AA
ANKARA (AA) – Avrupa Birliği (AB) Dış Alakalar ve Güvenlik Siyaseti Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, işgal altındaki Filistin topraklarındaki meseleleri çözmek için milletlerarası hukukun kâfi olmadığını, hukuk kararlarının yerine getirilmesi için siyasi aktörlere rol düştüğünü söyledi.
Borrell, Brüksel’de düzenlenen AB dışişleri bakanları toplantısı sonrası basına Gazze’deki son durum hakkında açıklamalarda bulundu.
“Yaklaşık 10 ay, 290 gün sonra Gazze’deki savaş şiddetlenerek devam ediyor ve bitkin düşmüş sivillerin yeni zorla yerinden edilmelerine şahit oluyoruz.” diye konuşan Borrell, Gazze’de 17 binden fazla yetim olduğunu ve insani yardım girişlerinin çok kısıtlı olduğunu belirtti.
Borrell, “Nisan ayında ortalama 193 olan günlük kamyon geçişi haziranda 76’ya, temmuzun birinci iki haftasında ise 84’e düştü. İnsani yardımdaki bu düşüşle Gazze’deki insanların gereksinim duyduğu takviyesi vermenin hiçbir yolu yok ve bu tesadüfen gerçekleşmiyor.” dedi.
Gazze nüfusunun yüzde 96’sının besin garantisinden mahrum olduğuna dikkati çeken Borrell, “İstediğinizi söyleyebilirsiniz fakat bu dayanılmaz bir dehşettir ve kendi insanlığımız ismine bunu durdurmak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız.” tabirini kullandı.
“Hukuk ile gerçeklik ortasındaki uçurum daha evvel hiç bu kadar geniş olmamıştı”
Borrell, milletlerarası hukuk kararlarının siyasi aktörler için “rehber” niteliğinde olması gerektiğini lisana getirerek, “Uluslararası hukuk siyasetin başarısızlıklarının yerini almaya başladı fakat ne kadar yasallaştırılmış olursa olsun, ne kadar güçlü olursa olsun memleketler arası hukuk kurumları, hukuku uygulamak için bulunmuyorlar. Onlar hukuku söz etmek için vardır. Hukuku uygulamak mahkemeler tarafından değil, siyasi aktörler tarafından yapılmalıdır.” formunda konuştu.
“Hukuk ile gerçeklik ortasındaki uçurum daha evvel hiç bu kadar geniş olmamıştı.” tabirini kullanan Borrell, ortadan geçen aylara karşın ateşkes sağlanması ve ileriye dönük tahlil bulunabilmesi için adım atılamadığına dikkati çekti.
Borrell, “Aksine, Gazze’de askeri operasyonlar devam ediyor ve bugün, yarın, dün ve öbür gün onlarca, yüzlerce insanın bombalar altında öldüğünü söylemek sıradanlaşıyor.” tenkidinde bulundu.
“Tarihin yorumlanması ile memleketler arası hukuk ortasında bir uğraş var”
Borrell, İsrail’in Filistin topraklarındaki işgalinin hukuka alışılmamış olduğunu ve bunun derhal sonlandırılması gerektiğini belirten Memleketler arası Adalet Divanının (UAD) müracaat görüşüne ait İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetinin “tarihsel nedenlerle Batı Şeria’daki toprakların onlara ilişkin olduğu” argümanını eleştirdi.
Yüksek Temsilci, “Netanyahu hükümetinden anında karşılık geldi. ‘Hayır, hayır, burası bizim toprağımız, bize ilişkin.’ dediler. Şu an tarih ya da tarihin yorumlanması ile memleketler arası hukuk ortasında bir çaba var. Bu hepimiz için çok kritik bir an zira tahminen savaş Lübnan’dan Yemen’e sıçrayacak, tahminen Gazze’de durum daha da berbatlaşacak.” ikazında bulunarak, milletlerarası toplumun bunu önlemek için çalışması gerektiğinin altını çizdi.
Suriye
Bir gazetecinin, birtakım üye ülkelerin Birliğin Suriye siyasetinin yine gözden geçirilmesini isteyip istemediğine yönelik sorusu üzerine Borrell, “Evet, İtalya ve Avusturya tarafından temsil edilen bu üye ülkeleri dinledik.” yanıtını verdi.
Borrell taleplere ait ayrıntı vermezken, “Pragmatik olmaya devam edeceğiz lakin naif olmayacağız. Rusya ve İran’a çok ancak çok yakın olan Suriye rejiminin neler yaptığını biliyoruz. Ancak çalışıyoruz, her vakit çalışmaya, Suriye halkının faydasına olabilecek düzenlemeler için gayret göstermeye hazırız.” tabirini kullandı.
Muhabir: Melike Pala
KÖŞE YAZARLARI
2 gün önceKÖŞE YAZARLARI
7 gün önceKÖŞE YAZARLARI
13 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
21 gün önceKÖŞE YAZARLARI
22 gün önce