Yıl 1990. Bulgaristan’da komünizm çöktü. Demokrasiye susamış yüz binlerce Bulgaristan vatandaşı Sofya sokaklarını doldurdu. Halk komünizmin çöküşünü demokrasinin gelişini kutluyordu. Demokrasi sistemine uyum sağlamak için Bulgaristan halkı kendi görüşleri doğrultusunda partiler kurmaya başladı. Kısa bir sürede Bulgaristan’da tahmin edilemeyecek kadar parti kuruldu.
Komünistlerin yanında yer alan Türkler yeni kurulan partilerin yanlarında yer almaya başladılar. Bazı Türkler SDS’nin (Demokratik Güç Birliği) Türklerin yoğun yaşadıkları bölgelerde kurucu üye olarak yer aldılar. Bulgaristan’da yaşayan Türkler demokrasi rejiminden yararlanarak ilk defa parti kuracaklardı. Parti kurulma kararı esasında Sofya’da alınıyordu. İsim kampanyasına karşı gelenlerden oluşan bir grup parti kurma toplantısının Varna’da önderliğini yaptı. Bu olayı belgelendirmek için fotoğraflar çekildi. Bu belgeler Bulgaristan’ın yakın tarihine ışık tutacaktı. Bulgaristan anayasasında etnik kimlik üzerine parti kurmak yasaktı ve hala yasak. Bundan dolayı parti yerine HÖH (Hak ve Özgürlükler Hareketi) kuruldu. Bugün o fotoğraf karesinde yer alanlardan sadece parti içinde iki kişi yer alıyor. Hak ve Özgürlükler Hareketi Bulgaristan’da zorunlu göçten nasibini alamayanlar, Belene Kampı’nda ve cezaevlerinde yatanlar tarafından ilçelerde ve illerde kuruluyor. Ne yazık ki zaman içinde Komünistlerin yanlarında yer alan Türkler birer ikişer HÖH içindeki yerlerini aldılar. Böylece HÖH yönetimi eski komünistler tarafından ele geçirildi. HÖH Genel Başkanı kadro eksikliğinden yeni kadrolar yetiştirilinceye kadar onlardan ihtiyaçlarını olduğunu söyledi ve genel başkanın kararına saygı duyuldu.
NE DEĞİŞTİ
Aradan 20 yıldan fazla bir zaman geçti. Bulgaristan’da yaşayan Türk ve Müslüman azınlığın yaşamında ne değişti? Türkler anadilini okullarda okuyamıyorlar. Türkçe yayın yapan radyoları hala yok. Türkçe gazete ve dergiler hala basılamıyor. Aksine Türk tiyatroları kapatılıyor. Ülkede yaşayan Türklere ait vakıf malları sorunu çözüme kavuşamadı. Bulgaristan baş müftülüğü sorunu çözüm bekliyor. HÖH iki dönem hükümet ortaklığı yapmasına rağmen azınlıklarla ilgili önemli tek bir sorun çözülmedi.
Yirmi kusur yıl sonra Bulgaristan Türkü değişim istiyor. Hak ve Özgürlükler Hareketi’ne karşı güvenini yitirmeye başladı. Beş dönem milletvekilliği yapanların azınlıklarla ilgili tek bir çözüm getirememeleri hayal kırıklığı yaratmıştır. Bulgaristan’da Türk ve Müslümanların değişim beklemeleri haklarıdır.
HABERLER
5 saat önceHABERLER
5 saat önceKÖŞE YAZARLARI
3 gün önceKÖŞE YAZARLARI
8 gün önceKÖŞE YAZARLARI
14 gün önce