DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BITCOIN 34546755.12609%
İzmir
16°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İsrail’in Golan Zirvelerini aşan aksiyonlarını son derece tehlikeli görüyoruz
622 okunma

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İsrail’in Golan Zirvelerini aşan aksiyonlarını son derece tehlikeli görüyoruz

ABONE OL
18/12/2024 03:00
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İsrail’in Golan Zirvelerini aşan aksiyonlarını son derece tehlikeli görüyoruz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

TBMM (AA) – Yılmaz, TBMM Genel Konseyinde, Cumhurbaşkanlığı ile bağlı ve ilgili kuruluşların 2025 yılı bütçeleri üzerine yaptığı konuşmasına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan adına Genel Kurulu selamlayarak başladı.

Bütçe görüşmelerinin yalnızca iktisadın konuşulduğu platformlar olmadığını söz eden Yılmaz, hükümet ismine bölgedeki gelişmelere ait fikirlerini Genel Heyet ile paylaşmak istediğini söyledi.

Suriye’de yeni bir devir ile karşı karşıya olunduğunu vurgulayan Yılmaz, antidemokratik, otoriter idarenin, diktatörlüğün devrildiğini, Suriye halkının yeni bir ortam oluşturduğunu söz etti.

Komşu Suriye’de süreksiz bir yönetimin kelam konusu olduğunu, bundan sonraki süreçte kalıcı bir siyasi yapıyla Suriye’nin yoluna devam etmesini beklediklerini anlatan Yılmaz, kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Türkiye Cumhuriyeti olarak buradaki halimiz, tavrımız son derece açıktır. Suriye’de, hangi dinden, mezhepten, inançtan, etnik kimlikten olursa olsun Suriye halkının tamamını kapsayan bir siyasi yapılanmayı savunuyoruz ve buna katkıda bulunmak için elimizden gelen tüm uğraşı sarf ediyoruz. Suriye’nin toprak bütünlüğünden, egemenliğinden yanayız. Suriye’nin bir bütün olarak varlığını devam ettirmesini, huzur, refah içinde bir gelecek oluşturmasını istiyoruz. Komşularına, bölgeye istikrarsızlık aktarmayan, kendi içinde huzuru, istikrarı yakalamış hem de tüm bölgenin huzuruna istikrarına refahına katkıda bulunan bir Suriye görmek istiyoruz. Bu elbette kolay değil. İçinde bulunduğumuz süreç elbette birtakım belirsizlikler, riskler içeriyor lakin biz tüm uğraşımızla Suriye halkının tamamının yanındayız, yanında olmaya devam edeceğiz.”

“Şartlar oluştuğunda, Suriye çok süratli toparlanacaktır”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Suriye’nin çok çeşitli medeniyetlere konut sahipliği yapmış bir coğrafya olduğunu aktardı.

Suriye’nin kent kültürü, estetiği gelişmiş, ticareti, ekonomiyi bilen bir coğrafya olduğuna dikkati çeken Yılmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:

“İnanıyorum ki uygun kurallar oluştuğunda, Suriye çok süratli toparlanacaktır. Kâfi ki daima birlikte takviye olalım. Suriye’nin maalesef geçtiğimiz 13-14 yılda altyapısı, iktisadı, kurumları tahrip edildi. Artık tekrar inşa vakti. Suriye’yi iktisadıyla, kurumlarıyla, altyapısıyla daima birlikte inşa etmek durumundayız. Burada, milletlerarası topluma ve tüm sorumlu ülkelere vazife düşüyor. Gelin daima birlikte Suriye’nin tekrar inşa sürecine katkıda bulunalım. Bilhassa Birleşmiş Milletlerden Avrupa Birliği’ne, bölgedeki dost, kardeş ülkelere varıncaya kadar el birliğiyle bunu yapmamız lazım. Bunu Suriye halkıyla birlikte yapabiliriz. Suriyeli vatandaşlar, ihtilal sonrası ellerinden geldikçe sokaklarını, meskenlerinin önünü temizlemeye uğraş ediyorlar. Bunu yapan bir toplum kendi geleceğini de çok uygun inşa eder. Kâfi ki biz birlik içinde onlara dayanak verelim.”

Yılmaz, Suriye’de yine inşa süreci, güvenlik, siyasi istikrar, altyapı, iktisat oluştukça, Türkiye’de uzun yıllardır konuk ettikleri Suriyelilerin, vatanlarına onurlu, inançlı, istekli bir formda dönme imkanına kavuşacaklarını lisana getirdi.

Bu dönüşün bir anda gerçekleşmeyeceğini, başlayan bu sürecin tesirlerinin vakit içinde görüleceğini vurgulayan Yılmaz, Suriye’de uygun ortamı sağlamanın ehemmiyetine işaret etti.

“Suriye’ye dışarıdan hiçbir gücün müdahale etmesini istemiyoruz”

Suriye’nin terörün yuvalanıp komşu ülkeleri tehdit ettiği bir ülke değil istikrar üreten bir ülke olacağını vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

“Suriye’deki istikrara, olumlu gelişmelere dışarıdan hiçbir gücün müdahale etmesini istemiyoruz. İsrail’in Golan Tepeleri’ni aşan, işgal ettiği alanları genişletici hareketlerini son derece tehlikeli ve Suriye’nin istikrarını bozmaya çalışan aksiyonlar olarak görüyoruz. İsrail başta olmak üzere hiçbir ülke bu kadar acı çekmiş, onurlu bir formda direnmiş, ülkesini inşa etmeye çalışan bu halka bunu yapma hakkına sahip değildir. Hareketleri gayrimeşrudur. Bunları hiçbir biçimde tasvip etmediğimizi buradan tabir etmek istiyorum. Hiçbir yabancı güç, Suriye’nin istikrarını bozucu, geleceğini inşa etme eforunu tahrip edici bir tavır içine girmemelidir. Alışılmış birebir temennileri, Gazze, Batı Şeria ve Filistin halkı için de tabir etmek istiyorum. Suriye halkı, çok uzun bir gayretle, birçok acılar yaşayarak bugünkü ortamı oluşturdu. Sabrettiler ve zafere ulaştılar. Sabredenler, zafer kazandılar. Bunu gönülden kutluyoruz. İnşallah Filistin halkı da uzun yıllardır süren bu uğraşlarını bir gün zaferle taçlandıracaklar. Bunda hiçbir kuşku duymuyoruz. Türkiye Cumhuriyeti olarak haklı uğraşlarının yanında olmaya sonuna kadar devam edeceğiz. Filistin halkının Filistin davasının yanında olmaya devam edeceğiz.

“Bizim zihniyetimizin Pir Edebali’nin ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ ifadesine dayanır”

AK Parti hükümetlerinin 20 yıldan fazla müddettir ülkeyi yönettiğini söz eden Yılmaz, altyapıdan iktisada, demokratik reformlardan dış siyasete, çok çeşitli hizmet ve eserler ortaya koyduklarını söyledi.

Hizmetler kadar kıymetli olan mevzunun, hizmetleri yapmalarını sağlayan zihniyetleri olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Bizim zihniyetimizin Pir Edebali’nin ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ tabirine dayanır. Zihniyetimizin temeli budur. Bu türlü bakmasak bu kadar hizmeti yapamaz, bu kadar ıslahatı gerçekleştiremezdik. Bizim zihniyetimiz milleti temel alır.” tabirlerini kullandı.

Cumhur İttifakı’nı da milletin kurduğuna dikkati çeken Yılmaz, şöyle konuştu:

“15 Temmuz gecesi ve izleyen günlerde, sokaklarda, meydanlarda bizatihi milletimizin kurduğu bir ittifaktır Cumhur İttifakı. Bizim anlayışımız milletle devletin farklı taraflara baktığı bir anlayış değildir. Türkiye bundan uzun yıllar çekti. Devletle milleti ayrıştıran, devleti diğer tarafa bakan, milleti başka bir tarafa bakan anlayışlara karşıyız. Böyle olan bir ülkenin gelişmesi, güçlenmesi de mümkün değildir. Bizim anlayışımız milletle devleti buluşturan bir anlayıştır. Geldiğimiz noktada, yaptığımız birçok demokratik ıslahat işte bu zihniyetimizin bir sonucudur.”

“Hiçbir vakit dar bir millet anlayışına sahip olmadık”

Millet anlayışlarının ırka, muhakkak bir etnik kimliğe, kısma dayalı bir anlayış olmadığını, esaslı bir tarihten gelen, esaslı bir medeniyetin temsilcisi olduklarını vurgulayan Yılmaz, “Hiçbir vakit dar bir millet anlayışına sahip olmadık. Bizim anlayışımız kapsayıcı bir millet kavramına dayanır ve o milletin tüm ögelerini, zenginliğini kapsayan bir anlayıştır. Bu anlayışımızı çağdaş dünyanın getirdiği demokratik birikimle, hukuk devletiyle, eşit vatandaşlık kavramıyla bütünleştirdiğimizi tabir etmek isterim.” dedi.

“Her türlü vesayetçi anlayışı reddediyoruz”

Türkiye’nin uzun periyot vesayetçi demokrasiyle yaşadığını, askeri müdahalelere maruz kaldığını anımsatan Yılmaz, Türkiye’nin bugün, vesayetçi anlayışları tarihin çöplüğünü attığını vurguladı. Yılmaz, “Her türlü vesayetçi anlayışı reddediyoruz. Vatandaş, özgür iradesiyle belirli bir periyot için kendisini kimlerin seçeceğine karar verir. Onların performansına, başarısına bakar bir sonraki seçimde devam ettirir veya ettirmez. AK Parti ve Cumhur ittifakı olarak bu aziz milletten özgür iradeleriyle tekraren yetki aldık ve almaya da devam ediyoruz. Aziz milletimize şükranlarımızı sunuyoruz.” sözlerini kullandı.

“Bizim problemimiz terörsüz Türkiye’dir”

Genel Konseyde milletvekillerinin Alevi ve Kürt vatandaşlarla ilgili çok sayıda fikir ve görüş söz ettiğine dikkati çeken Yılmaz, şunları söyledi:

“Ben de kendi bakışımızı tabir edeceğim. Buna hiç kimse katılmak zorunda değil. Kimseyi yüzde 100 ikna etme üzere bir sorumluluğumuz yok. Kıymetli olan, inandığımız şey neyse samimi olarak onu ortaya koymak. Kürt vatandaşlarımız, ülkemizin eşit, onurlu vatandaşlarıdır. Bizim Kürtlerle, Kürtçe ile bir problemimiz yoktur. Terörle, hukuk dışı yapılarla, ülkemizin huzurunu bozan, birliğini bozma riski olan yapılarla meselemiz vardır. Çok açık ve net bunu bu türlü görmemiz lazım. Hiç kimsenin Kürt vatandaşlarımızın tamamını temsil etme hakkı yoktur. Bu türlü bir yaklaşım sergilendiğini görüyorum. Bir sefer bu Kürtlere en büyük haksızlıktır. Her topluluk üzere Kürtler de homojen değillerdir. Farklı görüşleri, siyasi anlayışları, inanç kümeleri, talepleri, beklentileri vardır. ‘Ben bütün Kürtleri temsil ediyorum, Kürtler ismine konuşuyorum’ üzere bir halin demokratik olmadığını, Kürtlere de haksızlık olduğunu söz etmek istiyorum. Bizim sorunumuz terörsüz Türkiye’dir. Türkiye Yüzyılını 85 milyon için huzurun yüzyılı yapmaya niyetliyiz, kararlıyız. Terörün gölgesinde siyaset olmaz. Nasıl ki demokrasi askeri ve bürokratik vesayet altında olmazsa, hiçbir siyasi partinin de terör örgütlerinin gölgesi altında siyaset yapmaması gerekir.”

“Kimliklerin istismarına ve kimlik siyasetine karşıyız”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, bugün gelinen noktada Aleviliğin rahat bir halde tartışıldığını, konuşulduğunu aktardı.

Alevi vatandaşlarla ilgili son 20 yılda çok çeşitli çalışmalar yapıldığını anımsatan Yılmaz, şöyle konuştu:

“Devlet olarak bize düşen vatandaşlarımızın somut taleplerini görüp o somut taleplere nasıl karşılık vereceğimizi ortaya koymaktır. Ne Sünni bölümden ne Alevi kısımdan ne de öbür bir kesitten bir topluluğun yüzde 100’ünü şad edecek bir formül var mıdır? Ben bilemiyorum, doğrusu olduğunu da zannetmiyorum. Kıymetli olan genel kitleyi mutlu edecek bir grup işler yapabilmektir. Bunu başarabiliyorsanız, toplumun huzurunu refahını da artırıyorsunuz demektir. Biz de bu anlayışla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kürt vatandaşlarımız, Alevi kardeşlerimiz, hepimiz bu toplumun temel unsurlarıyız, birer kesimiyiz. Hiç kimsenin bir başkasını kendisine benzetme üzere bir yükümlülüğü yok. Herkes özgür bir biçimde nasıl istiyorsa inancını, kimliğini yaşamak durumundadır. Kimliklere sonuna kadar saygılıyız fakat kimliklerin istismarına ve kimlik siyasetine karşıyız.”

“Kıymeti vakit içinde daha uygun anlaşılacak”

Bazı milletvekillerinin Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile ilgili tenkitlerinin olduğunu belirten Yılmaz, “Ekonomik krizlerin derinleştiği, global, jeopolitik risklerin arttığı, güçten suya birçok krizin dünyayı beklediği bir periyotta ülkemizin siyasi istikrarının korunması, karar alma süreçlerindeki aktifliğin artırılması hayati değerdedir. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle Türkiye bunu sağlamıştır. Bunun da değerinin vakit içinde daha da düzgün anlaşılacağına inanıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Yılmaz, yeni anayasa ve iç tüzük ile Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu’nun da bütün sivil toplum ile tartışılmasının yararlı olacağını kelamlarına ekledi.

“Cumhurbaşkanlığının çok büyük bütçesi var söylemleriniz bu sayılar tarafından teyit edilmiyor”

Bütçenin yüzde 17,5’inin işçi harcamalarına, değerli bir kısmının ise Millet Kütüphanesi’nin harcamalarına gittiğini tabir eden Yılmaz, bugüne kadar Millet Kütüphanesi’ni 6,4 milyon kişinin ziyaret ettiğini bildirdi.

Başbakanlık makamının olduğu devirle bugünü kıyaslayan Yılmaz, “2018’den bir örnek vereyim size. 2018 yılında Cumhurbaşkanlığının bütçe içindeki hissesi yüzde 0,11. Başbakanlığın hissesi yüzde 0,21. İkisinin toplam hissesi yüzde 0,32. Yani binde 3 diyelim. Bugün Başbakanlık ile Cumhurbaşkanlığının birleştiği bir durumdayız ve bugün Cumhurbaşkanlığının bütçedeki hissesi yalnızca yüzde 0,11. Yani geçmiştekinin üçte biri nispetinde bir oran. Münasebetiyle çok ayrıntıya girmek istemiyorum. Cumhurbaşkanlığının çok büyük bütçesi var söylemleriniz bu sayılar tarafından teyit edilmiyor.” diye konuştu.

Planlamayla ilgili tartışmalar yapıldığını anımsatan Yılmaz, geçmişte bulunduğu misyonlardan bahsederek planlamayı uygun bilen bireylerden biri olduğuna inandığını kaydetti.

Yılmaz, planlamanın nasıl yapılacağının kıymetine değinerek hür piyasayla, dünyaya açık ve demokratik bir sistemle bütünleşen stratejik bir planlamayı tercih ettiklerini ve bu yüzden Devlet Planlama Teşkilatının (DPT) devamı olarak Strateji ve Bütçe Başkanlığının kurulduğunu anlattı.

Başkanlığın, yatırım bütçesi ile cari bütçeyi bütünleştiren bir yapıya sahip olduğuna işaret eden Yılmaz, Başkanlığın makro ve sektörel üniteleri olduğunu, bölgesel planlamaya ait ünitelerin Başkanlıktan ayrılarak Sanayi ve Teknoloji ile Ticaret bakanlıklarına entegre edildiğini aktardı.

Yılmaz, 29 Aralık’ta Şanlıurfa’da Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) yeni bölge aksiyon planını açıklayacaklarını belirterek, planın, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinesinde yürütüleceğini söyledi.

DPT’nin 1960 darbesinden sonra kurulmasından ötürü merkez sağ siyasetin planlamaya olumsuz baktığını tabir eden Yılmaz, buna rağmen, “Türkiye’de bir planlama teşkilatı kurulmalı” fikrinin Adnan Menderes’e ilişkin olduğunu lisana getirdi.

Savunma endüstrisi alanında ihtilal denilebilecek dönüşüm ve büyük bir muvaffakiyet öyküsünün olduğunu kaydeden Yılmaz, bu gelişmeye güç veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarını sundu.

Savunma endüstrisinde dışa bağımlılığı yüzde 80’den yüzden 20’ye düşürmenin kolay olmadığını bildiren Yılmaz, savunma endüstrisini daha da güçlendirmeye devam edeceklerini söyledi.

Yılmaz, Altay tankının neden geciktiğine ait soru üzerine de “Altay tankının olağanda 2015 yılında envantere girmesi bekleniyordu. Almanya tarafından konfigürasyonda bulunan alt sistemler için bilhassa motor ve transmisyon ihracat lisansı verilmemesi nedeniyle bu gecikme yaşanmıştır. Bu savunma endüstrisinin ne kadar sıkıntı bir alan olduğunu da gösteren hoş bir örnektir. Açık ve kapalı yaptırımlarla, ambargolarla karşı karşıya olduğumuz halde savunma endüstrisinde biz bunları başardık lakin bunu da aşıyoruz, 2025 yılı ağustos ayında Altay tanklarının seri üretime başlaması ve envantere girmesi planlanmaktadır.” sözlerini kullandı.

“Tarihimizde birinci kere bir AB ve NATO üyesi ülkeyle askeri gemi ihracat sözleşmesi yapıldı”

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün’ün neden Genel Heyette olmadığına ait soru sorulduğunu anımsatan Yılmaz, Görgün’ün değerli bir mutabakat yapmak üzere Portekiz’de olduğunu bildirdi.

Yılmaz, “Bugün Sayın Haluk Görgün, Portekiz’de Portekiz donanması için 2 adet denizde ikmal ve lojistik dayanak gemisi imza merasimine katıldı ve bu imzalar atıldı. Tarihimizde birinci sefer bir AB ve NATO üyesi ülkeyle askeri gemi ihracat mukavelesi yapıldı. İyi, uğurlu olsun. Başta savunma endüstrimiz olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. Geçen sene 5,5 milyar dolardı ihracatımız, bu sene inşallah 7 milyar dolara yakın bir ihracatı gerçekleştireceğiz. Bunu hedefliyoruz.” diye konuştu.

Basın özgürlüğüyle ilgili tenkitler olduğuna değinen Yılmaz, “Türkiye’nin basın özgürlüğünü değerlendirirken çeşitli siyasi meseleler yaşadığımız kimi batılı ülkelerden, müttefiklerimizden yapılan ölçümleri değil, Türkiye’nin gerçek durumunu dikkate almanın çok daha sağlıklı ve hakkaniyetli olduğunu düşünüyorum. Ülkemizde bugünkü medya çeşitliliği, yapılan tartışmalar, medya özgürlüğünün hiç de azımsanmayacak boyutta olduğunu göstermektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

ABD’de 2 yıl boyunca yaşadığını anımsatan Yılmaz, orada medyanın sayıca Türkiye’den fazla olabileceğini lakin Türkiye kadar çok sesli olmadığını söyledi.

“Basın İlan Kurumunun lokal basını desteklemediği ve Yeni Adana gazetesinin kapatıldığına” ait sözler olduğunu lisana getiren Yılmaz, “Benim aldığım bilgiye nazaran, kurumun periyodik yayınları kapatma yetkisi bulunmadığı üzere Adana vilayetinde yayınlanan Yeni Adana gazetesi kendi tasarrufuyla resmi ilan ve reklam yayımlama hakkından feragat etmiştir. Ayrıyeten kurumun kelam konusu gazeteyle alakalı uygulamış olduğu rastgele bir müeyyide bulunmamaktadır.” dedi.

Türkiye Varlık Fonu’nun denetlenmediği tenkitlerine yanıt veren Yılmaz, Varlık Fonu’nda çoklu bir kontrol sistemi olduğunu kaydetti.

Varlık Fonu’ndaki bütün şirketlerin bağımsız kontrol kuruluşlarınca bağımsız dış kontrole tabi tutulduğunu belirten Yılmaz, daha sonra bunların konsolide edilerek Cumhurbaşkanlığına gönderildiğini, Devlet Denetleme Heyetinin, gelen bu bağımsız kontrol raporlarını inceleyip TBMM Plan ve Bütçe Kuruluna ilettiğini ve son kontrol yetkisinin, Plan ve Bütçe Komitesi’nde olduğunu söyledi.

Yılmaz, fon bünyesindeki şirketlerin bir yandan kendi özel hukuklarına nazaran, bir taraftan da dış kontrole tabi tutulduğunu bildirdi.

Türkiye Diyanet Vakfının denetlenmediğine dair değerlendirmeler bulunduğunu anlatan Yılmaz, bunu kabul etmelerinin mümkün olmadığını, Vakfın, öbür tüm kamu faydasına faaliyet yürüten vakıflar gibi Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından denetlendiğini söz etti.

Diyanet İşleri Başkanlığının kurban kısmında kar elde ettiğiyle ilgili değerlendirmeler olduğunu aktaran Yılmaz, Diyanet’in 1993’ten beri yürüttüğü bu faaliyetlerinde bir kar emeli gütmediğini bildirdi.

Yılmaz, Başkanlığın son 5 yılda 3 milyon 164 bin 209 pay kurban kestiğini ve bunları yaklaşık 103 milyon beşere ulaştırdığını söyledi.

Bütçe için “Faiz ve borç bütçesi” olarak nitelendirenlerin olduğuna işaret eden Yılmaz, şöyle konuştu:

“Gerek kamu borcu gerek hane halklarının borcu gerek şirketlerin borcu, hangisine bakarsanız bakın, dünya ortalamalarının da gelişmekte olan ülkeler ortalamalarının da hayli altında sayılara sahibiz. Bugün geldiğimiz noktada, kamu borcunun ulusal gelire oranı yüzde 25-26 düzeylerinde. Bu, Avrupa’da yüzde 80’lerde, 90’larda. Maastricht Kriteri yüzde 60 fakat Avrupa bunun üstünde, biz epeyce altındayız.”

Bütçedeki faiz yüküne ait konuşan Yılmaz, “2002 yılında bütçe harcamalarımızın, 100 lira bütçeye para harcanıyorsa 43,2 lirası faize gidiyormuş. 2025 yılında zelzeleden, başka dönemsel tesirlerden ötürü yükümüz bir ölçü artmış olmasına karşın faize ödediğimiz kaynağın bütçe içindeki hissesi yüzde 13,2’dir. Alışılmış ki bunu daha da aşağılara çekeceğiz. Zelzele yükümüz azaldıkça, finansal manada Türkiye daha farklı şartlara hakikat gitgide burada da orta vadede daha farklı bir yapı oluşacaktır. Bu kadar hizmet yapabildiyse AK Parti, işte bunun sayesinde yaptı. Faiz bütçesini, hizmet bütçesine dönüştürdüğü için yaptı ve tıpkı anlayışla devam edeceğiz.” sözlerini kullandı.

2002’de 100 lira verginin 85,7 lirasının faize gittiğini, bugün ise 17,5 lirasının faize gittiğini belirten Yılmaz, bunun da fazla olduğunu ve düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Gelir getirici tekliflere karşı çıkılması, harcamaların artırılması durumunda bütçe açığının ortaya çıkacağını vurgulayan Yılmaz, “Popülist siyasetlerle vatandaşın kısa vadede güzeline gidecek lakin orta ve uzun vadede hiçbir vatandaşımıza yarar getirmeyecek, ülkemize istikrar ve refah getirmeyecek siyasetleri ısrarla lisana getirmek doğal ki herkesin tercihine kalmış bir durum. Biz gerçekçi olmak istiyoruz. Gerçek siyasetlerle vatandaşımıza samimi bir halde tablo neyse ortaya koyup, gerçekçi siyasetlerle bu sıkıntıları aşma uğraşı içindeyiz ve onun için de programlı bir halde yolumuza devam ediyoruz. Kararlı bir biçimde de bu programımızı uygulayacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

Programın olumlu sonuçlarını almaya başladıklarını, enflasyonda bir düşüş seyri başladığını kaydeden Yılmaz, “Önümüzdeki devirde dezenflasyon sürecinin sürmesini, çok daha makul seviyelere yanlışsız gelmesini bekliyoruz. Alışılmış ki kararlı bir duruşla bunu yapmak zorundayız. Halkımızın en kıymetli beklentisi de budur. İstikrar içinde büyümek, kalıcı toplumsal refah artışı sağlamak siyasetimiz budur. Fiyat istikrarı sağlandıkça, enflasyon düştükçe hem büyümemiz daha gerçek bir tabanda, sürdürülebilir bir halde gerçekleşecek hem de gelir dağılımımız daha uygun bir noktaya çıkacaktır.” sözlerini kullandı.

Yılmaz, minimum fiyata yüzde 94,6 artış yaptıkları 2022’de enflasyonun yüzde 65 civarında, yüzde 107,3 artış yaptıkları 2023’te yüzde 64 civarında olduğunu anımsatarak taban fiyata 2024’ün ocak ayında yüzde 49,1 artış yaptıklarını hatırlattı.

“Emeğin ulusal gelirden aldığı hisse, son 20 yılda yüzde 27,6 oldu”

Bu 3 yıla bakıldığında çalışanları enflasyona ezdirmemek için önemli bir uğraş olduğunun görülebileceğinin altını çizen Yılmaz, “Bunun ulusal gelir hesaplarına yansıması da kelam konusu. Emeğin ulusal gelirden aldığı hisse son 20 yıllık periyotta yüzde 27,6 olarak gerçekleşmiştir. 2022’de bu, bir ölçü düştü, 23,6’ya geriledi, 2024’te süratli bir toparlanma sürecine girdik, az evvel bahsettiğim artışlar, öbür uğraşlarla. 2024 yılının birinci çeyreğinde emeğin ulusal gelirden aldığı hisse yüzde 37,1 düzeyine kadar yükseldi. İkinci çeyrekte yüzde 35,5, üçüncü çeyrekte 32,4. Hasebiyle tarihî ortalamalarımızın üstüne çıktığımızı rahatlıkla tabir edebiliriz.” diye konuştu.

Asgari fiyatla ilgili müzakerelerin devam ettiğini belirten Yılmaz, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Özellikle küçük işletmelerin, emek ağır işletmelerin, tekrar muhakkak yörelerin üretim gücünü müdafaa bakımından minimum fiyatın istikrarlı bir yapıda gelişmesi kıymetli. İşletmeler, sürdürülebilir olmazsa, verimlilik olmazsa sağlıklı bir halde istihdam ve fiyat oluşumu gelişmez. Hasebiyle verimliliği artırarak, rekabet gücümüzü yükselterek gerçek tabanda kalıcı bir biçimde çalışanlarımızın refahını artırmaya devam edeceğiz.”

Yılmaz, 2000’li yıllarda bedeli ödenen ilaç sayısı 3 bin 986 iken bugün bu sayının 8 bin 845’e çıktığını lisana getirerek, şunları kaydetti:

“Sadece bu yıl, geçtiğimiz 11 ayda 50 adet yurt içi, 3 adet yurt dışı olmak üzere toplam 53 adet kanser ilacı geri ödeme kapsamına alınmıştır. Bu istikamette çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Toplam ilaca verilen para da önemli bir düşüş var, gerçek ancak bu ilaç sayısının azalmasından değil, bu periyotta uyguladığımız, dünyada gerçekten en düşük düzeyleri sağlayıcı ilaç fiyatlandırma, tarifelendirme sistemimizden kaynaklanıyor.”

“Bir annenin yüreğine su serpebildiysek ne memnun bize”

Genel Şurada, bütçe üzerindeki konuşmaların akabinde soru-cevap kısmına geçildi.

“Ahmet Türk ile barış yemeğine katıldığınıza pişman mısınız?” sorusunun yöneltildiği Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Bugün olsa tekrar giderim, barış yemeğine katılırım, o ailelerin barışması için elimden gelen çabası sarf ederim. O bir insani vazifedir. Bunu siyasi tartışmalara bahis etmeyi de hakikat bulmuyorum. Bir annenin yüreğine su serpebildiysek ne keyifli bize.” diye konuştu.

Soru önergelerinin cevaplanmadığına ait tenkit üzerine Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığıyla, bağlı ve alakalı kuruluşlarla ilgili soru geldiğinde kendisinin soru önergelerini cevapladığını söyledi.

Bir bakanlıkla ilgili müstakil soru önergesi geldiğinde, bakanlığın bunu cevaplamasını istediğini tabir eden Yılmaz, “Aynı soru hem bana hem bakanlığa gelebilir. Bir karmaşa oluşturmamak, tek elden açıklayıcı bilginin ulaşması halinde tarzımızı hayata geçiriyoruz.” dedi.

Tasarruf tedbirleri

Diyanet İşleri Başkanlığıyla ilgili tasarruf önlemlerine ait sorular yöneltildiğini anımsatan Yılmaz, şunları kaydetti:

“Tasarruf önlemlerini bu yıl olabildiğince kapsamlı hazırlamaya çaba ettik. Hiçbir kuruluşumuz istisna olmadı. Bir tane kurumumuz istisna. O da Türkiye Büyük Millet Meclisi. Bunu niçin istisna tuttuk? Zira farklı bir yapısı var. Yürütmenin bir kesimi olarak görmedik. ‘Halkın seçtiği temsilciler kendi kararlarını kendileri verirler’ diye o hürmetle genelgeye dahil etmedik. Meclis Liderimiz kendisi bir açıklama yaptı. Bu sürece Meclisin kendi iradesiyle dahil olduğunu, tasarruf önlemlerini kendi uhdelerinde alacaklarını söz ettiler.”

Cevdet Yılmaz, Suriye’deki Kürtlere yönelik yaklaşımlarının sorulduğunu belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Suriyeli Kürtlerle PKK’yı birbirinden net bir halde farklı görüyoruz. Terör örgütlerinin baskısıyla, dayatmasıyla karşı karşıya olan kim olursa olsun buna karşıyız. Suriye’deki Kürtler o coğrafyanın, ülkenin asli vatandaşlarıdır, ögeleridir. Yeni oluşacak Suriye’de, Kürtlerin, terör örgütlerinin baskısından kurtulmuş olarak, hak ettikleri halde o yapılar içinde temsil edilmelerini, temel hak ve özgürlüklerini en hoş halde yaşamalarını, refahlarını artırmalarını istiyoruz. Onlar da bizim kardeşlerimiz, ülkemizdeki Kürt vatandaşlarımızın, yakınları, akrabaları. Münasebetiyle onlara farklı bir bakış açımız kelam konusu olamaz ancak Türkiye içinde de Türkiye dışında da kim olursa olsun terör örgütleriyle gayretimizi en ağır halde sürdüreceğiz.”

Eğitim bütçesi

Cevdet Yılmaz, ulusal eğitime ayrılan bütçeye ait soru geldiğini söz ederek, bütçeden en büyük hissesi bu sene de Ulusal Eğitim Bakanlığının aldığını lisana getirdi.

Eğitime gelecek periyotta de takviye olacaklarını vurgulayan Yılmaz, “Yaptığımız bu yatırımlar sayesindedir ki Memleketler arası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması (TIMSS) 2023 sonuçlarına nazaran 4. sınıf fen bilimleri alanında OECD ülkeleri ortasında ikinci, bu alandaki ortalama puanla tüm Avrupa ülkeleri ortasında da birinci sıraya yerleşmiş durumdayız. TIMSS 2023 ortalama 8. sınıf fen bilimleri puanımız da 2019’a nazaran 15 puan artmıştır.” diye konuştu.

Yılmaz, “Cumhurbaşkanlığı tasarruf önlemlerine uyuyor mu?” sorusu üzerine, Cumhurbaşkanlığı da dahil bütün kurumların tasarruf önlemleri kapsamında olduğunu söyledi.

Tasarruf konusunda öteki kurumlardan ne bekliyorlarsa Cumhurbaşkanlığından da birebir yaklaşımı beklediklerini anlatan Yılmaz, şöyle devam etti:

“Cumhurbaşkanlığımız, bu ülkenin idare yapısının kalbidir. Birçok ulusal, memleketler arası hizmetin yürütüldüğü, idare hizmetlerinin yapıldığı bir alandır. Elbette muhtaçlık duyulan alanlarda harcamalar da yapılmaktadır.”

Genel Konseyde bütçe üzerinde şahsı ismine kelam alan MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, Kayseri’nin uzun yıllardır beklediği süratli tren projesinin başladığına işaret ederek, bu projenin en geç 3 yıl içerisinde bitirilmesini istedi.

Yeniden Refah Partisi Genel Lideri ve İstanbul Milletvekili Fatih Erbakan ise Türkiye’nin 2025 yılı bütçesinin vatandaşların bütçesi olmadığını söyledi. Erbakan, “Bu bütçede paylaşımda adalet yoktur. Borç, faiz, vergide adaletsizlik vardır. Bu bütçe borç, faiz, artırım ve vergi bütçesidir.” değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların tamamlanmasının akabinde Cumhurbaşkanlığı ile bağlı kurumların 2025 yılı bütçeleri Genel Heyette kabul edildi.

Daha sonra 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin hususlarının görüşmelerine geçildi.

Muhabir: Mümin Altaş,Orhan Onur Gemici,Kemal Karadağ

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP