DOLAR 34,5445 0.18%
EURO 35,9950 -0.67%
ALTIN 3.010,381,65
BITCOIN 34377780.92686%
İzmir
20°

HAFİF YAĞMUR

06:23

SABAHA KALAN SÜRE

İzmir Körfezi’ndeki kirlilik için “altyapı yetersizliği” vurgusu
133 okunma

İzmir Körfezi’ndeki kirlilik için “altyapı yetersizliği” vurgusu

ABONE OL
30/09/2024 18:20
İzmir Körfezi’ndeki kirlilik için “altyapı yetersizliği” vurgusu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İZMİR (AA) – İzmir Ticaret Odasından (İZTO) yapılan açıklamaya nazaran, İzmir Balıkçılık Çalışma Kümesi 34’üncü toplantısı İZTO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şahin Çakan başkanlığında yapıldı.

Toplantıda Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Tolga Dinçer, İzmir Körfezi’nde yaşanan balık vefatları ve kirlilikle ilgili sunum yaptı.

Dinçer, bilhassa iç körfezde su sirkülasyonunun kısıtlı olması nedeniyle suların sıcak mevsimlerde dış körfez bölgelerine nazaran daha fazla ısındığını, bunun iç körfez ekosistemini daha da kırılgan hale getirdiğini anlattı.

Nüfus ve alt yapının yetersizliğinin sorunu büyüttüğünü belirten Dinçer, şunları kaydetti:

“2000 yılında Büyük Kanal Projesi’nin devreye sokulmasıyla körfez ekosistemi çok önemli bir düzelme sürecine girdi. Fakat ilerleyen yıllarda nüfusun giderek artması nedeniyle mevcut alt yapının yetersiz kalması sorunun büyümesine neden oldu. Altyapının yetersizliği nedeniyle 10 yılı aşkın müddettir Çiğli Arıtma Tesisi’nden kâfi seviyede arıtılmayan suyun deşarjlarının yapıldığı gerek uydu imajlarından, gerekse müşahede ve araştırma sonuçlarımızdan anlaşılıyor.”

Dinçer körfezde yüksek ölçüde besleyici elemente bağlı çok alg üremesi olduğunu lisana getirerek, “Körfezden alınan balık numuneleri üzerinde yapılan mikrobiyolojik çalışmalar sonucunda, balıklarda hastalığa sebep olacak rastgele bir bakteriyel ve paraziter etkene rastlanmamıştır.” diye konuştu.

İZTO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şahin Çakan ise körfezin 1979’dan beri balık avcılığına kapalı olduğunu tabir etti.

Körfezdeki toplu balık ölümlerinin balıkçılık dalını olumsuz etkilediğini aktaran Çakan, “İzmir’de gerçekleştirilen balıkçılık faaliyetleri ekseriyetle açık deniz avcılığına dayanmakta olduğundan bu durum tüketici sıhhati açısından bir tehlike ögesi oluşturmuyor. Bu bağlamda kritik olan avlanan balıkların menşei. Yasal düzenlemelere nazaran, kökeni meçhul olan balıkların satışı mutlaka yasak.” sözlerini kullandı.

Toplantıya bölümle ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri de katıldı.

Muhabir: Hüseyin Bağış

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP