DOLAR 34,4676 0.32%
EURO 37,2859 0.45%
ALTIN 2.997,871,49
BITCOIN 23446541.32453%
İzmir
15°

AÇIK

05:48

SABAHA KALAN SÜRE

TBMM Başkanı Kurtulmuş, 1 yıllık parlamenter diplomasiyle Filistin’in sesini dünyaya duyurdu
151 okunma

TBMM Başkanı Kurtulmuş, 1 yıllık parlamenter diplomasiyle Filistin’in sesini dünyaya duyurdu

ABONE OL
09/10/2024 12:40
TBMM Başkanı Kurtulmuş, 1 yıllık parlamenter diplomasiyle Filistin’in sesini dünyaya duyurdu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

TBMM (AA) – AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, parlamenter diplomasi çalışmaları kapsamında Azerbaycan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne iki sefer olmak üzere 19 farklı ülkeye resmi ziyaret gerçekleştirdi.

Uluslararası sorunların çok boyutlu olarak ele alındığı ve tahlil tekliflerinin ortaya konulduğu 3 memleketler arası toplantıya katılan Kurtulmuş, öbür parlamentolar yahut milletlerarası parlamenter asambleler tarafından düzenlenen toplam 9 genel heyet toplantısı, konferans ve sempozyuma iştirak etti.

Kurtulmuş, vazifeye geldiği günden bu yana dış bağlantılar faaliyetleri çerçevesinde; 12 cumhurbaşkanı/devlet başkanı, 3 devlet başkanı yardımcısı, 59 meclis/senato başkanı, 5 meclis/senato başkan yardımcısı, 6 başbakan, 1 başbakan yardımcısı, 9 bakan, 6 uluslararası örgüt ve parlamenter asamble başkanı, 4 parlamentolar arası dostluk kümesi başkanı ve komisyon başkanı, 41 büyükelçi ve 15 farklı heyetle görüşme gerçekleştirdi.

İsrail’in başta Gazze olmak üzere Filistin’e yönelik bir yıldır gerçekleştirdiği soykırımın durdurulması, insanlık cephesinin güçlendirilmesi ve milletlerarası topluluğun siyonist rejime karşı harekete geçirilmesi için her platformda teşebbüste bulunan Kurtulmuş, bu çerçevede 7 Ekim 2023’ten bu yana ortalarında devlet ve hükümet liderleri ile meclis liderlerinin da bulunduğu yaklaşık 200 isimle görüşme yaptı.

Numan Kurtulmuş, insanlık dışı katliamlara karşı devlet ve millet olarak Gazze halkının, mazlum ve saf Filistin milletinin yanında ortak bir duruş sergileyen dünyadaki nadir ülkelerden biri olan Türkiye’nin bütün kurum ve kuruluşlarının yürüttüğü çalışmalara “parlamenter diplomasi” aracılığıyla güçlü takviye sağlayarak, resmi yurt dışı ziyaretlerinde muhataplarıyla yaptığı her görüşmede Gazze’yi gündeme getirdi, İsrail’in bölgedeki saldırgan haline dikkati çekti.

Auschwitz, Srebrenitsa ve Gazze üzerinden yakın tarihi hatırlattı

Meclis Başkanı Kurtulmuş, 2-4 Kasım’da ziyaret ettiği Bosna Hersek’teki Memleketler arası Saraybosna Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, çağdaş çağların en büyük katliam ve soykırımlarının yaşandığı Auschwitz, Srebrenitsa ve Gazze üzerinden yakın tarihe ışık tutarak, “Nasıl Auschwitz ve Srebrenitsa için oradaki kasaplar milletlerarası mahkemelere çıkmış ve bunun bedelini ödemişlerse; bugün Gazze’deki katliamın sorumluları da kesinlikle Milletlerarası Ceza Mahkemesi’ne çıkacak, bu yaptıklarının bedelini ödeyeceklerdir. Bu katliama sesini çıkarmayanlar da göz yumanlar da hesap vereceklerdir.” bildirisini lisana getirmişti.

Muhataplarına işbirliği çağrısında bulundu

TBMM Başkanı Kurtulmuş, söz konusu yurt dışı ziyaretlerinde Gazze’de acil ateşkesin sağlanması ve insani yardımların ulaştırılması için ağır barış diplomasisi yürüttü, İslam coğrafyalarındaki ülke ve milletlerin birlik içerisinde hareket etmesini sağlamak maksadıyla da çok taraflı görüşmeler gerçekleştirdi.

Kurtulmuş, katıldığı doruklar ve ziyaret ettiği ülkelerde yaptığı görüşmelerin yanı sıra Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan devlet ve hükümet liderleri, meclis liderleri, bakanlar, milletlerarası kuruluşların liderleri ve çok sayıda heyet lideriyle bir ortaya geldi.

Gazze’deki katliam boyutlarını aşan soykırımın bir an önce durdurulması için ağır telefon diplomasisi de yürüten Kurtulmuş, görüşmelerinde, kesinlikle iki devletli tahlil vizyonunun hayata geçirilmesi, 1967 hudutlarında başşehri Kudüs olan, bağımsız bir Filistin devletinin kurulması gerekliliğini vurguladı.

Numan Kurtulmuş, ayrıyeten yasa dışı yerleşimciler ve buna bağlı olarak İsrail’in işgal ve ilhak teşebbüslerinin sona erdirilmesi ile başta Mescid-i Aksa olmak üzere Müslümanların, Hristiyanların ve Musevilerin kutsal yerlerinin masuniyetinin korunmasının, barışın önünü açacak değerli gelişmelerden olacağını bildirdi.

Görüşmelerinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın lisana getirdiği “Dünya beşten büyüktür” bildirisine sıkça işaret eden Kurtulmuş, yeni, adil, faal, barışı temel alan, ikili standarttan uzak bir memleketler arası sistemin kurulabilmesi konusunda muhataplarına işbirliği davetinde bulundu.

TBMM Genel Konseyi’nde ortak bildiriler yayımlandı, tezkereler kabul edildi

TBMM Genel Kurulu da İsrail’in taarruzlarına karşı birçok inisiyatif alarak Netanyahu hükümetinin işlediği insanlık hatalarına reaksiyonunu lisana getirdi.

Genel Kurul’da ortak bildiriler ve tezkere kararlarına imza atıldı.

Bunlardan ikisinde siyasi parti kümelerinin ortak imzalarıyla Filistin’de yaşanan katliamlar, savaş kabahatleri ve insanlık dışı uygulamalar nefretle lanetlenirken, TBMM Başkanı Kurtulmuş’un imzasını taşıyan iki “Başkanlık Tezkeresi” ile de Gazze halkının yanında olunduğu bütün dünyaya oy birliğiyle ilan edildi.

TBMM hukuk heyeti İsrail aleyhine açılan soykırım davasını takip ediyor

TBMM, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin İsrail aleyhine Memleketler arası Adalet Divanı’nda açtığı “soykırım” davasını da yakından takip ediyor.

TBMM hukuk heyeti, Türkiye’nin davaya müdahillik müracaat sürecinde değerli katkıda bulundu.

TBMM Başkanlığına bağlı ve kamu hukuksal kişiliğini haiz Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından hazırlanan “Gazze: İnsanlığın Felaketi” başlıklı raporla da İsrail’in sebep olduğu ağır insani cürümler, dokümanlar ve tanıklıklar eşliğinde kayıt altına alındı, memleketler arası hukuk düzlemi ismine aydınlatıcı kanıtlara dönüştürüldü.

– Mahmud Abbas, inanılmaz toplanan TBMM Genel Şurası’na hitap etti

Öte yandan İsrail’in taarruzları altındaki Filistin’de yaşananların tüm dünyaya duyurulması için Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, TBMM Genel Heyeti’ne davet edildi.

Abbas’ın, 15 Ağustos’ta harika toplanan Genel Kurul’da yaptığı konuşma, milletlerarası kamuoyu tarafından da dikkatle takip edildi.

TBMM’nin titizlikle takip ettiği gelişmeler ile insanlık, adalet ve barış cephesinde olunduğu ilan edildi.

Muhabir: His Yener

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP