DOLAR 32,7039 0.11%
EURO 35,4519 -0.05%
ALTIN 2.477,61-1,34
BITCOIN 1837382-1.51223%
İzmir
37°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

AB tüzüğündeki değişiklikler dikkate alınarak gıda katkı maddelerine ilişkin düzenleme yapıldı
31 okunma

AB tüzüğündeki değişiklikler dikkate alınarak gıda katkı maddelerine ilişkin düzenleme yapıldı

ABONE OL
15/12/2023 00:40
AB tüzüğündeki değişiklikler dikkate alınarak gıda katkı maddelerine ilişkin düzenleme yapıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ANKARA (AA) – Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddelerinin Spesifikasyonları Hakkında Yönetmelik’te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Düzenlemeyle AB tüzüğündeki değişiklikler Türkiye’nin mevzuatına yansıtıldı. Bu kapsamda “E 422 Gliserol”, “E 475 Yağ Asitlerinin Poligliserol Esterleri ve E 476 Poligliserol Polirisinoleat”, “E 471 Yağ Asitlerinin Mono- ve Digliseritleri” adlı gıda katkı maddelerine ait spesifikasyonlar değiştirildi.

Bu değişikliklerle toksik elementler kabul edilebilir seviyeleri düşürüldü. Bazı safsızlıklar için maksimum limitler belirlendi. Maksimum erusik asit içeriği oluşturuldu ve arsenik, kurşun, cıva ile kadmiyum için maksimum limitler aşağı çekildi.

Bebekler ve küçük çocuklar için daha düşük olmak üzere “3-monokloropropan diol (3-MCPD)” ve “3-MCPD yağ asidi esterleri” ile “glisidil yağ asitleri esterleri (glisidol olarak ifade edilir)” için yeni limitler belirlendi.

Muhabir: Erhan Cihan Ünal

AA

    En az 10 karakter gerekli