AA
ISTANBUL (AA) – Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye nazaran Bakan Fidan, Yunan mevkidaşı Yerapetritis’in davetine icabetle 8 Kasım’da Yunanistan’a gidecek.
Bakan Fidan’ın ziyareti sırasında Yunan mevkidaşı ile yapacağı görüşmelerde, ikili ilgilerin çeşitli istikametleri ele alınacak, gelecek yılın başlarında Ankara’da yapılması öngörülen Yüksek Seviyeli İşbirliği Kurulu (YDİK) 6. toplantısının hazırlıkları gözden geçirilecek.
Görüşmeler sonucunda, taraflar ortasında yapılan Siyasi Diyalog ve Müspet Gündem Ortak Hareket Planı toplantılarının tarihleri de belirlenecek.
Türkiye ve Yunanistan ikili ilişkileri
Türkiye ile Yunanistan ortasındaki işbirliğinin geliştirilmesi ve sorunların diyalog yoluyla ele alınması gayesiyle YDİK, “Siyasi Diyalog”, “Pozitif Gündem Ortak Hareket Planı” ve “Güven Artırıcı Önlemler” üzere çeşitli sistemler bulunurken, bu çerçevede temaslar devam ediyor. İki ülke ortasında son iki yılda alakalarda olumlu istikamette ivme yaşanıyor.
YDİK 5. toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in eş başkanlıklarında 7 Aralık 2023’te Atina’da düzenlenmişti.
Toplantıda, Dostça Münasebetler ve Düzgün Komşuluk Hakkında Atina Bildirgesi’nin yanı sıra, çeşitli alanlarda toplam 15 mutabakat, protokol, mutabakat zaptı, niyet beyanı ve ortak açıklama imzalanmıştı.
Kısa bir müddet sonra ise Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetine icabetle, 13 Mayıs’ta Ankara’ya çalışma ziyareti gerçekleştirmişti.
Öte yandan Dışişleri Bakanı Fidan’ın Yunan mevkidaşı Yerapetritis ile yakın bir çalışma ilişkisi mevcut.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Yerapetritis, 5 Eylül 2023’te Ankara’ya çalışma ziyareti gerçekleştirmiş, iki bakan çeşitli uluslararası toplantılarda da birçok kere bir ortaya gelmişti.
Türkiye-Yunanistan ticaret hacmi rekor kırmıştı
Türkiye-Yunanistan ortasındaki ticaret hacminde 2023’te 5,8 milyar dolar ile yeni bir rekor kırılırken, bu yılın sonunda bu sayının 6 milyar dolara çıkması bekleniyor.
İki ülke önderleri tarafından belirlenen, ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkarılması amacı doğrultusunda çalışmalar sürdürülüyor.
Ulaştırma ve turizm alanlarında da bağlar gelişirken, ilgili bakanların kasım ve aralık aylarında İstanbul ve Atina’da denizcilik ve turizm bahisli toplantılar vesilesiyle bir ortaya gelmeleri öngörülüyor.
Ulaştırma bakımından ayrıyeten, İpsala-Kipi hudut kapısında ikinci köprü inşasına gelecek periyotta başlanması bekleniyor.
Turizm bağlamında ise Türkiye’ye yakın Yunan adalarına bu yıl başlatılan kapıda vize uygulaması, kazan-kazan yaklaşımının hoş bir örneğini oluşturuyor.
Türkiye, iki ülke ortasında kıymetli gündem hususlarından birini oluşturan Ege problemlerinin birbiriyle temaslı olduğu ve bir bütün halinde ele alınması gerektiği istikametindeki tavrını ve bu doğrultuda görüşmelere hazır olduğunu Yunan tarafına her fırsatta hatırlatıyor.
Bu bağlamda Türkiye, Atina Bildirgesi’nin de lafzı ve ruhuna uygun halde, telaffuzda ve alanda provokasyonlardan uzak durulmasına yönelik beklentisini Yunan tarafına iletmeyi sürdürüyor.
Türkiye-Yunanistan bağlarındaki mevcut olumlu ivmenin Batı Trakya Türk Azınlığı’nın (BTTA) ve Selanik, Rodos ve İstanköy’deki Türk soydaşlarının durumuna da yansıması ile Türk azınlığa ve soydaşlara yönelik hak ihlallerinin sona ermesi istikametindeki Türk tarafının beklentisi de Yunan tarafına iletilmeye devam ediliyor.
Muhabir: Muhammet Tarhan
ARAŞTIRMA-İNCELEME
4 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
6 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
6 gün önceHABERLER
8 gün önceHABERLER
13 gün önce