Türkiye’nin hızla büyüyen ekonomisinin, AB üyeliği yoluyla girmek istediği Avrupa’ya arka kapıdan girmesine de olanak tanıdığı yorumu yapılan haberde, Türkiye’nin Balkan ülkeleriyle 2003’te 2 milyar dolar civarında olan ticaretinin, 2008’de 17,7 milyar dolara çıktığına işaret edildi. Haberde, Türk şirketlerinin Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna dışında Balkanlar’ın en büyük üniversite kampusunu inşa ettiği ve Türk bankalarının, Türk ürünlerinin Avrupa’ya geçişinde kullanılacak bir karayolunun Sırbistan’da inşası için gerekli kredinin yüzde 85’ini sağladığı belirtildi.
WASHİNGTON/BALKAN GÜNLÜĞÜ
Uluslararası Amerikan Associated Press (AP) ajansı,Türkiye’nin hızla büyüyen ekonomisiyle Osmanlı İmparatorluğu döneminden sonra yeniden Balkanlar’a döndüğüne ilişkin bir analiz haber yayımladı. Türkiye’nin hızla büyüyen ekonomisinin, AB üyeliği yoluyla girmek istediği Avrupa’ya arka kapıdan girmesine de olanak tanıdığı yorumu yapılan haberde, Türkiye’nin Balkan ülkeleriyle 2003’te 2 milyar dolar civarında olan ticaretinin, 2008’de 17,7 milyar dolara çıktığına işaret edildi. Haberde, Türk şirketlerinin Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna dışında Balkanlar’ın en büyük üniversite kampusunu inşa ettiği ve Türk bankalarının, Türk ürünlerinin Avrupa’ya geçişinde kullanılacak bir karayolunun Sırbistan’da inşası için gerekli kredinin yüzde 85’ini sağladığı belirtildi.
YENİ PAZAR
Ajans, Sırbistan’daki Sancak bölgesinde bulunan Yeni Pazar’dan geçtiği ve bölge insanlarıyla görüşmelere yer verdiği haberinin girişinde, bu kentteki minarelerin ve kahvehanelerin, bir zamanlar askerleriyle Viyana kapılarına dayanarak Avrupa’nın temellerini sarsan imparatorluk dönemini anımsattığı yorumunu yaptı. Osmanlı’dan sonra Türkiye’nin şimdi yeniden Balkanlar’a döndüğünden bahsedilerek devam edilen haberde, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun 2009’da Bosna’ya yaptığı gezi sırasında, “Ülkesinin Balkan stratejisini bariz biçimde, bölgeyi 14’üncü yüzyıldan 20’inci yüzyıl başlarına kadar yöneten Osmanlı İmparatorluğu ile bağlantılandırdığı” belirtildi. Haberde Bakan Davutoğlu’nun, “Osmanlı yönetimi altındaki yüzyıllarda Balkanların başarı hikayeleri olduğu ve şimdi de bunun yeniden sağlanması gerektiğini” söylediği ve “Türkiye’nin Balkanlar’a döndüğü” ifadesini kullandığı kaydedildi.
BÖLGEDEKİ ÇOĞU MÜSLÜMAN MEMNUN
Balkanlar’daki çoğu Müslüman’ın Türkiye’nin artan etkisinden memnun olduğu anlatılan habere göre, Yeni Pazarlı 25 yaşındaki öğrenci Avdica Salkovic, Türkiye’yi anavatanı olarak gördüğünü söyleyerek, “Türkiye’ye yönelik duygularının her zaman aynı olduğunu ve şimdiki farkın Türkiye’nin tarihi topraklarına dönmesi olduğunu” ifade etti. Balkanlar’daki çoğu Müslüman’ın Türkiye’yi zor zamanlarında göç edebileceği bir yer olarak gördüğü de kaydedilen analizde, Türkiye’de Balkan kökenli yaklaşık 9 milyon Türk olduğu dile getirildi. Haberde, yakınlık duygularının Türkiye’de de güçlü olduğundan, çoğu Türkün Balkanlar’daki köklerinin izini sürdüğünden ve hala bölgede yaşayan akrabaları bulunduğundan bahsedildi, ayrıca müzikten pembe dizilere kültürler arasındaki etkileşimin ilişkiyi güçlendirdiği belirtildi.
Bölgede bulunan Müslümanlar dışındaki nüfusun özellikle de Ortodoks Sırplar ile Bulgarların Türkiye’nin artan etkisinden rahatsız olduğu ve şüphe duyduğu kaydedilen haberde, Bulgar siyaset bilimci Ognyan Minchev’in, “Türkiye’nin Balkanlar’da hegemonyacı bir kontrol sağlamaya çalıştığı” görüşüne yer verildi.
Haberde, AB ve ABD’nin de Türkiye’nin yavaş ilerleyen AB üyelik sürecindeki belirsizlikte saplanıp kalırken özellikle Bosna, Sırbistan ve Arnavutluk’taki artan gücüne ihtiyatlı yaklaştığından bahsedildi.
ARAŞTIRMA-İNCELEME
1 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önce