DOLAR 34,1488 -0.06%
EURO 37,0713 -0.24%
ALTIN 2.951,790,52
BITCOIN 2284016-1.3153%
İzmir
18°

AZ BULUTLU

05:46

SABAHA KALAN SÜRE

Otomotiv sektöründe üretim azalırken, eski araçlar çevre sorunu yaratıyor
260 okunma

Otomotiv sektöründe üretim azalırken, eski araçlar çevre sorunu yaratıyor

ABONE OL
14/10/2024 13:03
Otomotiv sektöründe üretim azalırken, eski araçlar çevre sorunu yaratıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL


Türkiye’de otomotiv üretimi gerilerken, ihracatta da kısmi bir duraklama yaşanıyor. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından yayımlanan rapora göre, toplam otomotiv üretimi geçen yıla göre yüzde 7 oranında düşerken, ihracat ise geçen yılki seviyelere yakın bir seyir izleyerek yüzde 1 oranında yavaşladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, sektörün ihracatı yılın ilk dokuz ayında yüzde 16 artışla 26,7 milyar dolara ulaşarak, Türkiye’nin en büyük ihracat sektörü olmaya devam etti.

featured






ANKARA-BHA

Otomotiv ihracatında eylül ayında 3,4 milyar dolarlık rekor kırıldı. OSD Başkanı Cengiz Eroldu, adetsel ihracatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 artışla yaklaşık 90 bin adede ulaşıldığını belirtti. Eroldu, bu artışın yıl sonu için olumlu bir sinyal olduğunu ifade ederken, kapasite kullanım oranının geçen yıla göre 3 puan düşüşle yüzde 76 seviyelerinde kaldığını vurguladı.

Eski araçlar için çevre ve ekonomi odaklı öneri

Türkiye’deki trafiğe kayıtlı araç parkının yaşlanması, çevre açısından önemli bir sorun olarak öne çıkıyor. Eroldu, 13 yaş ve üzeri araçların sayısının yaklaşık 10 milyon olduğunu ve bu araçların çevre kirliliğinin yüzde 95’ine neden olduğunu belirtti. Çevre Bakanlığı aracılığıyla bir fon oluşturulmasını ve eski araçların belli bir bedel karşılığında hurdaya ayrılmasını önerdi. Bu düzenleme, yakıt ekonomisi açısından da ülkeye önemli katkılar sağlayabilir.

Araç değiştirme desteği ve çevresel etki

Geçmişte benzer desteklerin uygulandığını ancak bazı suiistimaller yaşandığını hatırlatan Eroldu, alınacak tedbirlerle bu sorunların önlenebileceğini ifade etti. 2000 yılı öncesine ait araçların yakıt tüketiminin neredeyse iki kat fazla olduğuna dikkat çeken Eroldu, hibrit ve elektrikli araçların teşvik edilmesinin Türkiye’nin sıfır emisyon hedeflerine ulaşmasında önemli bir adım olacağını vurguladı.

Eski araçların trafikten çekilmesi, çevresel katkıların yanı sıra, ülkenin yakıt faturasında da ciddi tasarruf sağlayabilir.

Otomotiv sektöründe üretim azalırken, eski araçlar çevre sorunu yaratıyor


BHA

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP