DOLAR 34,2452 0.28%
EURO 37,6376 -0.37%
ALTIN 2.921,730,22
BITCOIN 21161661.23997%
İzmir
30°

AÇIK

12:58

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Kanatlarına ve tırnaklarına ziyan verilen cambaz kartala Şanlıurfa’da ihtimamlı bakım
159 okunma

Kanatlarına ve tırnaklarına ziyan verilen cambaz kartala Şanlıurfa’da ihtimamlı bakım

ABONE OL
30/09/2024 21:40
Kanatlarına ve tırnaklarına ziyan verilen cambaz kartala Şanlıurfa’da ihtimamlı bakım
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ŞANLIURFA (AA) – Ana vatanı Orta ve Güney Afrika olan cambaz kartal, Türkiye’de az görülüyor.

Türkiye’de daha evvel İstanbul ve Sinop’ta görüntülenen bir cins olan kartal, 2 yıl evvel Şırnak’ta kaçak avcıların elinden Tabiat Müdafaa ve Milli Parklar Müdürlüğü gruplarınca kurtarıldı.

Kaçak avcılar tarafından kanatlarına ziyan verilen ve iki tırnağı çekilen kartal, Şanlıurfa’daki Gölpınar Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne getirilerek tedavi altına alındı.

Burada tedavisi tamamlanan kartal, rehabilitasyon merkezinde hayatını sürdürüyor.

Gölpınar Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi Sorumlusu Uğur Özbay, AA muhabirine, 2 yıl evvel cambaz kartalın Tabiat Müdafaa ve Milli Parklar Müdürlüğü gruplarınca Şırnak’ta kaçak avcıların elinden kurtarıldığını söyledi.

Özbay, kanatlarına ziyan verildiği için uçma yeteneğini kısmen kaybeden kartalla ilgili şu bilgileri verdi:

“Cambaz kartal, zalimce kanatları çekilmiş, ayak tırnakları onlara (kaçak avcılara) ziyan verilmesin diye kesilmiş, bakımı, beslenmesi gereğince yapılmamış, ölmek üzereyken rehabilitasyon merkezimize getirildi. Rehabilitasyon merkezinde birinci başta güçlendirme, ondan sonra gerekli bakım çalışmalarını yaptıktan sonra cambaz kartalımız her geçen gün güçlenmeye ve sıhhatine kavuşmaya başladı. Biz tüylerinin tam olarak yerinde olmaması ve ayak tırnaklarının kesilmiş olmasından ötürü avlanma yeteneğini kaybettiği için cambaz kartalımızı rehabilitasyon merkezimizde konuk olarak tutuyoruz. Tabiatta yaşama kabiliyetine sahip değil.”

Özbay, kartala en âlâ formda baktıklarını belirterek, “Doğadaki hoş uçuşlarından adeta bir cambazın hareketi üzere takla atması, hareketler yapmasından ötürü cambaz kartal ismini almıştır. Bunlar tabiatta yılanlar ve sürüngenlerle besleniyor. Biz konuğumuza gözümüz üzere bakıyoruz, elimizden geleni yapıyoruz. Ömrünün sonuna kadar da burada konuk etmeyi düşünüyoruz.” dedi.

Muhabir: Cebrail Caymaz

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP