AP SEÇİMLERİ ÖNCESİ BLGARİSTAN’DA TÜRKLERİN DURUMU
Bulgaristan Avrupa Parlamentosu seçimleri için 26 Mayıs’ta sandık başına gidecek. Seçim öncesi parlamentoda seçim kanununda değişiklik yapılması için HÖH tarafından önerge verilse de iktidar partisi dahil ret oyu verilerek teklif kabul edilmiyor. Elektronik makinelerde oy kullanma işlemi birinci oturumda ret edilse de daha sonraki oturumlarda kabul edildi. Elektronik oy kullanma makinelerin siparişi Mayıs ayında AP seçimlerine yetişmeyecek Eylül ayında yerel seçimlere yetişeceği şüpheler var.
Bulgaristan seçim kanununa göre AP seçimlerinde ancak AB ülkelerinde ikamet eden Bulgaristan vatandaşları oy kullanabilecekler. Eylül ayında gerçekleşecek yerel seçimlerde ise oy kullanabilinmek için altı ay ikamet zorunluluğu var. Parlamento seçimlerinde Bulgaristan dışında başka ülkelerde ikamet eden Bulgaristan vatandaşların oy kullanma talebine göre sandık açılmasına izin veriliyor ancak sandık sayılarında kısıtlamalar getirildi. Türkiye’de ikamet eden Bulgaristan vatandaşların sayısı yüksek olmasından Bulgar devleti tarafından endişe duyularak sandık kısıtlamalarına gidiliyor. Sadece Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden Bulgaristan devleti dışında oy kullanma işlemlerine hiçbir şekilde kısıtlamalar getirilmiyor.
Araştırma şirketlerin iktidar partisi olan GERB ana muhalefet partisi “BSP Bulgaristan için” aralarında sadece iki puan olduğunu açıklamaları partileri koalisyon yapma zorunluluğu getirdi. 26 Mayıs 2019 tarihi seçimlerinde GERB, “BSP Bulgaristan”, HÖH milletvekili gönderecekleri kesin gözle bakılırken “milliyetçi” kanadından belki VMRO bir milletvekili gönderebilir. İş adamı Mareşki’nin partisi Volya’nın da bir milletvekili gönderme şansı olabilir.
Bulgaristan’da yaşayan Türkler ile Müslümanların durumu her geçen gün daha da kötüye gitmekte. Anadil eğitim alınamıyor din dersleri aynı şekilde. Bu gün Bulgaristan’da anadilini yarım yamalak konuşan dinsiz bir Türk gençliği yetişmekte. Yaklaşık 30 yıldır Türklerin ve Müslümanların oylarıyla parlamentoda 4 kez hükümet ortaklığı yapan HÖH yönetimi konuyla ilgili ara sıra parlamentoda cılız öneri vermekten öteye gitmedi. Hiçbir platforma toplantılarda seçim mitinglerinde ülkede ikamet eden azınlıkların haklarını dile getirmediler öyle görünüyor getirmeyecekler de. HÖH hareketinden umut kesilerek HŞHP kuruldu. Ne yazık ki partiye yeterince destek verilmedi. Aynı şekilde DOST partisi de kuruldu. Böylece Türkler ve Müslümanlar üçe bölünmüş durumda.
3 TÜRK PARTİSİ
Türklerin çoğunluk olduğu üç partinin HÖH, HŞHP ile DOST, AP seçimlerine ayrı ayrı girmesi var olan sorunları daha da çıkmaza sürükleneceğinin göstergesidir. HŞHP başkanı Orhan İsmailov’un VOLYA partisinden ikinci sıra milletvekili adayı olması AP’ye gitme şansını artırdı. Yüksek listede 27 numara ile yer almakta. DOST Partisi’nin liste başı olan Bülent Hasanov ikinci sırada efsane Nuru Turgut Adalı’nın torunu Özcan Adalı listede 16 numara. HÖH’ün AP milletvekili Filiz Hüsmenova uzun yıllardır görevine devam etse de AP kürsüsünden tek bir kez imalı da olsa Bulgaristan’da Türklerin ve Müslümanların Bulgaristan devletin ile sorunları olduğunu söyleme cesaretinde bulunamadı.
30 yıldan bu yana HÖH Sofya parlamentosu kürsüsünden olsun Brüksel AP kürsüsünden olsun hiçbir kere bile ciddi bir şekilde ülkede yaşayan Türklerin ve Müslümanların sorunlarını imalı da olsa dile getirmemişlerdir. AP seçimleri Bulgaristan Türklerin ve Müslümanların gelecekleri için HÖH listesinde yer alan Delyan Peevski ile DOST partisi adayı Bülent Hasanov ve HŞHP adayı Orhan İsmailov arasında geçecektir. Umarız, 26 Mayıs 2019 yılında gerçekleşecek Avrupa Parlamento seçimlerinden Brüksel’e ülkede yaşayan Türklerin ve Müslümanların sorunlarını dile getirecek biri seçilir.
ARAŞTIRMA-İNCELEME
1 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önce