Manastır’da Şirok Sokağın Damarlarını Hissetmek

30 Nisan 2024 - 13:55

Manastır’da Şirok Sokağın Damarlarını Hissetmek

Manastır’da Şirok Sokağın Damarlarını Hissetmek
Son Güncelleme :

23 Mayıs 2015 - 0:14

492 okuma
(Last Updated On: 23/05/2015)

Manastırı ziyaret etmeniz için yüzlerce neden var, geri geldikten sonra, tekrar ziyaret etmeniz için yeni yüz sebep var. Manastır’ın gönlünüze girmesi için şehrin eğri sokaklarında yürümeniz ve eski çarşıdaki gürültüyü dinlemeniz ve Şirok (geniş) sokağın damarını hissetmeniz gerekecek.

Emilija Misirlievska

Manastırı ziyaret etmeniz için yüzlerce neden var, geri geldikten sonra, tekrar ziyaret etmeniz için yeni yüz sebep var. Balkanlardan seyahat eden tüm dünya ulusları, şehirde izler bırakmışlar. Örneğin: Kardeşler, çocuklar, tarihi eserler, gelenekler. Şehir ise her zaman onları kabul etmiş ve ortama uyum sağlamalarına yardımcı olmuş. Manastır’ın gönlünüze girmesi için şehrin eğri sokaklarında yürümeniz ve eski çarşıdaki gürültüyü dinlemeniz ve Şirok (geniş) sokağın damarını hissetmeniz gerekecek. Eğer Saat Kulesi’nin çarpıcı vuruşları sizleri realiteye dönüştürüyorsa, Herakleja Linkestis ayaklarınız altına geçmişi serecektir. Eski Manastır Çarşısı şehrin kalbini oluşturuyordu, her şey orada hazırlanır, orada satılırdı. Çekiçlerin vuruşları, makinelerin sesleri, dükkân camlarında parlayan gümüş iplikler çarşının özelliklerini oluşturuyordu. Bugün ise hala var olan demir kepenkler, zanaatçı dükkânlarını değil, yeni modern dükkânları gizlemektedir. Şimdi sadece birkaç eski çancı, şapkacı, demirci, süpürge, mum, lokum ve leblebici dükkânları zamanla yarışıyor. Eğer yolunuza Manastır’ın Şirok (geniş) sokağına doğru devam ederseniz ilginizi ilk olarak muhteşem Yeni Camii çekecek. Temellerin derinliğinde – kilise, gökyüzüne doğru yükseklerde – cami. 1558 yılında inşa edilmiş ve Manastır’ın en göze batan ve en değerli yapılarından birini oluşturuyor. 500 yıllık eski olan yapı, hem Müslüman hem de Hıristiyan âleminin binlerce dualarını kabul etmiş. Yapının iç kısmında, caminin temellerinde üç Hıristiyan kilisesinin kalıntıları var. Bugün bu mekan modern galeri salonu olarak kullanılmaktadır.

YENİ CAMİ VE AZİZ DİMİTRİYA KİLİSESİ

Yeni Cami’den sadece 50 metre uzaklıkta, Aziz Dimitriya Kilisesi yer almaktadır. Dışarıdan taşlarla basit bir şekilde inşaat edilmiş. 1830 yılında inşa edilen kilise, uzun ve görkemli bir bina olması isteklerine rağmen, Türk kanunları buna izin vermiyormuş. Hukuku ihlal etmeden istenilen hedefe ulaşmak için en iyi yolun toprağı kazımak olduğunu karara bağlamışlar. Manastırlıların bağışları ile sadece 4 ay için inşa edilmiş. Dışarıdan basit gözükse de, içeriye girdiğinizde kilisenin zenginliğini fark edeceksiniz. Yabancılar için kiliseye giriş fiyatı 50 dinar. Manastır en çok Saat Kulesi eseri ile tanınmaktadır. 33 metre yüksekliğinde olan eser, bulunduğu yerde domine ediyor ve saatin vuruş seslerini etrafa yayıyor. Eser için yapım belgelerinin olmamasına rağmen, Saat Kulesi’nin Türklerin egemenliği döneminde inşa edildiğini ve inşa süresinde, Manastır ve Manastır bölgesindeki halktan 60 bin yumurta toplandığı hikayesi hüküm sürmektedir. Şirok (geniş) Sokak Manastır’ın en tanınmış sokağı ve Manastırların en büyük gururu olarak biliniyor. Balkanların en uzun yürüme sokağı Saat Kule’sinden başlamaktadır, sokağın sağ ve sol tarafındaki eski şehir mimarisi sizleri büyüleyecek. Şirok Sokak’ta 12 ülkenin Konsoloslukları yer almaktadır. Eğer Manastıra gelipte Şirok Sokak’taki kafelerden birinde oturmazsanız, Venedik’e gidip de gondola binmemek gibi anlamı taşımaktadır.

ESKİ KIŞLA

Şirok Sokağın sonunda, şehir gezi yerinin başlangıcında sizleri Eski Kışla olarak bilinen Manastır Enstitüsü ve Müzesi’nin yer aldığı büyük bir bina karşılayacak.  1848 yılında Askeri İdadisi olarak inşa edilmiş. 1900 yılında İdadiye, Askeri Akademi-Harbiye’ye dönüştürülmüş. Burada modern Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk eğitim almış. Onun onuruna bugün Enstitü ve Müze’de Kemal Atatürk’ün Anı Odası yer almaktadır. Bu yapı bölgenin en değerli kültürel ve tarihi mirasın muhafaza edildiği bir hazineyi oluşturuyor. Binlerce eşyadan oluşan kalıcı arkeolojik sergi, şehir odası ve farklı alanlardan çok sayıda geçici sergiler ziyaretçilere geçmişin ruhunu yaşama fırsatı veriyorlar. Manastır Enstitüsü ve Müzesi ziyaretçileri için her gün 8 ile 16 saatleri arasında açık. Yerli ziyaretçiler 50, yabancılar ise 100 dinar giriş bileti ödemeleri gerekecek.

HELENİSTİK VE ROMA DÖNEMİ

Arkeologlar, M.Ö dördüncü yüzyılda Makedon hükümdarı Filip İkinci Makedonski’nin kurduğu Herakleya Linkestis antik mekanının mistik, çekici, antik çağının incisi diye nitelendiriyorlar. Helenistik ve Roma dönemlerinde, dönüşümlü olarak yapılan binalar, yükselen sütunlar ve mozaiklere rastlanıyor. Dolayısıyla Herakleya’nın her yapısı, her taşı ve her sütunu kendi mistik havası ile sarılmış ve Helenistik ve Roma dönemini yansıtıyor. Mekan ziyaretçiler için Nisan ayından Ekim ayına kadar her gün 9 ile 18 saatleri, Kasımdan Mayısa kadar ise 9 ile 16 suları arasında açık olacak. Yerli ziyaretçiler 50, yabancılar ise 100 dinar giriş bileti ödemeleri gerekecek.  Manastır ve Manastır yöresinin hikâyesi burada bitmiyor. Eğer şehir gürültüsünden kaçmak isterseniz, pelister dağı eteklerindeki taşlı köyleri ziyaret etmenin tam zamanı. Ayrıca etraftaki çok sayıda kiliseleri ziyaret edebilir, Pelister ormanında bisiklet sürebilirsiniz. Bu arada pelisterin temiz havası sizi “sarhoş” edebilir. Pelister maden suyunun tadına bakmayı unutmayın. Manastır’ın hikâyesini kendiniz sonuçlandırın.

Balkon3web sitesinden alınmıştır….

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.