Avrupa Birliği (AB) tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan, Katılım Öncesi Yardım Aracı’nın (Instrument for Pre-Accession Assistance-IPA) Kırsal Kalkınma bileşeni IPARD’dır. IPARD, Avrupa Birliği’nin Ortak Tarım Politikası, Kırsal Kalkınma Politikası ve ilgili politikalarının uygulanması ve yönetimi için uyum hazırlıklarını ve bu kapsamda politika geliştirilmesini desteklemeyi amaçlamaktadır. Avrupa Komisyonu tarafından 25 Şubat 2008 tarihinde onaylanan Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı; Türkiye’nin katılım öncesi dönemdeki öncelikleri ve ihtiyaçlarını dikkate alarak, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için kapasite oluşturmayı hedeflemekte, işletmeleri AB standartlarına yükseltmeyi amaçlamaktadır. Avrupa Birliğinin (AB) IPARD hibelerinden Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) sorumludur. Bulunduğunuz ilin koordinatörlüğüne gittiğinizde ya da 444 85 35 numaralı telefonları aradığınızda TKDK’da görevli iletişim uzmanlarından gerekli tüm bilgileri alabilirsiniz.
HİBE DENİLİNCE YANLIŞ ANLAŞILIYOR
IPARD özellikle kanatlı, süt veya et üretimi yapmak isteyenler için kolay bir iş değil. İyi bir danışmanınız yoksa yatırım yapmak isteyen değerli Türk çiftçilerimizi bu süreç bunaltabilir. Bunun için işin ehli olan kişilerle ya da firmalarla çalışmanızı öneririm. Süt ve et üreten tarımsal işletmelere yönelik yatırımlara (101 Tedbiri) verilen hibe desteği miktarı, uygun harcamalar toplamının yüzde 50’si ile yüzde 65’i arasındadır. Başvuru sunulduğu tarihte 40 yaşın altında olan başvuru sahipleri tarafından yapılan yatırımlar için destek oranı yüzde 55’e, dağlık alanda yapılan yatırımlar için yüzde 60’a çıkmaktadır. Başvuru sunulduğu tarihte 40 yaşın altında olan başvuru sahiplerince, dağlık alanlarda yapılan yatırımlar için destek oranı ise yüzde 65 olmaktadır. Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanmasının Geliştirilmesi ve Topluluk Standartlarına Yükseltilmesine Yönelik Yatırımlar (103 Tedbiri) ile Kırsal Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi Tedbiri (302 Tedbiri) kapsamındaki yatırımlarda destek oranı, uygun harcamalar toplamının yüzde 50’sidir. Genelde çiftçilerimiz yüzde 65 hibeyi duyduklarında bahsedilen hibeyi hemen alabilecekmiş gibi düşünüyor. Hâlbuki hibeyi almanız için önünüzde uzun bir süreç var. Siz tüm belgeleri eksiksiz bir şekilde dolduruyorsunuz, bir orijinal iki kopya halini TKDK’ya teslim ediyorsunuz. TKDK’daki yetkililerde çağrı dönemi bitimi tüm projeleri incelemeye alıyor. Bugün teslim ettiğiniz projenizin kabul edildiğine dair haberi ertesi gün almıyorsunuz. Çiftçilerimiz bu hususta yanılgıya düşüyor. TKDK uzmanları projenizi inceledikten sonra projenizin kabul edilmesi sonrası sizi sözleşme yapmak için çağırıyor. Siz IPARD’dan yüzde 65 hibe kazanmış olasınız bile kendi öz kaynağınızın da olması gerekiyor. Yapacağınız harcamaların tamamını IPARD karşılamıyor.
IPARD’ın karşılamadığı uygun olmayan harcamalar içerisinde yer alanlar bir takım önemli maddeler var. Bunlar; Arazi ve mevcut binaların satın alınması, İkinci el makine ve ekipman alımı, Canlı hayvan alımı, Zirai ürün haklarının, yıllık bitkilerin ve onların ekimlerinin satın alınması, KDV ve ÖTV dâhil olmak üzere vergi ve harçlar, Gümrük resmi ve ithalat vergileri, İşletme giderleri-Bakım ve amortisman giderleri, Her türlü kira gideri, Kiralayanın marjı, faizin yeniden finansman maliyetleri, işletme giderleri, Sigorta masrafları gibi kira-satın alma ile bağlantılı maliyetler, Banka ücretleri, teminat masrafları ve benzeri ücretler, Döviz-TL ile ilgili dönüşüm masrafları, ücretleri ve kambiyo kayıpları, Para cezaları, mali cezalar ve dava masrafları, Faydalanıcı tarafından yapılan ayni katkılardır. Ipard kapsamında proje yapacak çiftçilerimize yardımcı olmak isterim. Hepinize üretimde bereketli yıllar dilerim.
ARAŞTIRMA-İNCELEME
1 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önce