AA
ANKARA (AA) – Güler, AK Parti Genel Merkezi önünde gazetecilerin “sahipsiz hayvanlara yönelik düzenleme” kapsamında yürütülen çalışmalara ait sorularını yanıtladı.
Çalışmada gelinen son durum sorulan Güler, çalışmaya ait tutanakları bugün AK Parti MYK toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunduklarını belirtti.
Düzenlemeye ait son rötuşları yapacaklarını söz eden Güler, “Muhalefet partisi küme başkanvekilleriyle görüşmek suretiyle bu hafta sonuna hakikat Meclis Liderlerimize teklifimizi vereceğiz. Teklifimiz 5199 Sayılı Kanun’daki kimi unsurlardaki değişiklikleri öneriyor. 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri Kanunumuz da var. Onunla birlikte bir düzenleme, oradan da atıflar var.” diye konuştu.
Güler, Adana’da sahipsiz köpeklerin saldırısına uğrayan Suriye asıllı Abbas Haşmet’e de geçmiş olsun dileklerini iletti.
“Sokaklar inançlı bir alan olarak tanım edilemez.” diyen Güler, şunları söyledi:
“Köpeklerimizi, hayvanlarımızı daha korunaklı, daha inançlı alanlara almamız gerekiyor. Çok nitelikli barınaklara almamız gerekiyor. Bakanlıklarımızın güçlü takviyesiyle barınakların imkanlarını artırma, önemli bir kısırlaştırma, aşılama, birebir vakitte sahiplendirme noktasında çok güçlü bir çalışmaya metnimizde yer vermeye dilek ediyoruz.”
“Gerekli önlemleri almamız lazım”
Bir gazetecinin, “kamuoyunun, bu çalışmada en çok merak ettiği hususun ziyanlı hayvanların uyutulması olduğunu” belirtmesi üzerine Güler, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri Kanunun 9. unsurunun olduğunu anımsattı.
Bu kanunun şu an yürürlükte olduğuna dikkati çeken Güler, şunları kaydetti:
“9. husus, kuduz riski taşıyan, rehabilite edilemeyecek halde azgınlaşmış, barınaklarda başka hayvanlara ziyan veren, hastalık riski noktasında barınakta kalma imkanı kalmayan hayvanların ötenazi yoluyla hayatlarına son vermeyi emrediyor. Yani bu kanun şu anda var. Sokaklardan barınaklara hayvanlarımızı alıp hem kısırlaştırma hem sahiplendirme hem de aşılama noktasında güçlü bir dayanak verirken barınaklarda kalma imkanı kalmayacak. Hayvandan hayvana, hayvandan beşere önemli manada sıhhat riski taşıyan, rehabilite edilme imkanı kalmamış, çok farklı ırklardaki hayvanların barınaklarda öteki hayvanlara ziyan verdiğini görüyoruz. Birebir vakitte çok değerli bir kuduz riski tehlikesi… Münasebetiyle bunu da göz önüne almamız gerekiyor. Barınaklardaki ömür kalitesinin artırılması için gerekli önlemleri almamız lazım. O önlemlerden biri de bu cinsten hayvanlarımızın, onlara acı vermeden, eziyet çektirmeden, merhamet iklimimize uygun olarak ötanazi yoluyla hayatlarına son vermektir.”
Muhabir: Mümin Altaş
KÖŞE YAZARLARI
2 gün önceKÖŞE YAZARLARI
7 gün önceKÖŞE YAZARLARI
13 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
21 gün önceKÖŞE YAZARLARI
22 gün önce