BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Kosova’daki durumla ilgili üç aylık raporunda Belgrat ve Priştine arasında varılan anlaşmayı selamlarken Kosova kuzeyinde Sırp Belediyeler Birliği’ne önemli yetkiler verildiğini değerlendirdi. Anlaşmayı tarihi bir gelişme olarak değerlendiren Ban, taraflara iletişim kanallarını açmaları ve anlaşmanın uygulanmasına hazırlıklar yapmaları çağrısında bulundu.
NEW YORK/Balkan Günlüğü
Çalışmalarını tamamlayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi oturumunda Başbakan Haşim Taçi, UNMİK’in görev süresine son verilmesini ve Kosova için yeni bir kararın alınmasını istedi. Başbakan Taçi aynı zamanda Sırbistan’dan Brüksel Anlaşması’nı uygulanmasını da istedi. Bu istem Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde ABD temsilcisi tarafından da dile getirildi. Taçi şöyle dedi: “Sırbistan’dan anlaşmayı uygulamasını, kuzeydeki Sırplardan ise anlaşmayı kabul etmesini bekliyoruz. İki devlet, temelde tüm Kosova vatandaşlarının çıkarından olmak üzere tavizlerde bulunması gerekiyor.
İki devlet arasında imzalanan anlaşma ile işbirliği ortamı yaratıldığına işaret eden Başbakan Taçi, anlaşmanın Kosova’nın tam bağımsızlığının kabul edilmesine imkan yaratığını belirtti. Taçi konuyla ilgili şöyle konuştu:
“O (Anlaşma), Kosova Anayasası’yla uyumludur ve Kosova kuzeyinde Ekim ayında seçimlerin yapılması ve durumun normalleşmesi için ortam yaratıyor. ”
Kosova’da güvenlik durumundan konuşurken Başbakan Taçi, BM Kosova raporunun kapsadığı dönemde Kosova’da Sırp mirasına hiçbir saldırı olayının kaydedilmediğine dikkati çekti. Devletlerarası ilişkilerin normalleştirilmesi başarısının anlaşmanın zamanında ve etkin bir şekilde uygulanmasında yattığını söyleyen Başbakan Taçi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve daha geniş uluslararası toplumdan Anlaşmanın etkin uygulanmasını desteklemesi gereğine işaret etti. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Kosova’daki durumla ilgili üç aylık raporunda Belgrat ve Priştine arasında varılan anlaşmayı selamlarken Kosova kuzeyinde Sırp Belediyeler Birliği’ne önemli yetkiler verildiğini değerlendirdi. Anlaşmayı tarihi bir gelişme olarak değerlendiren Ban, taraflara iletişim kanallarını açmaları ve anlaşmanın uygulanmasına hazırlıklar yapmaları çağrısında bulundu. BM Güvenlik Konseyi’ne hitap eden Sırbistan Başbakanı İvica Daçiç, Sırbistan’ın sınır geçitlerin değişmemesi konusunda kararlı olduğunu ancak ileride değerlendirilebilineceği görüşünü ifade etti. 11 raunt görüşmesi sonucu tarihi bir anlaşmaya varıldığına dikkati çeken Daçiç, ileride “Sırp kilisesi statüsü, yerlerinden edinmişlerin geri dönüşü ve mal varlığı iadesi ” anlaşmasını da beklediklerini vurguladı. Kosova’da Sırpların eskiden 427 yerleşim yerinde varlığını sürdürürken şimdi bu yerleşim yerlerinden 311’nin etnik bazında temizlendiğini belirten Daçiç, geri dönüşün sadece sözde desteklendiğine işaret etti.
ARAŞTIRMA-İNCELEME
22 saat önceBALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önce