DOLAR 34,4676 0.32%
EURO 37,2859 0.45%
ALTIN 2.997,871,49
BITCOIN 23344230.49672%
İzmir
20°

AÇIK

15:54

İKİNDİYE KALAN SÜRE

AB, Arnavutluk ile birinci fasıl kümesini açtı
160 okunma

AB, Arnavutluk ile birinci fasıl kümesini açtı

ABONE OL
15/10/2024 13:40
AB, Arnavutluk ile birinci fasıl kümesini açtı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – AB ve Arnavutluk ortasındaki 2’nci İştirak Konferansı, Lüksemburg’da yapıldı.

Konferansın akabinde AB Periyot Lideri Macaristan’ın Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, AB Kurulu Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, ortak basın toplantısı düzenledi.

Arnavutluk ile temel haklar ve yargıya ait “Temel Değerler” isimli fasıl kümesinin açıldığını bildiren Szijjarto, “Arnavutluk ile fasılların birinci müzakere kümesini açmış olmamız, Arnavutluk’un mümkün olan en kısa müddette Avrupa Birliği’ne katılmasını sağlamak üzere iştirak müzakerelerinin başlatılmış olması göz önünde bulundurulduğunda, muhakkak tarihi niteliktedir.” dedi.

Macaristan’ın AB’nin genişlemesine ehemmiyet verdiğini söz eden Szijjarto, “AB’nin rekabet gücünü kaybettiğinin, global siyaset ve geniş iktisat kelam konusu olduğunda tartısını yitirdiğinin farkındayız. Münasebetiyle AB’nin tazeliğe, yeni güçlere, yeni bir ivmeye ve Batı Balkanlar bölgesine direkt komşu olmaya gereksinimi olduğunu anlıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Szijjarto, Batı Balkanlar ülkeleri 15 yılı aşkındır AB üyeliğini beklerken birtakım üye ülkelerin ise genişlemeye karşı “bahaneler aradığını” savunarak “AB’de ikiyüzlülüğün dorukta olduğu bir alan saymam gerekirse, bu katiyen genişlemedir. Zira meslektaşlarımın kamuoyu önünde neler konuştuğunu duyuyorum. 27 kişi ortasında maalesef şunu söylemeliyim ki herkes açıktan ve kapalı kapılar arkasında tıpkı şeyi söylemiyor.” tenkidinde bulundu.

“Arnavutluk’un (AB dışında) bir B planı olamaz”

Başbakan Edi Rama da ülkesini AB üyeliğine “bir adım daha yaklaştıran” karardan duyduğu memnuniyeti lisana getirerek “Bugün elbet Arnavut halkı için olduğu kadar AB için de tarihi değere sahip kıymetli bir gün.” diye konuştu.

Ukrayna’da başlayan savaşın “Avrupa için bir uyandırma daveti vazifesi gördüğü” değerlendirmesini yapan Rama, “Avrupa’ya kendi kendine yeterlilik yanılsamasının yalnızca bir yanılsama olduğunu hatırlattı ve Batı Balkanlar’ın AB’ye muhtaçlığı olduğu kadar sizin de Batı Balkanlar’a gereksiniminiz olduğunu en sert halde gösterdi.” tabirini kullandı.

Rama, Berlin’de Batı Balkanlar ülkeleriyle düzenlenen toplantıda kendisine yöneltilen “Arnavutluk’un B planı var mı?” sorusunu anımsatarak, “Maalesef AB’nin bazen adil davranmadığı ve aday ülkelere karşı adil davranmadığı doğrudur. Buna karşın ferdi özgürlük, hukukun üstünlüğü ve işleyen bir demokrasi kelam konusu olduğunda Arnavutların bir B planı olamaz. Tarihimiz bize bunların AB dışında bulunamayacağını ve korunamayacağını en güç yoldan öğretti.” dedi.

Arnavutluk’un AB üyelik başvurusu

Arnavutluk, AB üyeliği için resmi başvurusunu 2009’da yaptı. Komite’nin Ekim 2012’de olumlu görüş vermesi üzerine Kurul, Haziran 2014’te ülkeye “aday statüsü” verme kararı aldı.

Arnavutluk’un AB’ye iştirak müzakereleri ise resmen Temmuz 2022’de başladı.

Arnavutluk ile açılan fasıl kümesi, demokratik kurumların işleyişi ve kamu idaresi ıslahatı kapsamında yargı ve temel haklar, adalet, özgürlük ve güvenlik; ekonomik kriterler kapsamında ise kamu alımları, istatistik ve mali denetim fasılları ve kriterleri kapsıyor.

Bu hususlardaki görüşmeler iştirak müzakerelerinin sonuna kadar devam edecek ve Brüksel’in taleplerinin uygulanmasında kaydedilecek ilerleme sürecin genel suratını belirleyecek.

Muhabir: Melike Pala

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP