DOLAR 34,2923 0.01%
EURO 37,1002 0.19%
ALTIN 3.021,91-0,23
BITCOIN 23565251.57446%
İzmir
22°

AÇIK

18:12

AKŞAMA KALAN SÜRE

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen: Arnavutluk AB’ye katılma yolunda
345 okunma

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen: Arnavutluk AB’ye katılma yolunda

ABONE OL
23/10/2024 21:40
AB Komisyonu Başkanı von der Leyen: Arnavutluk AB’ye katılma yolunda
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

TİRAN (AA) – AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, Batı Balkan ülkeleri çeşidinin birinci durağında Arnavutluk’un başşehri Tiran’da Başbakan Edi Rama tarafından resmi merasimle karşılandı.

Von der Leyen ve Rama, yaptıkları görüşmenin akabinde ortak basın toplantısı düzenledi.

Arnavutluk’un müzakere sürecinde vizyon ile sabır gösterdiğini ve karşılığını aldığını lisana getiren von der Leyen, “Arnavutluk AB’ye katılma yolunda.” dedi.

Bunun, uzun yıllar süren sıkı çalışmanın ve tıpkı vakitte ortak amaca adanmışlığın sonucu olduğunu tabir eden Von der Leyen, “Genişleme, bir sonraki misyon dönemimde de benim en değerli önceliğim olacak. Artık gerekli tüm araçlara ve muhtaçlığımız olan tüm enstrümanlara sahibiz.” diye konuştu.

Arnavutluk-İtalya göç muahedesiyle ilgili de konuşan von der Leyen, mutabakatla ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi.

Başbakan Rama ise konuşmasında Arnavutluk’un AB’ye iştirak müzakereleri kapsamında birinci fasıl kümesinin açılmasına değinerek, “Bunun daha da kolaylaşmayan, bilakis zorlaşan bir meydan okuma olduğunu biliyoruz zira artık bir dizi misyonla karşı karşıyayız.” dedi.

Ülkesinin yerinin AB’de olduğunu kaydeden Rama, “Arnavutluk’un bu ortak yolda AB ile omuz omuza durma, AB’nin dış siyasetine yüzde yüz ahenk sağlama ve tüm süreçlere müdahil olma konusunda gösterdiği her şeyi onaylamak ve teyit etmek için burada sizinle birlikteyim. Bizi birleştiren bedellerin yanı sıra zorluklar da var. Arnavutluk’un bütün bu yaklaşımı gelecekte daha da güçlenecek ve pekişecektir.” sözlerini kullandı.

Rama, Arnavutluk’un 2030 yılında AB üyesi olmasıyla bu çalışmaların sona ermesini umduğunu vurguladı.

Von der Leyen, Arnavutluk ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Bajram Begaj ile de görüşecek.

4 günlük Batı Balkanlar çeşidine bugün başlayan von der Leyen, Arnavutluk’un akabinde Kuzey Makedonya, Bosna Hersek, Sırbistan, Kosova ve Karadağ’ı da ziyaret edecek.

Arnavutluk’un AB üyelik başvurusu

Arnavutluk, AB üyeliği için resmi başvurusunu 2009’da yaptı. Komitenin Ekim 2012’de olumlu görüş vermesi üzerine Kurul, Haziran 2014’te ülkeye “aday statüsü” verme kararı aldı.

Arnavutluk’un AB’ye iştirak müzakereleri ise resmen Temmuz 2022’de başladı. AB, Arnavutluk ile iştirak müzakereleri kapsamında birinci fasıl kümesinin 15 Ekim’de açıldığını duyurdu.

Muhabir: Eren Beksaç,Fatjon Cuka

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP