ANKARA-BHA
Türk savunma sanayisi firması STM, yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği STM Duvar Arkası Radar (DAR) cihazının yeni teslimatlarını Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) gerçekleştirdi. 6 Şubat’ta meydana gelen depremler sırasında 50’den fazla vatandaşın enkaz altından sağ olarak çıkarılmasını sağlayan DAR, TSK’nın arama kurtarma operasyonlarında önemli bir rol üstlenecek.
STM tarafından yapılan açıklamaya göre, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) öncülüğünde geliştirilen STM DAR sisteminin güncellenen konfigürasyonu ile TSK’ya teslimatlar tamamlandı. Bu sistem, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin çeşitli birliklerinde, Enkaz Altında Canlı Tespit Radarı olarak görev yapacak.
SSB Başkanı Haluk Görgün, STM’nin milli mühendislik kabiliyetleriyle sadece askeri alana değil, aynı zamanda sivil hayata da katkı sağladığını belirterek, “Savunma sanayimizde çift kullanım (dual use) konseptine de önemli bir örnek teşkil eden STM DAR ürünümüzde emeği geçen STM ailesine teşekkür ediyorum. Ülkemizin ve milletimizin güvenliğine katkıda bulunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, DAR cihazının bu yıl Denizli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ve Erzincan İl Özel İdaresi’nin envanterine kazandırıldığını belirterek, “Ülkemiz savunmasının yanı sıra ulusal ve uluslararası çapta yaşanan doğal afet ve krizlerde ordumuza milli teknolojimizle güç vereceğiz. DAR’ı, arama kurtarma ekiplerimiz, itfaiye teşkilatlarımız başta olmak üzere tüm kurumların envanterinde genişletmeyi hedefliyoruz” dedi.
DAR, ultra geniş bant (UGB) sinyaller kullanarak, görsel erişim imkanı olmayan kapalı mekanlarda sabit ve hareketli hedeflerin konum bilgisini iki boyutlu olarak tespit edebiliyor. Rehine kurtarma, terörle mücadele ve iç güvenlik operasyonlarında görev alabilen DAR, ayrıca deprem, çığ ve yangın gibi afetlerin ardından arama kurtarma faaliyetlerinde de etkin olarak kullanılıyor.
6 Şubat depremlerinde aktif olarak kullanılan DAR, enkaz altındaki 50’den fazla kişinin tespit edilmesini sağlayarak sağ kurtarılmalarına olanak tanıdı. 6,5 kilogram ağırlığındaki bu milli sistem, yerini tespit ettiği canlının nefes alıp vermesi, göğüs ve el kol hareketleri gibi mikro-makro hareketleri üzerinden belirleyebiliyor. Ayrıca, tek kişi tarafından kullanılabilen cihaz, tripod gibi araçlarla hedef bölgeye yerleştirilerek tablet bilgisayar ile uzaktan kumanda edilebiliyor. DAR, sahip olduğu batarya teknolojisiyle 4 saatten fazla kesintisiz çalışabiliyor.
HABERLER
16 saat önceHABERLER
3 gün önceHABERLER
14 gün önceHABERLER
14 gün önceKÖŞE YAZARLARI
18 gün önce