Konu aslında o kadar uzun ve derin ki, neresinden tutup tartışsak bilinmez. Bu hafta, Yunanistan ekonomisinin içinde bulunduğu vahim halleri gizleme girişimleriyle ilgili skandal haberler okuduk. 2000 yılında, finansal felaketi gizlemek için Amerikalı yatırım bankası Goldman Sachs ile Yunanistan arasında bir takım anlaşmalar yapıldığı ortaya çıktı. Tam bir rezalet!
Bu gelişmelerin ardından, belki para yardımı yapacak olan Avrupa Birliği, artık Yunanlıların ekonomiyi yüzlerine gözlerine bulaştırdığının farkına varmış olacak ki, siyasi destek verme kararıyla yetindi. Biraz da kendi kamuoylarından çekindiler sanırım. Zira, Avrupa vatandaşları ödedikleri vergilerden oluşturulan fonların yan gelip yatanları kurtarmak için harcanmasına ciddi ciddi sinirleniyorlar tabii.
Yunan hükümeti pek çaktırmasa da, AB’nin bu kararı Yunanistan için tam bir hayal kırıklığı. Çünkü onlar, ağa babalarının nakit kredi vererek kendilerini kurtaracağından emindiler. Peki, şimdi ne olacak bu Yunanistan’ın hali?
Çok sıkı tedbirler almak zorundalar. Nitekim, hükümet üç yıllık kemer sıkma planı açıkladı. Devlet memurları aynı maaşlara talim edecek. Üst düzey memurların maaşlarında kesintiler yapılacak, bazı üst düzey memurların maaşları belirli bir süre dondurulacak. Misal, Yunanistan Genelkurmay Başkanı’nın maaşı 35 bin Euro imiş. Yalan söylemiyorum, Yunan gazeteleri bazı üst düzey kamu görevlilerinin maaşlarını resmi belgelere dayanarak açıkladılar. Yunanistan’da çok yüksek maaşlar alıp, pek bir iş yapmayan binlerce memur olduğu biliniyor.
Hükümet mecburen, çalışan her kesim için vergileri arttıracak. Bu da pahalılığı ve alım gücünün düşmesini beraberinde getirecek ki, eğlenmeye pek düşkün Yunanlılar, akşam sefalarından biraz feragat etmek durumunda kalıp evlerine kapanacaklar. Tabii, vergi artışlarının getireceği sosyal sorunlar ve tepkiler cabası. Bu noktada, hükümetin dengeyi iyi kurması lazım.
Özelleştirme yanlıları için bu kriz büyük bir fırsat. Yunanistan her ne kadar AB üyesi olsa da, aslında kapitalizmin en az girebildiği nadir Avrupa ülkelerinden biri. Ülkede bir çok önemli kurum hala devletin elinde ve AB’nin istediği özelleştirmeler, halkın da sert tepkileri sonucu, pek yapılamıyordu. Şimdi, mecburen bir çok devlet teşekkülü satılacak. İlk olarak Olympic Airlines’la başlandı bu işe zaten. İtinayla batırdıkları ulusal hava yolu şirketi Olympic Airlines bir Arap konsorsiyumuna satıldı. Bu durumda, yabancı sermaye ülke ekonomisine daha çok entegre olacak ve Yunanlılar pek hoşlanmasalar da yabancı sermayenin etkisini günlük hayatlarında daha çok hissetmeye başlayacaklar. Tahminen eğitimde de özelleştirmelere gidilecek. Geçen yıl sokaklara dökülüp ortalığı yakan üniversite öğrencileri bu kez ne yapar bilinmez!
Elbette ki, en çok kazandıran sektör olan turizmde de (zaten son birkaç yıldır gerileme içindelerdi ve Türkiye’ye geçilmişlerdi) gerileyecekleri aşikar. Avrupalı turistlerin büyük bir çoğunluğu gittikçe pahalılaşan bir ülkeye gitmeyi pek tercih etmeyeceklerdir. Bu durumda, önümüzdeki birkaç yıl içinde, Yunanistan yerine Türkiye’yi tercih eden turist sayısında artış beklenebilir. Sözün özü, zor günler bekliyor komşuyu!
ARAŞTIRMA-İNCELEME
1 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önce