DOLAR 32,9375 0.18%
EURO 35,2350 -0.15%
ALTIN 2.443,09-0,34
BITCOIN 20210130.3907%
İzmir
35°

AÇIK

17:12

İKİNDİYE KALAN SÜRE

119 okunma

İşadamları Balkanlar da fuar istiyor

ABONE OL
05/09/2011 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

adamlarTürkiye’de ilk kez büyükbaş hayvanlar için kauçuk yatak üretimi gerçekleştiren Yakup Özdanon, büyük hayvancılık yatırımları ile yatak satışlarını katladı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15 yıldır büyükbaş hayvanlar için yaptığı kauçuk yatağın değerinin artık anlaşıldığını ifade eden Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Üyesi ve Ortaklar Kauçuk Firma sahibi Yakup Özdanon, şimdi de tırnak kırılmalarını önleyecek patiklerin üretimine geçti. Tarım ve çiftçi bir ülke olmamıza rağmen Bulgaristan gibi bir ülkede etin kilosunun 10-12 lira olmasına rağmen, ülkemiz de  eti pahalı yememiz çok doğru değil, şeklinde konuşan Özdanon;  “Balkan Günlüğü” aracılıyla  Balkanlar da bir fuar düzenlenmesini bekliyoruz. Böylece  kendimizi tek tek müşterilere anlatmak yerine,  fuar kanalıyla kendimizi oralarda anlatmış olabiliriz” dedi.

Hayvan yatağını üreterek bir ilke imza attınız. Ne zaman üretime başladınız?

Bir müşterimizin talebi üzerine 15 yıl önce dizayn etmiştik. İzmir Fuarı’nda görücüye çıkardık. Ancak o dönem köylünün, ekonomik durumunun bozuk olmasından dolayı gelen geçen köylü, “Benim yatacak yatağım yok, hayvana yatak mı alırım” demişti. Dolayısıyla uzun dönem biz bunu satamadık. Köylü bu konuda fazla bilinçli olmamasından da kaynaklandı. Ancak 4 yıldan beri köylünün bilinçlenmesi,  hayvanının para etmesi ve daha fenni ahırlarının oluşmasıyla birlikte çok hızlı bir şekilde hayvan yatağını satıyoruz. Tabi bir de büyük oyuncuların bu işe girmesi sanayiciler de çoğunlukla bu işin içinde olması etken oldu.

 

HAYVAN YATTIĞI YERDEN BELLİ OLUR

 

Söz konusu olan yatağın faydaları neler?

Burada hayvanların rahatı ve mutluluğu için hayvan yatağı satın alıyorlar. Son zamanlar da ithal giren hayvanlar, zaten hayvan yatağı üzerinde yatıyorlar. Eğer altlarında hayvan yatağı yoksa inekler strese giriyorlar. Dolayısıyla beklenen verimi veremiyorlar. Bu durumunda mutlaka hayvan yatağının konulması gerekiyor.

Hayvan yatağının tüketiciye maliyeti ne kadar?

Çok büyük bir maliyeti yok. 2–3 metre ebadında bir hayvan yatağı ortalama maliyeti 100 TL Ayrıca çok kısa zamanda et ve süt üretimine katkı sağladığı için kendisini amorti ediyor. Dahası altı kuru kaldığı ve ıslanmadığı için hayvan daha temiz kalacak. Ayrıca betondan gelen soğukluğu da hissetmeyecekler. Beton üzerinde yatan hayvanlar diz yaralanması yaşarken, yumuşak kauçuk malzeme kullanılan yataklarda yatan hayvanların yaralanmaları önlenmiş oluyor. Sap ve saman üzerinde, kum üzerinde yatanlar da ise,  orada oluşan mikroplarda meme tıkanması önlenmiş oluyor.

Süt fabrikalarının tercihi de yataklı hayvan sütleri değil mi?

Süt fabrikaları yataklı hayvan sütlerini tercih etmesindeki sebep, sütü daha az antibiyotikle yıkayıp piyasaya sürme şansları var. O nedenle öncelikle süt fabrikalarının buna ön ayak olması lazım. Gerekirse yataklı hayvanlardan aldıkları süte prim vermeleri ve yataklı çiftliklerin de artması gerekiyor. Biz köylülerimize yardımcı olmak adına hep söylüyoruz; “50 tane birden alma, 10 tane bu ay al,10 tane sonra al, sonrasında üretim farkını göreceksin, bu fark para olarak geri dönecek” diye.

Hayvan yatağının kullanma süresine kadar?

Bizim takip ettiğimiz kadarıyla, 7-8 yıl bir bir yatakta yatan hayvanlar var. Giden hayvanların yerine gelen ve yatanlar oluyor. Altı kanallı olmasından dolayı bakteri üremiyor hava alıyor  ve yıkanabiliyor.

 

TRAKYA VE BALKANLAR’DA İDEAL ÜRÜN

 

Üretiminiz ne kadar?

Kemalpaşa’daki tesislerimiz de 3 yılda 40 bin yatağa ulaştık. Önceden tek yataklı olan üretimlerimizi daha da geliştirdik ve tesisimiz de sonsuz imalat yapabiliyoruz. Dolayısıyla geçen yıl boydan boya yatak üretmeye başladık. Hele Trakya Bölgesi ve Balkanlar da soğuk olduğu bir ortamda hayvan takriben 8 ay içeride olmasından dolayı yataklar daha da önemli bir ürün. Böyle bir ürünle hayvancılık desteklenir ise, bu ürünler teşvik kapsamında olmasından dolayı bana göre daha fazla et elde edileceği için et fiyatları düşecektir. Ayrıca sütte de randıman  alınacağı için çiftçimiz de sütünü sattığı zaman daha çok eline para geçecek ve mutlu olacaktır.

Tırnak batmasına karşı patikler de yola çıktı değil mi?

Bunun için patik oluşturmaya başladık. Hayvanın ayağına geçireceğimiz kaymayan kauçuk patikleri Bursa Fuarına yetiştirmeye çalışıyoruz.

 

    En az 10 karakter gerekli