Kod adı: Ayşe Tatile Çıksın olarak bilinen Kıbrıs Barış Harekâtı, 20 Temmuz 1974 yılında Türkiye Cumhuriyeti Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Garanti Anlaşması’nın 3. Maddesi’ne istinaden gerçekleştirdiği askeri bir harekât. Kıbrıs Türkleri tarafından Mutlu Barış Harekâtı adıyla anılan askeri müdahalenin 39. yıldönümü törenle kutlandı.
LEFKOŞE/Balkan Günlüğü
Kıbrıs Türkü’nün Mutlu Barış Harekatı olarak nitelendirdiği askeri müdahalenin üzerinden tam 39 yıl geçti. Adada 39 yıldan buyana barış ortamı hakim olurken, Türk ve Rum toplumları arasında 39 yıl önceki mevcut sorunların çözümünde bir adım bile yol alınmadı. Kıbrıs Rum Kesimi’nin oldubittiye getirilerek AB’ye kabul edilmesi de sorun yumağını büyütürken Türkiye’nin defalarca iyiniyet gösterilerinde bulunması da çare olamadı. Çözüme aykırı olmasına rağmen çözüm için Birleşmiş Milletler’in iki tarafın birleşmesi planına yapılan referandumda büyük bir çoğunlukla ‘EVET’ diyen Türk toplumu çabalarının karşılığını yine alamazken, Kıbrıs Rum Kesimi son aylarda ekonomik yönden bunalım yaşıyor. Bu şartlar altında Türk askerinin kahramanlık destanı yazdığı
20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 39’uncu yıldönümü düzenlenen törenlerle kutlandı. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay “Rum tarafı adanın güneyindeki kaynakları tek taraflı olarak kullanmakta ısrar ederse iki devletli çözüm de gündeme gelebilir” dedi. Törene KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Türkiye’nin Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay katıldı. Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay “Rum tarafı adanın güneyindeki kaynakları tek taraflı olarak kullanmakta ısrar ederse iki devletli çözüm de gündeme gelebilir” dedi. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kıbrıs Türk Halkı’nın coşku ve sevincini gönülden paylaştığını vurguladı. 20 Temmuz 1974’ten bugüne adada barış ve huzur hakim olduğuna işaret eden Beşir Atalay, Kıbrıs’ta derin acıların tekrarlanmasına asla müsaade edilmeyeceğine işaret etti. 1974’ten sonra özgürlüğüne kavuşan Kıbrıs Türk halkının devletini kurup ona sahip çıktığına işaret eden Atalay, “Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bugüne kadar adil ve kalıcı çözüm için samimiyetle çaba göstermiş ve üzerine düşeni yapmıştır. Buna karşın Kıbrıs Türkleri’nin azınlık statüsünde yaşamayı kabul edeceklerini sanmak boş bir hayaldir. Çözüm adadaki gerçekler zemininde olacak. Siyasi eşitliğinden vazgeçmesini kimse beklemesin” şeklinde konuştu. Çözüm görüşmelerinin Rum tarafının olumsuz tutumu nedeniyle başarıya ulaşılamadığına da işaret eden Atalay, yeni Rum Lider Anastasides’in görüşmelerin yeniden başlaması konusunda adım atmamış olmasının, yapıcı bir irade göstereceği beklentilerini zayıflatmakta olduğunu vurguladı. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da, 20 Temmuz Barış Harekâtı’nın en önemli sonucu ve meyvesinin, özgürlük ve güvenliğin somutlaşmış şekli olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devleti olduğunu söyledi. Eroğlu, “Devletimizin varlığı bizim en büyük gücümüzdür. Kimse aksini iddia edip zihinleri bulandırmasın, devletin varlığını önemsizleştirmeye çalışmasın. Öncesini de, 1974’ü de, 1974 sonrasında nasıl bir Kuzey Kıbrıs’ın ortaya çıktığını da dün gibi hatırlıyorum” dedi.
HABERLER
22 saat önceHABERLER
22 saat önceKÖŞE YAZARLARI
4 gün önceKÖŞE YAZARLARI
9 gün önceKÖŞE YAZARLARI
15 gün önce