Yunanistan uluslararası topluma verdiği tasarruf sözünü tutarak bütçe açığını azaltmaya başladı. Bu nedenle övgüler işitilirken aynı zamanda Yunan ekonomisi perişan durumda.
AB, IMF ve Avrupa Merkez Bankası Yunanistan’ın bu konuda sergilediği performanstan çok memnun. IMF Temsilcisi Poul Thomsen Atina’da yaptığı açıklamada Eylül ayında Yunanistan’ın yardım kredisinin ikinci taksidini 9 milyar Avro tutarındaki bölümünü alacağını belirtti.
Her ne kadar Yunanistan övgü toplasa da, IMF’nin “veri toplamak, çözümlemek ve Yunan hükümeti ile tartışmak için” Atina’da büro açması, sürecin sertleşebileceğini gösteriyor.
Yunanistan’ın yardım kredisinin üçüncü taksidini alabilmesi için, rekabetçiliğini artırması isteniyor. Bunun için Atina başta enerji sektörü olmak üzere birçok sahada hızlı bir özelleştirme performansı göstermek durumunda bu da daha fazla öfkeli insan, daha fazla sokak gösterisi, daha fazla oy kaybı demek.
Yunan Maliye Bakanı Giorgos Papakonstantinou’ya göre her şey yolunda ve Yunanistan doğru yolda ilerliyor. Papakonstantinou’nun rakamlarına göre Yunanistan’ın bütçe açığı 2010’un birinci altı aylık diliminde %46 azaldı. Üstelik Yunanistan’ın bütün bir yılda, 2010’un tamamında bütçe açığını % 39,5 azaltması bekleniyordu.
Papakonstantinou’na göre Yunanistan aynen böyle devam ederse, 2009’daki 13,6 seviyesindeki açık, daha 2010’da taahhüt edilen %8,1’e inebilir.
Papakonstantinou’yu sevindiren başarı Yunanistan’ın sosyal ödevlerinden feragatıyla gerçekleşti. Papakonstantinou belki övünecek sayılara sahip oldu, ama krizde suçu olmayan devlet memurları, emekliler ve maaşla çalışan kesim çok şey yitirdi. Artırılan vergiler yaşam kalitesini düşürdü. O nedenle vergi gelirlerinde artış beklenenin aksine %13,7 değil, %7,2 oldu. Başka bir deyişle 2010’un ilk altı aylık bölümde planlanandan 3,77 milyar Avro az vergi geliri elde edilebildi.
Yunanistan’da kamu ve özel sektörde çalışanlar 2010’un ilk yarısında, önceki yılın aynı dönemine göre %20 gelir kaybı yaşadı. %12-%15 maaş kesintisi ve %5,2’lik enflasyon kadar artırılan KDV çok etkili oldu.
İşsizlik Ocak 2010-Haziran 2010 zaman aralığında %9,3’ten %11,7’ye çıktı. Toplam işgücü potansiyeli zaten 5 milyon olan bir ülkede 590.000 işsizin kronik sorunlara yol açması kaçınılmaz. Gerçek işsiz rakamının ise Papakonstantinou’nun telaffuz etmek istemeyeceği derecede yüksek olduğu tahmin ediliyor.Çünkü perakende sektöründe aynı dönemde 16.000 mağaza kapandı ve 45.000 istihdam yok oldu. Sadece Atina’da mağazaların %17’si iflas etti.
Bu sürecin devamında Yunanistan çok büyük sosyal depremlerle sarsılabilir. O nedenle böyle bir sarsıntının olası yan etkilerini öngörmek ve Yunanistan’a yardımcı olmak için “Yunanistan’ın komşuları insiyatifi” acilen başlatılmalı.
ARAŞTIRMA-İNCELEME
1 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önce