AA
ANKARA (AA) – Bakanlık, AB Genel İşler Kurulunun, AB’nin genişleme sürecine dair kabul ettiği yıllık mutat sonuçlarına ait yazılı açıklama yayımladı.
“Sonuçlarda, Türkiye’nin aday ülke statüsü ve kilit rolüne vurgu yapılmasını yanlışsız ve gerçekçi bir yaklaşım olarak kıymetlendiriyoruz. Bilhassa, Yüksek Seviyeli Ekonomik Diyalog toplantılarının yine başlatılması ve Avrupa Yatırım Bankasının Türkiye’ye geri dönecek olmasını memnuniyetle karşılıyoruz” değerlendirmesine yer verilen açıklamada, Türkiye’nin makroekonomik siyasetlerde kaydettiği ilerlemeye atıfta bulunulmasının ve Gümrük Birliği’nin uygulanmasından kaynaklanan ticari problemlerin tahlilinde atılan olumlu adımların karşılık bulmuş olmasının önemsendiği belirtildi.
Açıklamada, benzeri formda, Doğu Akdeniz’de gerginliğin azaltılması tarafındaki çalışmaların ve Rusya-Ukrayna Savaşı bağlamındaki teşebbüslerin kıymetinin teslim edilmiş olmasının “dürüst bir yaklaşım olarak” değerlendirildiği vurgulanarak, “Bununla birlikte, AB’nin ülkemizin iç siyasi dinamikleri konusundaki değerlendirmelerini reddediyoruz. Bu görüşler, nesnellikten uzak ve tek taraflı bir bakış açısıyla kaleme alınmıştır.” tabiri kullanıldı.
Konsey sonuçlarında, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum İdaresi’nin (GKRY) gerçeklerle bağdaşmayan, hukuk dışı ve maksimalist görüşlerinin tekrarlandığının görüldüğü aktarılan açıklamada, “Öte yandan, Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin legal dertleri ve haklı siyasetleri göz gerisi edilmiştir. AB’nin, Kıbrıs Rum tarafının sözcülüğünü yapması ve Kıbrıs Türk halkının özden gelen haklarını göz gerisi etmesinin, Ada’da tahlile ulaşılmasının önündeki en büyük pürüz olduğunu hatırlatıyoruz.” görüşüne yer verildi.
AB üyeliğinin, Türkiye’nin stratejik amacı olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Buna karşılık olarak AB’nin ülkemizin üyelik perspektifini güçlendirecek yeni bir vizyon ortaya koyması gerekmektedir. Bu çerçevede, Türkiye-AB alakalarını kısıtlayan 15 Temmuz 2019 tarihli AB Kurulu kararının büsbütün kaldırılmasını bekliyoruz. Başta siyasi olmak üzere, güç ve ulaştırma alanlarındaki Yüksek Seviyeli Diyalog toplantıları ile İştirak Kurulu’nun 2025 yılı içinde yapılması, Kurul sonuçlarında da vurgulanan dış siyaset ve bölgesel bahisler dahil, her alanda diyaloğumuzun ve işbirliğimizin artmasını sağlayacaktır.”
Muhabir: Gökhan Çeliker
HABERLER
10 gün önceHABERLER
10 gün önceKÖŞE YAZARLARI
13 gün önceKÖŞE YAZARLARI
18 gün önceKÖŞE YAZARLARI
24 gün önce