DOLAR 34,4676 0.32%
EURO 37,2859 0.45%
ALTIN 2.997,871,49
BITCOIN 2340999-0.05053%
İzmir
20°

AÇIK

18:25

AKŞAMA KALAN SÜRE

İstanbul’un en genç muhtarları, haklarındaki ön yargıların kırılmasından şad
202 okunma

İstanbul’un en genç muhtarları, haklarındaki ön yargıların kırılmasından şad

ABONE OL
19/10/2024 14:00
İstanbul’un en genç muhtarları, haklarındaki ön yargıların kırılmasından şad
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İSTANBUL (AA) – Altaş ile Altınkoç, İstanbul’un en genç bayan ve erkek muhtarları olarak dikkati çekiyor.

En yakın rakibi evvelki muhtara yaklaşık 675 oy fark atarak Esenler Kemer Mahallesi Muhtarı olan Altaş ile en yakın rakibini 250 oy farkla geçerek Silivri Fener Mahallesi Muhtarı olan Altınkoç, genç yaşlarına karşın 15 ve 30 yıllık eski mahalle muhtarlarına rakip olmaktan geri durmadı.

Seçim çalışmalarını ağır tempoda yürüterek gayelerine ulaşan Altaş ile Altınkoç, İstanbul’un en genç muhtarları olmanın gurur ve heyecanını yaşıyor.

Kemer Mahallesi Muhtarı 26 yaşındaki Altaş, 19 Ekim Muhtarlar Günü hasebiyle AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul’un en genç muhtarı olmasının kendisi için gurur verici olduğunu söyledi.

İstanbul’un en genç bayan muhtarı olmak için yola çıkmadığını belirten Altaş, muhtarlığa adaylık sürecinde bazılarının “Gençten, bayandan muhtar mı olur? Daha çocuk, yaşı küçük” diye konuştuğunu lakin mahallelinin güveni ve inancıyla seçimi kazandığını lisana getirdi.

Altaş, İstanbul’un en genç bayan muhtarı olduğunu öğrendiğinde büyük memnunluk yaşadığını vurgulayarak, “Bunu toplumsal medya hesabımda paylaşırken her şeyden evvel çocuklara hitap ederek paylaşmak istedim. En genç muhtar olduğumu bildikleri için buraya geliyorlar. İstanbul’un en genç bayan muhtarı unvanını almamız çocuklarımızda şevk ve merak uyandırdı. Bu da bizi çok memnun ediyor.” diye konuştu.

Adaylık sürecine ait bilgi veren Altaş, seçime 17 gün kala saha çalışmalarına başladığını, bu süreçte kapı kapı gezerek kendisini tanıttığını söyledi.

Altaş, seçimlerde 3 aday olarak yarıştıklarını ve kendisinin tek bayan aday olduğunu tabir etti.

Mahalledeki hizmetlerine ait bilgi veren Altaş, mahallenin yaklaşık 30 bin nüfusa sahip olduğunu kaydetti.

Altaş, muhtarlığa gelen kimi vatandaşların kendisini görünce şaşkınlıklarını gizleyemediğini tabir ederek, şöyle devam etti:

“Buraya gelen vatandaşlar beni görünce ‘Ne kadar genç. Bu kadar genç miydiniz? Genç bayan muhtar adayı olduğunu biliyorduk fakat bu kadarını iddia etmiyorduk.’ şaşkınlığı yaşıyorlardı. Vatandaşlarımızdan şu anda övgü dinliyoruz. Bize ön yargılı olanlar mütevazı halde ‘Size karşı çok ön yargılıydık ancak yanlış düşünmüşüz. Samimiyetinizi ve çalışmalarınızı gördük, sizinle gurur duyuyoruz. Her vakit yanınızda ve arkanızdayız’ diyorlar. Dayanaklarını açık yüreklilikle gösteriyorlar.”

“Seçime 30 yıllık muhtara rakip olarak girdim”

Silivri Fener Mahallesi Muhtarı 27 yaşındaki İsmet Altınkoç da genç yaşta muhtar olmanın hoş bir his olduğunu söyledi.

Seçim çalışmaları sürecinden bahseden Altınkoç, muhtarlığa adaylık sürecinde karşılaştığı reaksiyonlara ait, “En çok da sevenlerimiz tarafından şaşkınlık oldu. Beni tanıyanlardan, ‘Oğlum daha yaşın genç, nereden esti bu iş, senin muhtarlıkla ne alakan olur? Sonraki periyot girersin.’ üzere reaksiyonlar aldık. Aslında sevdikleri için bu türlü söylediler.” diye konuştu.

Altınkoç, seçime 30 yıllık muhtara rakip olarak girdiğini lisana getirerek, şunları kaydetti:

“Fener Mahallemiz Silivri’ye yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta ve bu mahallemiz eskilerden kalmadır. Mahallede Bulgaristan, Yunanistan göçmenlerimiz var. Ben de Selanik göçmeniyim. Mahallemizde birbirini tanımayan yok lakin burada yazlığı, çiftliği olanlar dışında İstanbul’da yaşayıp hafta sonu buraya gelenler, kimi meseleleri ve meşakkatleri olduğunda muhtarlığa uğrar. Seçimden sonra birinci sefer beni gördüklerinde, ‘Siz muhtar mısınız? Herhalde yeni seçildiniz. Vatandaşlar size nasıl oy verdi de muhtar oldunuz?’ üzere reaksiyonlar alıyordum. Gereksinimlerini çözdükten sonra etrafımda ‘Helal olsun kardeşim, birinci başta sana karşı ön yargılı konuştum fakat bir telefonla sana ulaşabiliyoruz.’ kelamlarını duymaya başladım. Bize karşı olan ön yargıyı büsbütün kırdım.”

“Muhtarla görüşebilir miyiz? diye soruyorlar”

Anadolu Yakası’nın en genç muhtarı olan ve Üsküdar Selamiali Mahallesi’nde vazife yapan 27 yaşındaki Sena Harman ise seçimde 5 erkek adayla yarışıp ön yargıları kırdığı için gururlu olduğunu söyledi.

Muhtarlık yapabileceği konusunda birtakım vatandaşların tereddütleriyle karşılaştığını aktaran Harman, “Aslında karşı çıkan olmadı, yalnızca kimileri şaşkınlıkla izledi. Yaşımı pek göstermediğim için ‘Yapabilecek mi, hala okuyor mu, mahallenin üstesinden nasıl gelecek?’ diye sorduklarını duydum lakin olumlu yansılar daha fazlaydı. ‘Kadın eli değsin, mahallemiz güzelleşsin.’ kelamlarını daha fazla duyuyordum. Vatandaşlar yaşımı öğrendikten sonra reaksiyonlar daha hoşlaşmaya başladı.” diye konuştu.

Harman, muhtarlığa gelen birtakım vatandaşların kendisine, “Muhtarla görüşebilir miyiz?” diye sorduklarını, “Buyurun, benim” dediğinde şaşırdıklarını anlattı.

Selamiali’nin, 17 bin 500 nüfusuyla ilçenin eski mahallelerinden olduğunu söyleyen Harman, 6 aydır sürdürdüğü muhtarlık vazifesinde, 20 yıllık Kerpiçhane Parkı’nı yine düzenleyerek çocuklara daha fazla yeşil alan sunduklarını ve sağlam oyuncaklar yaptırdıklarını belirtti.

Gençlerin her alanda daha etkin olmasını istediğini kaydeden Harman, “Muhtarlık genelde yaşlı işi olarak görülüyor lakin o denli değil. Gençlerin her alanda gelişmesi çok kıymetli. Bu mesleğe bilmeyerek girdim ve bunu hakkımla ileriye hakikat götüreceğime inanıyorum. Öncü olmamız, adım atmamız gerekiyor. Bu ön yargıyı kırdığımı düşünüyorum. Çok gururluyum.” diye konuştu.

Muhabir: Halis Akyıldız

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP