Ülkemiz Yunanistan yine kılpayı uçurumdan döndü, Yunanistan’ın mali kurtarma planı dört ay daha uzatıldı. SYRIZA iktidarı da Avrupa Birliği ailesinde muhalefet yapma ile iktidar olmanın farkını istemeye istemeye anlamak zorunda kaldı. Gerçek politikaya hoşgeldin !… SYRIZA ilk etapta seçmenlerine vermiş olduğu sözü tutamamış görünüyor. İktidarda olmanın zorluklarından birine, protestolara alışmak zorunda SYRIZA. İlk protesto da SYRIZA hükümetinin memorandumuna tepki olarak 28 Şubat’ta geldi. Halk, Atina’daki Sintagma meydanında bu kez SYRIZA’nın politikalarına tepki gösterdi. İktidar olma mücadelesini sürdürdüğü yıllarda SYRIZA Batı Trakya’ya geldiğinde daima eşitlik ilkesinden bahsederek azınlığımızın yanında olduğunu belirten açıklamalarda bulundu. Biz de SYRIZA’ya güvendik ve seçimlerde SYRIZA’yı destekledik. Hatta azınlığımızdan seçilen üç milletvekilinin üçü de SYRIZA’dan. Ancak SYRIZA kabinesinde yer alan isimlerin bazıları Batı Trakya Türk Azınlığı karşıtı tavırları ile biliniyorlar. Örneğin azınlığımızın yakından tanıdığı Terens Kuik. İktidarın küçük ANEL’den seçilen ve Devlet Bakanı Yardımcısı görevine atanan Kuik, Batı Trakya Türk Azınlığı karşıtı söylemleri ile tanınıyor. Ne var ki Çipras, hükümette ANEL’e verilen bakanlıklara getirilecek isimlere ANEL’in karar verebileceğini söylüyor. Ayrıca Kamu Bakanlığı Bakan Vekili Yannis Panusis de göçmen ve diğer etnik grupların polis okullarına alınacağını açıkladı, ancak Batı Trakya Türk Azınlığı’ndan bahsetmedi. Hani SYRIZA Batı Trakya’ya geldiğinde eşitlikten ve haksızlıktan söz ediyordu. Ne oldu, şimdi ne değişti?
FUEN 2015 KONGRESİ
Bildiğiniz gibi ABTTF, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği(BTAYTD) ve Dostluk, Eşitlik, Barış(DEB) Partisi ev sahipliğinde Avrupa Halkları Federal Birliği(FUEN)’nin 2015 Kongresi Batı Trakya’da gerçekleştirilecek. Bu kongre hazırlıkları için Batı Trakya’da üç ev sahibi kuruluş olarak Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu(BTTADK) ile birlikte bir çalışma toplantısı gerçekleştirdik. Kongrenin bölgemizde gerçekleştirilmesi dolayısı ile eyalet ve yerel düzeydeki azınlık siyasetçilerimiz ile de görüştük, Doğu Makedonya-Trakya Eyalet Başkan Yardımcısı Mustafa Katrancı, Gümülcine Belediyesi Başkan Yardımcıları Sibel Mustafaoğlu ve Ercan Köse ile üç Türk belediyemizin başkanları Yassıköy Belediye Başkanı İsmet Kadı, Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza ve Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet ile görüştük. Siyasetçilerimizi kongreye davet ederek kongrenin detayları ile ilgili olarak kendileri ile istişarede bulunduk.
Kongre hazırlıklarımız devam ederken Batı Trakya’mızda, ülkemizde gündemin temel konusu elbette ekonomik kriz. Ekonomik darboğazdan kurtulmanın yolunu arayan ülkemiz gibi insanlarımız da geçim derdinde, kendi telaşlarındalar. Ekonomik krizle boğuşsa da devletimiz bizim aleyhimize kararlar alırken dinamizmini kaybetmiyor, bize danışmadan sözde bizim için karar alıyor. Azınlığımızın eğitimdeki özerkliğine darbe vuran yasa Kasım ayından beri gündemimizde. Ama bizler de sahayı boş bırakmıyoruz. 24 Şubat’ta Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen bir konferansta azınlığımızın eğitim dahil dil ve kimlik alanında karşılaştığı sorunları Avrupa Parlamentosu milletvekillerine somut örnekleri ile aktardık. Ayrıca tüm dünya ülkelerini bir araya getiren Birleşmiş Milletler’e sunduğumuz teblig ile Kasım ayında kabul edilen yasa ile getirilen değişiklikleri dile getirerek bize danışılmadan hazırlanan bu yasanın eğitim alanındaki özerkliğimize büyük bir darbe olduğunu dile getirerek yasanın iptalini istedik. İktidarlar değişiyor, ancak azınlığımıza karşı olan tutum temelde aynı, değişmiyor. Ayrımcılık yine devam ediyor. Bu şartlar altında biz de yılmadan mücadelemize elbette devam ediyoruz, azınlığımızın sesi olmak için uğraş vermeye hep devam edeceğiz.
ARAŞTIRMA-İNCELEME
1 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önce