a
burası nerede

ODTÜ’de alternatif proteinlerle sürdürülebilir besin için kollar sıvandı

satır başı

AA

ANKARA (AA) – ODTÜ Besin Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mecit Halil Öztop’un takımıyla hazırladığı ve sürdürülebilir besin üretimi alanında alternatif protein kaynaklarının geliştirilmesi ile bu alanda araştırmacı yetiştirilmesini amaçlayan APRISE, Avrupa Kuruluna başvurusu yapılan 117 proje ortasında kabul alan 13 projeden biri oldu.

APRISE, üniversitenin Ufuk Avrupa Programı kapsamında kazandığı birinci konsorsiyum koordinatörlüğü olma özelliği de taşıyor.

Prof. Dr. Öztop, AA muhabirine, projeyle Türkiye’de eksiklik olarak nitelendirilebilecek alternatif protein alanında araştırmacılar yetiştirmeyi ve 4 yılın sonunda bu araştırmacıların alanda yeni araştırmalara öncülük etmelerini amaçladıklarını söyledi.

Dünyada birçok araştırmacının iklim değişikliğini etkileyen faktörler üzerinde çalıştığının altını çizen Öztop, besin sistemleri açısından bakıldığında iklim değişikliğine neden olan en değerli etmenlerden birisinin de hayvansal besinlere bağlılık olduğuna dikkati çekti.

İklim değişikliğinde hayvan yetiştiriciliğinin sera gazı emisyonlarına kıymetli oranda tesir ettiğini, bu nedenle besin bilimi araştırmacılarının bitkilerden ve endüstriyel atıklardan elde edilen yeni alternatif proteinlere ağırlaştığını belirten Öztop, bunların doğal yollarla modifiye edilip protein ölçüsünü artırarak tekrar alternatif proteinler üretilebildiğini söz etti.

“Araştırmacılar, yeni proteinlerin üretilmesi sürecinde de misyon alacak”

Prof. Dr. Öztop, Ufuk Avrupa Programı kapsamında 2024’te açılan European Research Area (ERA) Talents daveti kapsamında sundukları projenin Türkiye’den kabul edilen tek proje olduğunu bildirdi.

Bitki Bazlı Besinler Derneği, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve Türkiye’de süt eserlerinde öncü bir firmanın da projede yer aldığını anlatan Öztop, bunun yanı sıra Almanya, İsveç, Malta, Yunanistan, İtalya, Polonya, Birleşik Krallık, Kuzey Makedonya, İspanya ve Danimarka’dan da kuruluşlarla projede işbirliği yapıldığını anlattı.

Projeyi yaygınlaştırmak istediklerini vurgulayan Öztop, şöyle konuştu:

“Birey odaklı bu bireyleri yetiştirip onların uzun vadede artık Türkiye ekosisteminde araştırma yapmasını, inovasyona öncü olmasını istiyoruz. Bu projede yalnızca araştırmacıları yetiştirmekle kalmayacağız. Araştırmacılar proje kapsamında farklı ortakları ziyaret edip yeni proteinlerin üretilmesi sürecinde de misyon alacak. Aslında bizim hedefimiz bu süreçte yeni protein kaynaklarını da üretmek. Nohut, mercimek ve baklagiller hali hazırda esasen Türk tüketicisinin aşina olduğu eserler. Bunlardaki proteinleri daha saf hale getirip öteki eser formülasyonlarında da kullanır hale getirmek istiyoruz.”

Alternatif protein alanında siyaset dokümanı oluşturulması hedefleniyor

Prof. Dr. Öztop, alternatif proteinlerin daha çok içeceklerde yaygın görüleceğini belirterek, bitkisel kaynaklı süt eserlerinin geliştirilmesinde de bunlardan yararlanılabileceği ayrıyeten hazır besinlere da entegre edilebileceğini kaydetti.

Bu eserleri geliştirirken raf ömrünün kıymetli bir kriterleri olacağına dikkati çeken Öztop, “Protein bakımından varlıklı besinler geliştirmek istiyoruz. Raf ömrü uzun ve protein olarak varlıklı besinler lojistik manada açlık çeken bölgeler için çok kıymetli bir kaynak olacaktır. Bu manada da projemizin tesirlerini uzun vadede görmemiz mümkün olacak. Sürdürülebilir besin tasarımı manasında da katkımızın olacağı kesin.” diye konuştu.

Bitki Bazlı Besinler Derneği ve TTGV’nin alternatif protein alanında farkındalık üzerine çalışmaları olduğu aktaran Öztop, bu iki kuruluşla birlikte Türkiye için alternatif proteinler alanında bir siyaset evrakı oluşturma amaçlarının olduğunu kelamlarına ekledi.

Muhabir: Buğrahan Ayhan

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s


En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

İtalya, Arnavutluk’ta kurduğu göçmen merkezlerine sistemsiz göçmen taşımaya yine başladı