DOLAR 34,1811 0.06%
EURO 37,2433 0.19%
ALTIN 2.948,170,40
BITCOIN 23027750.21537%
İzmir
19°

AÇIK

12:54

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Arnavutluk Başbakanı Rama: Türkiye ile ticaret hacmini 2 milyar avro seviyesine ulaştırmayı amaçlıyoruz
288 okunma

Arnavutluk Başbakanı Rama: Türkiye ile ticaret hacmini 2 milyar avro seviyesine ulaştırmayı amaçlıyoruz

ABONE OL
10/10/2024 20:00
Arnavutluk Başbakanı Rama: Türkiye ile ticaret hacmini 2 milyar avro seviyesine ulaştırmayı amaçlıyoruz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Başbakanlıkta baş başa görüşme, Yüksek Seviyeli İşbirliği Kurulu İkinci Toplantısı ile mutabakatların imza merasiminin akabinde ortak basın toplantısı düzenledi.

Tiran ziyareti için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkürlerini ve en içten şükranlarını lisana getiren Rama, “Yüksek Seviyeli İşbirliği Kurulunun ikinci toplantısını gerçekleştirdiğimiz için nitekim çok memnunum. Burada yalnızca bu işbirliğinin stratejik karakterini daha da güçlendirme kararlılığını teyit etmekle kalmıyoruz, tıpkı vakitte yapılan mutabakatların somut uygulamasını ve bu ilginin harika potansiyelini de değerlendirebiliyoruz.” diye konuştu.

Rama, Erdoğan’a hitaben “Her görüşmemizde haklı olarak, Türkiye ile Arnavutluk ortasındaki ticari alışverişin seviyesinin, iki ülke ortasındaki potansiyeli olması gerektiği üzere yansıtmadığını tekrarlıyor. Emelimiz, bu (ticari) bağlantıların ikinci bir basamağa geçebilmesi ve daha da geliştirilmesi için mümkün olan en kısa müddette 2 milyar avroluk tavana ulaşmaktır.” dedi.

İki ülke ortasındaki turizm hareketliliğinden de memnuniyetini söz eden Rama “Bu yılın birinci 8 ayında Arnavutluk’u ziyaret eden Türk vatandaşlarının sayısı yüzde 85 artarken öbür yandan dost ülke Türkiye’nin acenteleri ve turist operatörlerinin de her geçen gün arttığı görüldü. Gelecek yıl Arnavutluk’u ziyaret eden Türk vatandaşlarının sayısının daha da etkileyici olacağına inancımız tamdır. Bu açıdan Cumhurbaşkanı Erdoğan, (Arnavutluk’taki) turizm kesiminde Türk tarafının direkt yatırımları için daha çok şey yapılması gerektiğini vurguladı ve buna katiyetle katılıyoruz. Türkiye turizm kesiminde baş döndürücü bir dönüşüm gerçekleştirdi ve milyonlarca turisti ağırlayan, tıpkı vakitte bizim için çok pahalı olacak harikalık seviyesinde bilgi kapasitesine sahip bir ülkeye dönüştü.” değerlendirmesinde bulundu.

Bugün birçok mutabakat imzaladıklarını fakat en değerlisi ve memnuniyet verici olanın İstanbul Teknik Üniversitesi ile olduğunu vurgulayan Rama, şöyle devam etti:

“(Bu anlaşma) katiyetle Tiran’a memleketler arası seviyede yeni bir yüksek tahsil alanı getirecek. Zira İstanbul Teknik Üniversitesi dünyanın en güzel üniversiteleri ortasında yer alıyor lakin bunun bir diğer nedeni daha var, Türkiye Cumhuriyeti birinci kere bu türlü bir şeyi uyguluyor. Bu yalnızca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu kardeşlik ilgisine olan bağlılığını açıklanmaktadır. O nedenle bugün imzalanan bu muahedeler için bilhassa size teşekkür etmek istiyorum ve mutabakatın uygulanmasıyla ilgilenecek şahısların en azından Cumhurbaşkanı’nın (Erdoğan) gücünün ve sabrının yarısına sahip olmasını diliyorum ve inanıyorum.”

Savunma işbirliği

İki ülke ortasında savunma alanında işbirliğini pahalandıran Rama, “Arnavutluk Cumhuriyeti’nin askeri endüstrisinin güçlendirilmesinde yeni bir basamağın teyit edilmesinden ve Türkiye’nin dünya çapında çok büyük bir noktaya ulaştığının herkesçe bilindiği bu ilginin askeri açıdan güçlendirilmesinde yeni bir basamağın teyit edilmesinden muhakkak çok mutluyuz.” dedi.

Rama, “Dünyanın, yumuşak bir telaffuzla çılgın bir devirden geçtiği bu devirde, Arnavut ordusuna hatırı sayılır ölçüde kamikaze dron ikram etme tarafında, Cumhurbaşkanı’nın bugünkü armağanını bilhassa takdir ettiğimi söylemek istiyorum. Bu, Arnavutluk’un kimi vuracağı istikametinde kimseyi endişelendirmemesi gereken bir armağan lakin inanıyorum ki bu, Türkiye Cumhuriyeti’nin bu ilgiyle ilgili Arnavutluk’un yenilmez olduğu istikametinde çok açık bir ileti içeren bir ikramıdır.” tabirini kullandı.

“Gazze’de yaşananlar global trajedi”

Başbakan Rama, İsrail’in Gazze’ye yönelik hücumlarıyla ilgili “Gazze’de her gün yaşananlar global çapta bir trajedidir. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığı ve Filistin halkının kendi devletinde özgür yaşama hakkının inkar edilemez olduğu konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’la tıpkı kıymetlere sahibiz.” dedi.

Birleşmiş Milletlerde tekraren Orta Doğu’da ateşkes tarafında oy kullandıklarını belirten Rama İsrail ve Filistin’in barış içinde birlikte yaşamasını ve kimsenin var olma hakkının sorgulanmamasını savunduklarını kaydetti.

“Arnavut-Türk kardeşliğinin camisi”

Tiran’da bugün açılan Namazgah Mescidi konusunda da övücü sözler kullanan Rama, “Eminim ki Türkiye’de çok hoş camileriniz var lakin bugün göreceğiniz cami, çağdaş vakitlerde inşa edilmiş en hoş mescitler koleksiyonuna girecek ve hiç elbet bu, öncelikle sizin (Cumhurbaşkanı Erdoğan) başarınızdır.” dedi.

Rama, “Çok güzel hatırlıyorum, birinci defa bir ortaya geldiğimizde, ben yeni seçilmiş Arnavutluk Başbakanı olarak görüşmemizin sonunda cami projesi geldi ve bana ‘Bu, Arnavut-Türk kardeşliğinin projesidir’ dediniz.” hatırlatmasında bulundu.

Rama, Kosova konusunda da “Kosova Cumhuriyeti, Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan kadar her vakit ve her şartta tartışmasız bir dost bulamamıştır.” değerlendirmesini yaptı.

Muhabir: Eren Beksaç

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP