DOLAR 34,4676 0.32%
EURO 37,2859 0.45%
ALTIN 2.993,761,35
BITCOIN 23451762.46136%
İzmir
20°

AÇIK

05:48

SABAHA KALAN SÜRE

Tüketicilerin korunmasına yönelik kanun teklifi ile 9. Yargı Paketi görüşülecek
249 okunma

Tüketicilerin korunmasına yönelik kanun teklifi ile 9. Yargı Paketi görüşülecek

ABONE OL
13/10/2024 11:40
Tüketicilerin korunmasına yönelik kanun teklifi ile 9. Yargı Paketi görüşülecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

TBMM (AA) – AA muhabirinin aldığı bilgiye nazaran, haftalık çalışmasına 15 Ekim Salı günü başlayacak Genel Şura, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun İle Birtakım Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni ele alacak.

Bu teklife nazaran kredi veren ile tüketiciler ortasındaki kontratların biçim kuralı, bir bilişim yahut elektronik haberleşme aygıtı üzerinden gerçekleştirilecek ve tüketici kimliğinin doğrulanmasını içeren yollar yoluyla kurulabilmesine imkan sağlanacak.

Doğrudan satış sistemine ait konular düzenlenerek, tarafların hak ve yükümlülükleri besbelli hale getirilecek. Uzlaşma kuruluşunun, ticari reklam ve haksız ticari uygulamalara ait kararlar için de uygulanmasına imkan tanınacak.

Yurt içinde yerleşik pazar yerlerinin rekabet gücünün artırılarak yurt dışı menşeli pazar yerlerine karşı korunması, istihdam düzeyinin artırılması ve ihracat artışına sürat kazandırılarak daha çok işletmenin ihracata yönelmesinin sağlanması gayesiyle destekleyici önlemler alınacak.

9. Yargı Paketi

TBMM Genel Konseyinin, kamuoyunda “9. Yargı Paketi” olarak bilinen Birtakım Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin de görüşmelerine başlaması bekleniyor.

9. Yargı Paketine göre, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön İmtihanı’nda soru sayısı 100’den 120’ye çıkarılacak.

Hakim ve Savcı Yardımcılığı Mülakatı’na çağrılacak aday sayısında değişiklik yapılacak, ilan edilen takım sayısının bir katı fazlası aday, mülakata çağrılacak.

Buluntu olması nedeniyle yahut kanun kararları yeterince trafikten men edilerek alıkonulan ve sahipleri tarafından 6 ay içinde teslim alınmayan yahut aranmayan yediemin otoparklarındaki araçların satış yöntemi tekrar belirlenecek.

Sesli, yazılı yahut imajlı mesajla hakaret hatası, uzlaştırma kapsamından çıkarılarak ön ödeme kapsamına alınacak.

Soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olan hakaret cürmü bakımından şikayet müddeti, her ne suretle olursa olsun fiilin gerçekleştiği tarihten itibaren iki yılı geçemeyecek.

Arabuluculuk eğitimini tamamlayan ve mesleğinde 20 yıl kıdeme sahip olanlar, yazılı imtihana girmeden arabuluculuk siciline kayıt olabilecek. Uzlaştırmacı olmak için hukuk mezunu olma kaidesi getirilecek.

Lübnan’daki Türk askerinin vazife süresi

Ayrıca Genel Heyetin, Lübnan’daki Türk askerinin misyon mühletinin bir yıl daha uzatılmasına ait tezkereyi görüşmesi de bekleniyor.

TBMM ihtisas kurulları da toplanarak gündemdeki bahisleri ele alacak.

Plan ve Bütçe Komitesi, Savunma Sanayii Destekleme Fonu kaynaklarını artırmak maksadıyla hazırlanan kanun teklifinin görüşmelerine başlayacak.

Bu teklife nazaran, motor silindir hacmi 100 santimetreküpün altındaki motosikletlerle motor gücü 6 kilovat ve altında olan motosikletler, MTV kapsamında olacak.

İnsansız hava taşıtları (dron), matrahı 5 bin lira ve üzerinde olan kol ve cep saatleri ile sırf cümbüş hedefiyle tasarlanmış motorlu uçan oyuncaklardan ÖTV alınacak.

Tapu ve kadastro süreçlerinden taşınmaz satışlarında alıcı ve satıcıdan farklı ayrı 750 lira, öteki süreçlerde ismine süreç yapılandan 375 lira olarak katılma hissesi alınacak.

Limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kredi kartlarının hamilleri her bir kart başına yıllık 750 lira katılma hissesi ödeyecek.

Noterlerde ise taşınmaz satışlarının noterler tarafından yapılması halinde belirlenen meblağda, birinci kere tescili yapılacak olan araçların tescil süreçlerinde 3 bin lira, tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve dönemlerinde 1500 lira, noterlik fiyatı alınan öteki süreçlerde işlem başına 75 lira katılma hissesi alınacak.

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi ile BDDK sunum yapacak

Dilekçe Komitesi ile bu kurul bünyesindeki Türkiye’de Finansal Okuryazarlığın Yaygınlaştırılması ve Seviyesinin Artırılması Alt Komitesi farklı ayrı toplanacak. Alt kurulda, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği yetkilileri sunum yapacak.

Güvenlik ve İstihbarat Kurulu da basına kapalı gerçekleştireceği toplantılarında Devlet İstihbarat Hizmetleri ile Güvenlik ve İstihbari Nitelikteki Faaliyetlere Ait 2023 Yılı Raporunun görüşmeleri kapsamında Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı, Ulusal İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Mali Kabahatleri Araştırma Kurulu yetkililerini dinleyecek.

AK Parti kanun teklifi hazırlıklarını sürdürüyor

AK Parti milletvekilleri, Küme Lideri Abdullah Güler başkanlığında yeni kanun tekliflerinin hazırlıklarına devam ediyor. Çalışmaların tamamlanmasının akabinde, istinaftaki yargılama müddetlerine ve noterlik hizmetlerine ait yaklaşık 24 unsurdan oluşan yargıya yönelik çeşitli düzenlemeler içeren kanun teklifinin TBMM Başkanlığına sunulması bekleniyor. Ayrıyeten namlu, tetik ve ateşleyici üzere silahların ana kesimlerini satan, taşıyan yahut ülkeye girişini sağlayanlara da mahpus cezası verilmesini içeren teklifin de Meclis gündemine taşınması planlanıyor.

Salı ve çarşamba günleri Mecliste kümesi bulunan siyasi partilerin küme toplantıları yapılacak.

Muhabir: Kemal Karadağ

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP