DOLAR 33,0483 0.05%
EURO 36,0628 -0.06%
ALTIN 2.621,240,00
BITCOIN 21298410.67468%
İzmir
38°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

122 okunma

1 Kg Pamuk mu ? 1 Kg Demir mi Ağır ?

ABONE OL
08/05/2013 15:41
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yıllardır bu soruyu hep kendimize sorarız.
Aslında cevabı basit ve bellidir.
Şimdi durup dururken bu da nereden çıktı demeyin?
Malum şehrin merkezi yerinde(Manisa) ve belli noktalarında
hepimizin yakından bildiği Tavuk Döner ve Et Döner satan
birçok büfe mevcut. Hepimizinde yakından bildiği gibi tavuk fletonun kilosu ortalama 8 TL, normal dana döner eti 24 TL civarında.
Şehir merkezinde hangi büfeye giderseniz gidin, bir tavuklu döner ya da normal döner isteyin, ödeyeceğiniz bedel aynıdır. 1.5 TL. Şimdi yine sormak isterim.
Bu örneği verdikten sonra biraz haklı olarak tereddüt içine girdiğinizi düşünüyorum. Kilosu ortalama 8 lira olan bir hazır sarılmış tavuk eti ile kilosu ortalama 24 lira olan dana etinden yapılan tost veya hamburgerler! Ne yazık ki aynı fiyata satılıyor. Benim mantığım hiç almıyor. Bu dönerlerinde satışa hazır hale getirilerek dükkânlara satılıyor olması biraz düşündürücü? Acaba içlerinde ne gibi katkı maddeleri var hiç merak ediyor muyuz? Ya da yetkililer yeterince kontrol yapıyorlar mı? Tavuk dönerin fiyatı 1,5 lira normal diyelim.
Nasıl oluyor da kasaplarda kilosu ortalama 24 lira satılan dana etinden yapılan dönerle aynı fiyata veriliyor. Yemin ederim, çarşının ta göbeğindeki bir büfede ben de bir kez denedim. Bir tavuklu, bir de normal döner istedim.
İnanmayacaksınız ama büfe sahibi 1,5 lira tutarındaki normal döner etini Allah ne verdiyse spatula ile hamburger tostunun içini ağzına kadar doldurdu.

 

YİYİŞ O YİYİŞ

 

Tavuk dönerinden bile fazla! Zaten yiyiş o yiyiş. Bütün gün karın ağrısı ve şişliğinden uyumadım desem yalan olmaz. Ne yazık ki halen Manisa’nın merkezinde binlerce kişi, hangi şartlarda ve nasıl hazırlandığı tam belli olmayan bu dönerlerden yiyip, karınlarını doyurmak için bu büfelere akın ediyorlar.
Elbette içlerinde her şeyi hakkıyla yapan esnaf arkadaşlarımız vardır.
Onlara kesinlikle lafımız yok… Ne olursa olsun hiç kimsenin halkın sağlığı ile oynama hakkı yoktur. Büfe sahipleri sattıkları tavuk döneri veya normal dönerin içeriğini dükkânlarının bir yerine asması gerekir. Bu işyerinde yüzde 100 tavuk döner veya yüzde 100 dana döner satılır diye… Veya bu işyerinde yüzde 100 tavuk döner ve yüzde 40 dana, yüzde 40 Hindi ve yüzde 20 hindi karışımı normal döner satılır diye tabela asmaları gerekir diye düşünüyorum. Veya ürünlerimizde hiçbir katkı maddesi bulunmamaktadır diye bir ibare de koyabilirler. Bakın o zaman tavuk döner ile normal dana döner aynı fiyata satılıyor mu? Manisa’da katkısız olarak dana etinden yapılan döner satan parmakla sayılacak kadar yerler mevcut. Bunların isimlerini yazmaya gerek yok.
Fiyat farklılıkları ile zaten kendilerini belli ediyorlar. Tarım Bakanlığı’nın da

“Karma et” ile ilgili genelge hazırladığını biliyordum. Artık bundan sonra kimse kolay kolay karma etli salam, sucuk ve sosis yapamayacak gibi. İnşallah bu kanun yasallaşır, büfelerde satılan dönerlere de etkisi olur. Yine de, özellikle Tarım İl Müdürlüğü, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Belediye Zabıta Müdürlüğü ekiplerinin kontrollerini daha sık yapmalarını ve halkımızın sağlığı konusunda gerekli tedbirleri alacağını düşünüyorum. Bu yazım bittikten sonra, mahalle marketinde cama büyük harflerle yazılı “50 tane İnegöl Köfte 2,50 TL ” yazısını da gördükten sonra Vejetaryen olmaya karar vereceğim gibi… Diğer şehirlerimizde durum nasıl bilmem ama yetkililer bu rezaleti bir an evvel durdurmalı…
BÜYÜK BİR GIDA FELAKETİ YAŞAMADAN!

 

    En az 10 karakter gerekli