DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 34033180.13272%
İzmir
20°

HAFİF YAĞMUR

06:24

SABAHA KALAN SÜRE

61 okunma

Ağaçlar ve İklim Değişikliği

ABONE OL
18/12/2020 15:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

 

Aslında birçok şey söyleyebilirler! Ama ağaçları dinlemeden önce, hava durumu ve iklim arasındaki farkı anlayalım.

“Hava durumu” kısa bir süre içerisinde gerçekleşen belirli bir olaydır, mesela yağmur ya da sıcak bir gün gibi. Hava durumu saatlik ya da günlük olarak takip edilebilir. “İklim” ise 30 yıl ya da daha uzun zaman dilimlerinde belirli bir bölgedeki ortalama hava koşullarıdır. Ağaçlara geri dönecek olursak, ağaçlar çok uzun zamanlardan beri Dünya’nın iklimiyle ilgili kayıt tutmaktadırlar aslında. Çünkü yüzlerce, hatta binlerce sene yaşayabilirler! Bilim insanları ağaçların halkalarını inceleyerek geçmişteki iklim hakkında bilgi edinebiliyorlar. Eğer daha önce ağaç gövdesinden bir kesit gördüyseniz, büyük ihtimalle üzerinde birçok halka olduğunu fark etmişsinizdir. Tıpkı dart oyunundaki hedef tahtasına benzerler.

AÇIK RENKLİ

Bu halkalar bize ağacın yaşı ve yaşadığı senelerdeki hava durumu hakkında bilgi verir. Açık renkli halkalar baharda ve yaz mevsimi başlarında oluşan halkalar iken, koyu renkli halkalar ise yaz sonunda ve sonbahar aylarında oluşan halkalardır. Bir koyu ve bir açık renkli halka çifti ağacın hayatındaki bir seneye denk gelir. Ağaçlar yağmur ve sıcaklık gibi etkenlere karşı hassas oldukları için, kendi çevrelerindeki bölgesel iklim hakkında bilim insanlarına bilgi verebiliyorlar. Örneğin, ağaç halkaları sıcak ve nemli yıllarda normalden daha geniş olurken, soğuk ve kurak yıllarda ise daha ince olurlar. Hatta eğer ağaçlar kuraklık gibi daha çetin koşullara maruz kalırlarsa o sene neredeyse hiç büyüyemeyebilirler bile.

 

KIYASLAMA

Bilim insanları günümüzdeki ağaçları inceleyip, onlardan edindikleri bilgileri meteoroloji istasyonlarından aldıkları nemlilik ve sıcaklık değerleriyle kıyaslayabiliyorlar. Ancak çok yaşlı ağaçlar meteoroloji istasyonları kurulmadan önceki zamanlar hakkında bize bilgi verebiliyor! Dünyada birçok bölgede günlük hava durumu kayıtları sadece 100 – 150 yıldır tutulmakta. Bu yüzden yüzlerce hatta binlerce yıl önceki iklim hakkında bilgi edinmek için bilim insanları ağaçlara, mercan resiflerine ve buzullara başvurmalıdır.

 

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP