AA
MUĞLA (AA) – Gastronomi dünyasının değerli kaynaklarından biri olan, Hırvatistan merkezli “TasteAtlas” isimli mahallî lezzetleri pahalandıran platformun, “dünyanın en güzel 100 kurabiyesi” listesine aldığı acı badem kurabiyesi, Datça’da da uzun vakittir yapılıyor. Bademi ile ünlü ilçenin acı badem kurabiyesi beğeni topluyor.
Geleneksel Türk kurabiyesi olarak bilinen kurabiye yumurta akı, şeker ve badem ununun birleşiminden yapılıyor ve orta ateşte pişiriliyor. Akabinde limon suyuyla karıştırılarak soğumaya bırakılan lezzetli kurabiye piştikten sonra çiğnenebilir bir dokuya sahip oluyor. Acı badem kurabiyesi Türk kahvesi yahut dondurmayla da servis ediliyor.
“Su zerresiyle bile temasında bozulur”
Acı badem kurabiye ustası 51 yaşındaki Müslüm Çimen, AA muhabirine eserin yöre halkından ve ilçeye gelen tatilciler tarafından ağır ilgi gördüğünü söyledi.
Mesleğe 1988’de başladığını tabir eden Çimen, Acıbadem kurabiyesini yüzde yüz badem, şeker ve yumurta akıyla yaptıklarını tabir etti.
Acı bademin nem ve suya karşı çok hassas olduğunu vurgulayan Çimen, “Acı badem kurabiyesi yaparken su zerresiyle bile temasında yahut nemlenmede bozulur ve istediğimiz sonucu alamayız, kabarmaz. İncelikli çok değerli bir eserdir. Ustalık gerektiren, uzun yıllar yapılıp deneyim edilmesi gereken bir eserdir. Her pastacının ve kurabiye ustasının yapabileceği usulde bir eser değildir. Bizim topraklarımızın makaronu üzere bir şey.” diye konuştu.
Çimen, eserlerin badem tedariğini yöre halkından ve toptancılardan sağladıklarını da kelamlarına ekledi.
Pastane işletmecisi ve tıpkı vakitte ney sanatkarı oğlu 27 yaşındaki İmran Aydın Çimen de kurabiyenin tanımını babasından öğrenip geliştirdiğini ve yöre halkı tarafından da çok beğenildiğini lisana getirdi.
Kurabiyenin Datça’nın aroması çok yüksek bademlerinden yapıldığına işaret eden Çimen, kaliteli badem ve güzel işçilikle hazırladıkları kurabiyeyi işletme olarak ağır dönemde 500 ile 1000 adet ortasında sattıklarını kaydetti.
Bölgede 30 yıla yakındır ziraat mühendisi olarak vazife yapan Veli Üzer de ilçede bu yıl badem rekoltesinin 150 ton civarında olduğuna işaret etti.
Bademin değişik biçimlerde değerlendirildiğini tabir eden Üzer, “Genelde bademli kurabiye, bademli ezme formunda de kıymetlendiriyoruz. Lezzetli olmasından ötürü acı badem kurabiyesi çok tercih ediliyor. Tadı ve aroması farklı olduğu için beşerler bu eseri seviyor.” sözünü kullandı.
Datça’da hayatını sürdüren Hakan Bahar da ilçede yaşayan birisi olarak bu tadı çok sevdiğini ve her vakit tükettiğini söyledi.
Muhabir: Ali Ballı
ARAŞTIRMA-İNCELEME
4 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
5 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
5 gün önceHABERLER
8 gün önceHABERLER
13 gün önce