DOLAR 34,1657 0.08%
EURO 38,2175 -0.21%
ALTIN 2.917,95-0,51
BITCOIN 2243199-0.20435%
İzmir
30°

AÇIK

05:27

SABAHA KALAN SÜRE

Hırvatistan’ın Dünya Mirası görücüye çıktı
145 okunma

Hırvatistan’ın Dünya Mirası görücüye çıktı

ABONE OL
13/06/2014 09:34
Hırvatistan’ın Dünya Mirası görücüye çıktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir Milletvekili Sait’ten Hırvat Büyükelçisini şaşırtan tarihi anekdot: “16.Yüzyıldaki Diyarbakır -Dubrovnik Gümrük Birliği anlaşmasını biliyor muydunuz?”

H.MERKEZİ/BALKAN GÜNLÜĞÜ

UNESCO Dünya Mirasları listesinde bulunan, Hırvatistan’ın 7 bölgesinden doğal güzellikleri yansıtan çeşitli fotoğraflardan oluşan sergi İzmir Konak Pier’de açıldı. Hırvatistan’ın dünya mirasına olan katkısını göstermeyi ve mirasın gelecek nesillere aktarılmasını amaçlayan serginin açılışına  Hırvatistan’ın Ankara Büyükelçisi Drazen Hrastiç, AK Parti İzmir milletvekili ve Dışişleri Komisyon Üyesi Rifat Sait, İzmir Vali Yardımcısı İbrahim Ballı, Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Serpil Alpman, Hırvatistan İzmir Fahri Konsolosu Candan Çorbacıoğlu, Konak eski Belediye Başkanlarından Muzaffer Tunçağ ve çok sayıda davetli katıldılar. Büyükelçi Hrastic, Hırvatistan’ın küçük ancak doğal ve kültürel güzelliklerle dolu bir ülke olduğunu söyledi. UNESCO Dünya Mirasları listesinde bulunan Hırvatistan’ın 7 bölgesini, fotoğraflarına işaret ederek anlatan Hrastic, bu bölgelerden en ünlü ve en önemli olanın ise Dubrovnik şehri olduğunu ifade etti. Aynı serginin, daha önce Ankara’da ve  İstanbul’da açıldığını belirten Hrastiç, İzmir’deki serginin üçüncü sergi olduğunu belirtti. Hrastic, serginin asıl amacının, Türklere ve Türkiye’yi ziyaret eden turistlere, Hırvatistan’ın doğal ve kültürel güzelliklerini göstermek olduğunu kaydetti.

DİYARBAKIR DUBROVNİK GÜMRÜK BİRLİĞİ

Hrastiç ile sohbet eden İzmir milletvekili Rifat Sait, Büyükelçi’ye Diyarbakır ile Dubrovnik arasında 16. yüzyılda Gümrük Birliği anlaşmasının yapıldığını söyledi. Sait, 16.yüzyılda Hırvatistan’ın eski ismi Ragusa bugünkü ismi Dubrovnik olan kenti ile Diyarbakır arasındaki Osmanlı döneminde Diyâr-ı Bekr Eyaleti olarak bilinir, Gümrük Birliği anlaşması yapıldığını söyledi. Büyükelçi Hrastiç bu konuyu araştıracağını belirterek, gerçekten ilginç bir tarihi detay olarak tanımladı. Sait’in, “Hırvatistan ile dostluk temellerini 400 yıl önce atmışız” demesi davetlileri gülümsetti.

 

 

    En az 10 karakter gerekli