DOLAR 33,0973 0.21%
EURO 36,2263 0.47%
ALTIN 2.628,880,29
BITCOIN 21414021.35904%
İzmir
37°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Avrupa’dan Bulgaristan’a anadilde propaganda önerisi
101 okunma

Avrupa’dan Bulgaristan’a anadilde propaganda önerisi

ABONE OL
19/09/2014 18:36
Avrupa’dan Bulgaristan’a anadilde propaganda önerisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi, Bulgaristan’da 5 Ekim’de yapılacak erken genel seçim öncesinde ülkedeki azınlıkların anadillerinde propaganda yapabilmesini tavsiye etti. Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) ile Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi’nin (HÖH) oluşturduğu eski hükümet döneminde, seçim yasaları gereği anadilde propaganda yapmak yasak. HÖH yasağın kaldırılmasını talep etse de koalisyon ortağı BSP bunu reddediyor.

SOFYA/BALKAN GÜNLÜĞÜ

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi, Bulgaristan’da 5 Ekim’de yapılacak erken genel seçim öncesinde ülkedeki azınlıkların anadillerinde propaganda yapabilmesini tavsiye etti.

AGİT heyetinin temsilcisi Audrey Glove, 2011 yerel seçimlerinde bu konuda Bulgaristan’a öneriler getirildiğini ancak bir sonuca varılamadığını söyledi.

Kampanyaların anadilde yürütülebilmesi için yasal değişikliklerin yapılması gerektiğini söyleyen Glove, kendilerinin sadece öneride bulunduğunu, asıl kararı Bulgar makamların vereceğini vurguladı. Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) ile Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi’nin (HÖH) oluşturduğu eski hükümet döneminde, seçim yasaları gereği anadilde propaganda yapmak yasak. HÖH yasağın kaldırılmasını talep etse de koalisyon ortağı BSP bunu reddediyor. Türk ve Müslümanların oylarına talip olan Hak ve Özgürlükler Hareketi, listelerinde çok sayıda Türk kökenli adaylara yer verdi. Seçim yasası gereği siyasi partilerin düzenlediği mitinglerde Bulgarca’dan farklı bir dil kullanılması halinde yaklaşık 200-2000 leva (300-3.000 TL) arasında para cezası kesiliyor. Bulgaristan’da seçim kampanyası 3 Ekim’e kadar sürecek. Avrupa Birliği’nin (AB) en yoksul üyesi olan Bulgaristan’da, iki yıl dolmadan ikinci kez hükümet değişiyor.

 

    En az 10 karakter gerekli