Tsipras anketlerde 8 puan geride
Erken seçimlere ilişkin anketlerde Başbakan Aleksis Tsipras’ın partisi SYRIZA, ana muhalefet karşısında en az 8 puan geride çıkıyor
Yunanistan’da erken genel seçimler yaklaşırken, ekonomik krizle boğuşan ülkenin son yıllarına damgasını vuran Başbakan Aleksis Tsipras’ın koltuğu sallanıyor. Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde partisi SYRIZA’nın ana muhalefet merkez sağ Yeni Demokrasi (ND) partisi karşısında 9,5 puan farkla yaşadığı mağlubiyetin ardından genel seçimleri yaklaşık 4 ay erkene çeken Tsipras’ın 4 yıllık iktidarının sona ereceği düşünülüyor. Ekonomik krizin Yunan halkını en sert şekilde etkilediği yıllarda kesin vaatleriyle popülaritesini hızla artırarak ülkenin en genç başbakanı olan Tsipras’ın, koltuğunu ND lideri Kiriakos Miçotakis’e bırakmasına kesin gözüyle bakılıyor. Son yapılan anketlerde iki parti arasındaki oy oranı farkı 8-11 puanda görülürken, ana muhalefet ND’nin tek başına iktidara gelmesi muhtemel bulunuyor. Ancak bu durumun yüzde 3’lük seçim barajını geçebilecek parti sayısına bağlı olacağı ifade ediliyor. Sol parti SYRIZA iktidarını zor durumda bırakan meselelerin başında ekonomi ve Kuzey Makedonya ile gerçekleştirilen isim anlaşması geliyor.
ATİNA/BALKAN GÜNLÜĞÜ
Yunanistan’da erken genel seçimler yaklaşırken, ekonomik krizle boğuşan ülkenin son yıllarına damgasını vuran Başbakan Aleksis Tsipras’ın koltuğu sallanıyor. Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde partisi SYRIZA’nın ana muhalefet merkez sağ Yeni Demokrasi (ND) partisi karşısında 9,5 puan farkla yaşadığı mağlubiyetin ardından genel seçimleri yaklaşık 4 ay erkene çeken Tsipras’ın 4 yıllık iktidarının sona ereceği düşünülüyor. Ekonomik krizin Yunan halkını en sert şekilde etkilediği yıllarda kesin vaatleriyle popülaritesini hızla artırarak ülkenin en genç başbakanı olan Tsipras’ın, koltuğunu ND lideri Kiriakos Miçotakis’e bırakmasına kesin gözüyle bakılıyor. Son yapılan anketlerde iki parti arasındaki oy oranı farkı 8-11 puanda görülürken, ana muhalefet ND’nin tek başına iktidara gelmesi muhtemel bulunuyor. Ancak bu durumun yüzde 3’lük seçim barajını geçebilecek parti sayısına bağlı olacağı ifade ediliyor. Sol parti SYRIZA iktidarını zor durumda bırakan meselelerin başında ekonomi ve Kuzey Makedonya ile gerçekleştirilen isim anlaşması geliyor. Ülkeyi kreditörlerden kurtarma vaadiyle yönetime gelmesine karşın acı reçeteleri uygulayan Tsipras yönetimi, sıkı mali disiplinle kurtarma paketinden çıkmayı ve uzun süre sonra ekonomiyi resesyondan kurtarmayı sağladı. Ancak yine de ekonomi politikaları halkın tepkisinden nasibini aldı.
MAKEDONYA TARTIŞMASI
Kuzey Makedonya ile çeyrek yüz yılı aşkın süredir devam eden isim sorununun çözümünde başrolü alan Tsipras, Batılı liderlerden övgü alırken, ülkesinde özellikle muhafazakar kesimlerin tepkisiyle karşılaştı. Bu tepkilerin fayda sağladığı isim ise milliyetçi saiklerle Kuzey Makedonya ile sağlanan anlaşmaya karşı sert tavır sergileyerek iktidara geldiği takdirde anlaşmanın milliyet ve dil maddelerini değiştireceğini ileri süren ND’nin lideri Miçotakis oldu. Eski başbakan ve Yunan siyasetine damgasını vurmuş isimlerden Konstantinos Miçotakis’in oğlu ve eski Dışişleri Bakanı Dora Bakoyannis’in kardeşi olan Kiriakos Miçotakis, piyasaların güven duyduğu bir isim olarak görülüyor. Harvard Üniversitesi mezunu olan ve krizin zirve yaptığı 2013’te Antonis Samaras’ın başbakanlığındaki kabinede İdari Reform Bakanlığı görevinde bulunan Miçotakis, vergi yükünü azaltıp ağır bürokrasiyi hızlandırarak ülkede iş yapma kolaylığı ile yatırım çekmeyi vadeden bir ekonomik program sunuyor. Maaşlara zam veya daha fazla sosyal hak gibi vaatlerden imtina eden Miçotakis’in AP seçimlerindeki başarısı ve tek başına iktidar ihtimali, piyasalara tahvil faizlerindeki düşüş ve Atina Borsası’ndaki yükseliş ile şimdiden olumlu bir şekilde yansıyor. Panteion Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkiler Profesörü Dimitris Keridis, halkın Makedonya konusundaki anlaşmanın AB ve ABD’nin baskısıyla gerçekleştiğini düşündüğünü savunarak, “Makedonya konusu Çipras’ın kendisini iktidara getiren halktan kopmasına yol açtı.” değerlendirmesinde bulundu. AP seçimlerinde halkın popülizme sırt çevirdiğini gösterdiğini belirten Keridis, Yunan halkının yeni iktidardan beklentisinin liyakat ile rüşvet yolsuzluğunun durdurularak ekonomik durgunluktan çıkan bir ülke olduğunu ifade etti.
BALKAN YEMEKLERİ
17 saat önceHABERLER
9 gün önceKÖŞE YAZARLARI
19 gün önceHABERLER
05 Kasım 2024