinci adımlarında, 2000 yılında Japonya’da bir eğitime katıldım. Bu eğitim, Japonya’da taban altı inşaat teknolojileriydi. O periyotta Japonya’nın ulaşmış olduğu teknolojiler bizim için çok üst düzeydeydi diyebilirim. Bizim çok aşina olmadığımız kimi tekniklerde geliştirdikleri metotları görme fırsatım olmuştu. Şükür ki ülkemiz, bu eğitime katılmamdan 24 yıl sonra en düzgünler ortasında yer almıştır.”
Eyigün, iki ülke ortasındaki münasebetlerin en kıymetli örneklerinden birinin Marmaray projesi olduğunu lisana getirdi.
Proje hakkında bilgi veren Eyigün, şu noktalara dikkat çekti:
“1860’ta padişahımız Abdülmecit, bu projenin hayalini kurmuş ve başlatmıştı. Daha sonra Sultan Abdülhamit projeyi geliştirdi ve Cumhurbaşkanı’mız 2002 yılında somut adımı atarak projenin startını verdi. Bu üç ismi çok önemsiyorum zira irade, gerçekleşmenin ön şartıdır. İrade olmadan fiili icraat mümkün değildir. Münasebetiyle her işimizde iradenin, azmin ve kararlılığın birinci şart ve en kıymetli öge olduğunu, şahsen bu projede yaşayarak gördüm. Türk-Japon iş birliği ve dostluğu da iki halkın ve iki milletin azmiyle sonsuza kadar sürecek olan bir dostluk iradesinin en hoş örneklerinden biridir. Bu irade korundukça, bu iki toplum dost ve kardeş olarak kalacaktır. İnşallah ikinci yüzyılda, üçüncü yüzyılda da bizden sonrakiler burada buluşacak, geçmişi hatırlayacak ve gelecek projeksiyonlarını tabir edecekler.”
Hediye takdimlerinin akabinde, 100. yıl anısına düzenlenen Yenikapı İstasyonu’ndaki stant ziyaret edildi.
Etkinlik kapsamında, özel olarak giydirilen Marmaray treniyle Üsküdar’a geçen Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt, bu trenin yıl sonuna kadar yolcuların hizmetinde olacağını söyledi.
“Marmaray, Japonya ve Türkiye’nin Türk halkının 150 yıllık hayalini gerçekleştirmek için güçlerini birleştirdiği vazgeçilmez bir projedir”
Japonya Arazi, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakan Yardımcısı Amakawa Hirofumi, Marmaray’ın Türkiye ve Japonya’nın, Türk halkının 150 yıllık hayalini gerçekleştirmek için güçlerini birleştirdiği vazgeçilmez bir proje olduğunu belirtti.
Japonya Büyükelçiliği ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) Ankara Ofisi işbirliğinde Marmaray’ın Yenikapı İstasyonunda, Japonya ile Türkiye Ortasında Diplomatik Bağlantıların Tesisinin 100. Yıl Dönümü merasimi düzenlendi.
Etkinliğe, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt, Japonya Arazi, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakan Yardımcısı Amakawa Hirofumi, Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Katsumata Takahiko, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün ve JICA Orta Doğu ve Avrupa Departmanı Genel Müdürü Kei Toyama ile öteki davetliler katıldı.
Etkinlikte 100. yıl dönümü anısına hazırlanan kısa sinema gösterildi.
Japonya Arazi, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakan Yardımcısı Amakawa, burada yaptığı konuşmada, Marmaray’ın çok değerli yer altı demiryolu tüneli ve çok değerli bir sınır olduğunu belirterek, Japon şirketlerin İstanbul Boğazı’nı geçmek için okyanus tabanına batırma tünel teknolojisini uyguladığını hatırlattı.
Bunun Japonya’nın yüksek kaliteli altyapısını simgeleyen bir teknoloji olduğunu vurgulayan Amakawa, “Marmaray, her iki ülkeden şirketlerin birbirlerinin güçlerini kullandığı, Japonya ve Türkiye’nin Türk halkının 150 yıllık hayalini gerçekleştirmek için güçlerini birleştirdiği vazgeçilmez bir projedir.” dedi.
Amakawa, Japonya ile Türkiye ortasındaki diplomatik bağlantıların 100’üncü yıl dönümünü kutlamak için gerçekleştirilen Marmaray vagonlarının giydirilmesinin, iki ülke ortasındaki güçlü bağların tekrar teyit edilmesine katkı sağlayacağını belirtti ve iki ülke ortasında altyapı alanındaki işbirliği bağlantısını daha da derinleştirmek için bir fırsat olması dileğinde bulundu.
Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Katsumata Takahiko da Marmaray’ın Türk halkının 150 yıllık hayali olduğunu belirterek, “Diplomatlık mesleğim boyunca bu projenin ne manaya geldiğini şahsen yaşayarak deneyim etmiş bulunmaktayım.” dedi.
Katsumata, feribot ile 15 dakikadan fazla süren seyahatin, demiryoluyla yalnızca 4 dakikaya indirilmiş olmasıyla 150 yıllık bir hayalin artık gerçekleşmiş olduğunu lisana getirdi.
Bugün prestijiyle Marmaray’da Japonya-Türkiye dostluğunu anma treninin seferlere başlayacağını aktaran Katsumata, “İstanbulluların ve tüm Türk halkının iki ülke ortasındaki alakaların yeni 100 yılında bu dostluk trenini kullanacak olmasından büyük memnuniyet duyuyorum.” sözlerini kullandı.
JICA Orta Doğu ve Avrupa Departmanı Genel Müdürü Kei Toyama ise iki ülke tarihinde Marmaray’ın Türkiye’nin en kıymetli projelerinden birini gerçekleştirmek üzere Japonya ve Türkiye halkları ortasındaki dostluk muvaffakiyetini simgelediğini lisana getirdi.
Kei, Marmaray’ın inşaat sırasında büyük bir kaza yaşanmadan açılmasının şahane bir muvaffakiyet olduğunu belirterek, iki ülke ortasındaki alakaların gelecek 100 yıl boyunca güçlenmeye ve derinleşmeye devam etmesi dileğinde bulundu.
Konuşmaların akabinde karşılıklı armağan takdimi yapıldı.
Türkiye-Japonya dostluğunu simgeleyen 100. yıl Marmaray treni raylarda
Heyet, daha sonra 100. yıl dönümü anısına düzenlenen Yenikapı İstasyonu’ndaki sergiyi ziyaret etti.
Törenin akabinde, Türkiye-Japonya diplomatik bağlantılarının 100. yıl dönümü anısına özel olarak tasarlanmış logolar ile giydirilen Marmaray treni seferlerine başladı.
Heyet, Marmaray trenine binerek Üsküdar İstasyonu’na geçti.
Türkiye-Japonya diplomatik ilgilerinin 100. yıl dönümü logolarıyla süslenen tren, yıl sonuna kadar raylarda kalacak.
“İki ülke de dost kara günde belirli olur atasözüne yakışıyor”
Büyükelçi Katsumata, aktiflik sonunda AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Marmaray’ın bugüne kadar 1 milyardan daha fazla yolcu için hizmet vererek, İstanbul’daki ağır trafiğin çözülmesine büyük katkıda bulunduğunu öğrenmekten memnuniyet duyduğunu aktardı.
Özellikle 1970’li yıllardan itibaren büyük altı yapı projelerinde Türkiye ve Japonya’nın değerli paydaşlıklar yaptığını vurgulayan Büyükelçi, alakaların böylelikle güçlendiğini lisana getirdi.
Büyükelçi, iki ülkenin ayrıyeten zelzelelerde yardımlaşmada bulunduğunu hatırlatarak, “Atasözümüzde olduğu üzere ‘dost kara günde aşikâr olur’ kelamına yakışan iki ülke, bu türlü çok güç vakitlerde birbirine yardım ederek dostluk ilgimizi daha güçlendirmiştir.” tabirlerini kullandı.
Muhabir: Serap Doğan,Muhammet Tarhan
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önceHABERLER
27 gün önce