DOLAR 34,6158 0.16%
EURO 36,3530 0.1%
ALTIN 2.917,340,00
BITCOIN 3277114-3.54579%
İzmir

PARÇALI BULUTLU

12:56

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

291 okunma

Boş Musun Dolu Musun?

ABONE OL
15/03/2016 10:02
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hayatta yüzde 100 başarı olmadığı gibi, tekamülde de sınır yoktur. Dolayısıyla başarısızlığınızdan endişelenip umutsuzluğa gerek olmadığı gibi, iyinin daha iyisini yapmak için de bir çalışma ve çaba içinde olmamız lazım. Peki durumuzu nasıl öğrenebiliriz? Ehli mananın görüşüne göre şu üç konuda kendimizi kontrol edersek az çok halimizle ilgiyi bir yargıya varabiliriz denilmektedir.

*Kura’nı Kerimi okunurken etkilenmemek sıkıntılı bir haldır, malum Yüce Mevla Kura’n üzerlerinde okunurken ehli imanın kalpleri korkar veya imanları artar demektedir. Eksileriyle birlikte bir kimsenin yanında Kitabi Mübin okunup açıklandığı halde umurunda değilse kişinin manevi durumunda bir sıkıntının varlığına işarettir.

*Mütteki bir alim vazederken etkilenmek manen tehlikeli bir halin ifadesidir, hani bazı kimseler var onları görür görmez, lisani halleriyle İslam’ı hatırlatır, yüce Allah’ın yer yüzündeki halifeleri oldukları işret ederler. Yaşadıklarının doğruluğuna şahadet edercesine yaşarlar, o yaşamdan aldıkları halaveti, manevi lezzeti çevresiyle de paylaşırlar. Bu kimselerin sohbetinden etkilenmemek gönül ehli olan kimselere yakışır mı?

*Gece ya da gündüz hülvet halinde kendini muhasebeden geçirmemek ruh halımızın durumu için bir ölçüdür, teeccüd namazı olarak bilinen, gece namazlarının ne kadar hayırlı bir nafile olduğunu hepimiz duymuşuzdur. Malum Peygamber üzerinde farz düzeyinde bir ibadetti. Bize sünnet olarak tavsiye dene Peygamberimiz Hz.Muhammed’e salat ve selam olsun, bu nafile ibadeti yerine getirmek, gecenin o tenha halinden yararlanarak nefsini muhasebeye çekmek, Rabbıyla münacatta bulunmak ne kadar içtenlik, samimiyet içeren, aranan bir haldır. Bu gece ibadetini yerine getirmekte gevşek davranıyorsak, bari gündüzün bir caminin, bir dergahın, hatta evimizin bir köşesinde halımızı Mevla’mıza arz edelim ne dersiniz? Böyle hallerde manevi açıdan etkilenmeyen kişinin durumunda bir sıkıntı olduğunun ifadesidir. Boş muyuz? Dolu muyuz? Kendimize soralım artık. Adam ders diyor, çay sohbeti diyor, vaaz nasihat diyor, her fırsatta bir şeyler dillendiriyor ama bu hallerden pek etkilendiği yoksa durumunu gözden geçirmesinde fayda var. Yani hayat, aynı tas aynı hamam gitmiyor, gitmemeli. Resul-i Ekrem ne diyor? “iki günü bir olan zarardadır”  yani maddi manevi eğer 24 saatimiz donuk bir hayat gibi geçiyorsa, kendimizi yoklamamız lazım. Peki ne yapmamız lazım derseniz ben bir şeyler hatırlatabilirim.

*Kılmıyorsanız şu andan tez yok hemen namazınıza başlayın, yüce Mevla ne buyuruyor “secde edin Allah’a yaklaşın”

*Namazınızı kılıyorsanız daha düzgün kılın, tesbihatınızı yapın, namazınızın sünnetlerini kılın,

*Sabah namazınızı az daha erken kılabilirsiniz. Sabah sünneti ile farzı arasında 5-10 dakika zikir edebilirsiniz.

*Sabah evden çıkarken komşularınıza, işe giderken iş komşularınıza selam verebilir bir tebessümle onlara güven verebilirsiniz,

*Yakın akrabalarınızı bir program çerçevesinde ziyaret edebilirsiniz,

*Anne-babanıza selam verebilir, rızasını kazanmak için gayret sarf edebilirsiniz,

*Gücünüz yetiyorsa bir öğrenciye burs verebilirsiniz,

*Aile efradınızın halini sorup, onlarla hemhal olabilirsiniz.

Eminin bir an düşünüp, vicdanınıza sorsanız size birçok hayırlı adresleri gösterecek, yeter ki siz isteyin.

Birbirimize güzel şeyler telkin etmek vazifemizdir, bununla birlikte yüce Allah bizi mükâfatlandırıyor daha ne olsun.

 

 

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP