İzmir'i İşgal mi? Talas'ta Türk Kahvesi İçmek mi?

29 Mart 2024 - 19:02

İzmir’i İşgal mi? Talas’ta Türk Kahvesi İçmek mi?

İzmir’i İşgal mi? Talas’ta Türk Kahvesi İçmek mi?
Son Güncelleme :

25 Eylül 2019 - 18:39

618 okuma
(Last Updated On: 25/09/2019)

İZMİR’İ İŞGAL Mİ ? TALAS’TA TÜRK KAHVESİ İÇMEK Mİ ? NASİPMİŞ !!! 

Yıl 15 Mayıs 1919 Yunan’lılar  İzmir’i işgal etti. 

Yunan Ordusunun başında kolordu komutanı ( Küçük Asya Komutanı ) Nikolas Trikopis var.

İzmir’e ilk ayağını bastığında etrafında bulunan Subay ve Askerlerine ilk emri  ‘’ İSTİKAMET TALAS’TA TÜRK KAHVESİ İÇMEK ‘’ için hazır olun..!!!

Talas Kayseri’nin ilçesi, İzmir ile Talas’ın ne alakası var ? TALAS’tan önce ANKARA var, neden Ankara değil’de Kayseri, TALAS ‘ta TÜRK KAHVESİ içme merakı var Yunan Generalinin ?

Nikolas Trikopis kendinden çok emin, 

Yunan’lılar İngiliz, ABD ve Fransa,nın desteği ile ,İzmir’den başlayıp, Batı Anadolu’nun tamamını istila etmeye kararlı.

İtalyan’lar başta olmak üzere Tüm Anadolu işgal kuvvetleri altında girmiş durumda..

Yunan Ordusu 26.000 şehit verdiğimiz Sakarya savaşına rağmen Polatlı’ya kadar ilerlemiş, Ankara’ya doğru ilerliyorlardı.

Polatlı’nın düşmesi, Ankara’nında düşmesi demekti.

Bu yüzden Atatürk ve arkadaşları tarafından Ankara’da kurulan Meclisin Kayseri’ye taşınması bile düşünülüyordu.

23 Ağustos’ta başlayan Sakarya Savaşı 22 gün sürdü. Yunan Ordusu Polatlı’dan Afyon’a kadar püskürtüldü. 

26 Ağustos 1920 Mustafa Kemal Atatürk’ün  ‘’ Hattı Müdafaa yoktur, Sathı Müdafa vardır, O Satıh Bütün Vatandır. Vatanın her karış toprağı bu vatan evladının kanı ile sulanmadıkça terk edilmez.’’ Sözleri ile başlattığı Büyük Taarruz ile Yunanlı’lar hezimete uğratılmış, Yunanistan’ın  ( Küçük Asya Komutanı ) General Nikolas Trikopis Afyonkarahisar’lı Ahmet Çavuş tarafından, beraberindeki Çoğu General ve Subaylar Türk Askeri tarafından esir alınmıştır.

NİKOLAS TRİKOPİS TÜRK KAHVESİNİ TALAS’TA İÇTİMİ ?

Elbette içti. Ama bakın nasıl !!!

General Nikolas Trikopis esir düştükten sonra, yanındaki Yunan General ve Subayları ile Uşak’ta Mustafa Kemal Paşa’nın  huzuruna çıkarıldı.

Atatürk esirleri ayakta karşıladı. Trikopis’in elini iki elinin arasına alarak uzun süre tuttu. Üzülme Trikopis,Savaş bu,  Napolyon bile esir düşmüştür, dedikten sonra ; Hatırlarmısın General İzmir’e çıktığınızda ‘’ TALAS’A TÜRK KAHVESİ İÇMEYE GİDİYORUZ ‘’ demiştin. Arzunu yerine getireceğim seni ve beraberindekileri TALAS’a göndereceğim. Türk Milletinin ruhunda  affetme vardır,sana TALAS’ta iyi bakacaklar diyerek, Yunan Başkomutanı ve beraberindeki Yunan Genaralleri ve Askerlerini esir olarak TALAS’a göndermiştir.

Trikopis yaklaşık bir yıla yakın, özel Türk Doktorları eşliğinde TALAS’ta Misafir muamelesi görmüş, TÜRK’lerin büyüklüğüne bizzat şahit olmuş, Lozan Antlaşması ile de Yunanistan’a gönderilmiştir.

Kısa bir not daha düşmekte fayda var. 27 Aralık 1921’de TALAS’a gelen Dr. Roerich hatıralarında ’’ Türk’ler TALAS’ta  Trikopis ile birlikte 3 General, 12 Miralay, Subay, Yzb, gibi çok sayıda üst rütbeliler ile birlikte  25.299 Yunanlı Askerlere esir muamelesi yapmayıp, yorucu iş bile vermedikleri için, onları çalıştırmalarını’’ söyledim demiştir.

BAKIN TÜRK OLMANIN NE ANLAMA GELDİĞİNİ,  ESİR DÜŞEN YUNAN GENERAL TRİKOPİS’TEN DİNLEYELİM.

1952 Yılında Ord.Prof.Fahrettin Kerim Gökay Atina’ya gider, resepsiyonda 84 yaşına gelen General Trikopis ile karşılaşır. Trikopis Dönemin Valisi Hıfsı Topuza  ‘’ .Bir seneye yakın Kayseri TALAS’ta Türk’lerin elinde esir yaşadım, bir gün Türk Kamp Komutanı Miralay Arif Bey’e, Beni bıraksanızda bir yere kaçmam ve gitmem, Yunanistan nereee , Kayseri nere !!!  ‘’ dediğinde Miralay Arif Bey ‘’ Oğlum General’e bir TÜRK KAHVESİ SÖYLE  ‘’ dediğini anlatır.

9 EYLÜL 1922 İZMİR’İN KURTULUŞU VE GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’Ü ANLAMAK 

9 Eylül İzmir’in kurtuluş yolunu açan Gazi Mustafa Kemal’in kısa bir Biyografisini anlatmadan geçmek, onun nasıl ATATÜRK olduğunun, eksikliği olacağı kanaatindeyim..

Mustafa Kemal Atatürk  ‘’ Arkadaşlar gidip Toros dağlarına bakınız; eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa, şunu çok iyi biliniz ki, bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet asla Türk’ü yenemez.’’ diyen bir Yörük’tür Gazi Mustafa Kemal .

ATATÜRK;9 Eylül 1922’den önce ; 

İlk olarak Şubat 1905 yılında Yüzbaşı Rütbesinde, İstanbul’dan Beyrut’a giderken Ali Fuat Cebesoy ile İzmir’e gelmiş, Kordon’da gezerken, ‘’ İzmir hakiki, Asil ve Necip TÜRK İzmirli’lerden gitmiş’’ ifadesini kullanmıştır.

İzmir’e İkinci gelişi 1907 yılında Selanik’e geçerken gelmiştir.

Üçüncü gelişi 17 Ekim 1911 Trablus’a giderken Urla’da Rus gemisinde yazdığı mektuptan anlaşılmaktadır.

Dördüncü gelişi 9 Eylül 1922 İzmir’i Yunan İşgalinden kurtarışıdır.

30 Ağustos 1922’de Başkomutan Meydan Muharebesini kazanan Mustafa Kemal Atatürk, 1 Eylül 1922’ de ‘’ Ordular İlk Hedefiniz Akdeniz ‘’ emri ile Türk Ordusu İzmir’in kurtuluşu için taarruza geçer.

İZMİR’E GELMEDEN ÖNCE GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN KOMUTANLIK YÖNÜNÜ  KISACA ÖZETLEYELİM(Kİ) MAKALEMİZİN ÖZÜ DAHA İYİ ANLAŞILSIN. 

*** 11 Ocak 1905 Yüzbaşı rütbesi ile Akademiyi tamamladı, 1905-1907 yılları arasında Şam’da Ordu emrinde görev yaptı.

*** 22 Aralık 1911’de İtalyan’lara karşı Tobruk Savaşını kazandı.

*** 1914 Yılında başlayan I.Dünya Savaş’ında ‘’ ÇANAKKALE GEÇİLMEZ ‘’ Destanını yazdı. 

*** 17 Ağustos 1914’te Kireçtepe, 21 Ağustos’ta II.Anafartalar zaferini kazanarak ‘’ Ben size taarruzu emretmiyorum, Ölmeyi emrediyorum ‘’ sözü ile Dünya Tarihi’ne Türk Milletinin adını Altın harflerle yazdırdı.

*** 1 Nisan 1916’da Tümgeneral’liğe yekseldi. Muş ve Bitlis’te Rus’larla savaşarak bu illerin geri alınmasını sağladı.

*** Ağustos 1918’de Halep’e 7.Ordu Komutanı olarak döndü. İngiliz Kuvvetlerine karşı başarılı Savunma savaşları yaptı.

*** 31 Ekim 1918’de Mondoros Mütarekesi’nden sonra Yıldırım Orduları Grubu komutanı oldu.

*** 19 Mayıs 1919’da İtilaf Devletlerinin Osmanlı Ordularını işgale başlaması üzerine 9.uncu Ordu Müfettişi olarak Samsun’a çıktı.

*** 23 Temmuz, 7 Ağustos Erzurum, 4-11 Eylül 1919 tarihleri arasında Sivas Kongrelerini düzenledi, 27 Aralık 1919’da Ankara’ya geldi.

*** 15 Mayıs 1919’da Yunanlıların İzmir’İ işgali ile Türk Kurtuluş Savaş’ını başlattı.

*** 26 Ağustos 1922 Büyük Taarruz, Başkomutanlık Meydan Muharebesini zaferle sonuçlandırdı.

*** 9 EYLÜL 1922 İZMİR’İ YUNANLILARDAN KURTARDI. 

‘’ EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR ‘’ diyerek 23 Nisan 1923’te TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN KURUCUSU OLAN GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’Ü RAHMETLE ANARKEN,

İZMİR’İMİZİN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUNUN 97’NCİ YILINI KUTLUYORUM.

İyi haftalar dileğiyle.

remzidogan1956@hotmail.com

#EZBERBOZAN

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.