AA
AMASYA (AA) – Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Kimya ve Kimyasal Sürece Teknolojileri Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Şahin Yağlıoğlu, Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Elçin Emre ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi Yeşilyurt Meslek Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Bedriye Seda Kurşun Aktar tarafından, “kanserli hücrelerdeki heterosiklik kalkon sentezi” alanında araştırma yapıldı.
Araştırma sonucu, “Kanser Hücre Çizgilerindeki Antikanser Aktiviteleri İçin Bir Heterosiklik Kalkon Sentezi” başlıklı buluş, Türk Patent ve Marka Kurumunca Amasya Üniversitesi ismine tescillendi.
Yağlıoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, hücrelerin denetimsiz formda bölünmesi sonucu ortaya çıkan kanserin ölümcül bir hastalık olarak hala gelişmiş ülkelerde kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığına işaret etti.
Son yıllarda farklı tipte kanser çeşitlerinin bulunması ve süratle yayılması nedeniyle kemoterapötik ilaçlara ilginin her geçen gün arttığını belirten Yağlıoğlu, “Literatürde kansere karşı hala yüzde 100 tesirli bir ilaç bulunmamış olması, tümör hücrelerinin ilaçlara karşı direnç geliştirmesi ve tedavide kullanılan ilaçların ülkü özelliklere sahip olmamasından ötürü daha inançlı antikanser moleküllerine gereksinim duyulmaktadır. Bu bağlamda bilhassa daha az toksik ve aktivite açısından daha yüksek verimli olan antikanser moleküllerin tasarımı ve sentezi üzerine ağır araştırmalara gereksinim duyulmaktadır.” sözlerini kullandı.
Kalkonların doğal kaynaklarda bulunan flavonoidlerin bir alt kümesi olarak tanımlandığının altını çizen Yağlıoğlu, şunları kaydetti:
“Kalkonlar antibakteriyel, antifungal, antioksidan, anti-Alzheimer ve antikanser üzere değerli farmakolojik aktivitelere sahip olmaktadır. Bu bileşikler, 1,3-difenil-2-propen-1-on iskeleti taşıyan zincirli yapılar olup zincirin uç karbonlarında iki aromatik halka bulunmaktadır. Bu aromatik halkalardan birine bağlı 4-(piperazin-1-il)fenil halkası, öbür tarafta ise fenil, pirol, tiyofen, furan üzere aromatik/heterosiklik halkalar bağlanarak yeni kalkon türevleri sentezlenmiş olmaktadır. Bilindiği üzere 5 ve 6 üyeli heterosiklik ve hetero aromatik kümeler taşıyan moleküllerin ilaç olma potansiyeli daha yüksek olmaktadır. Sentezlenen bileşiklerdeki halkaların birbirinin biyoizomeri olması aktivite açısından da kıymetli olmaktadır. Buluş kapsamında birinci olarak, 4′-piperazinasetofenon/4-(imidazol-1-il) asetofenon türeyen heterosiklik kalkon bileşiklerin sentezi gerçekleştirilmiştir. İkinci kademede ise in vitro PC3 (İnsan prostat kanseri) ve HeLa (İnsan rahim kanseri) kanser hücresine karşı antikanser aktivite testleri yapılmıştır. Testler sonucunda, sentezlenen bileşiklerin HeLa ve PC3 hücresine karşı değerli antikanser tesiri gösterdiği belirlenmiştir.”
Amasya Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamada da “Bir Heterosiklik Kalkon Sentezi” başlıklı buluşun, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından üniversite ismine tescillendiği duyuruldu.
Açıklamada, “Hocamızı ve proje takımını tebrik eder, muvaffakiyetlerinin devamını dileriz.” tabirine yer verildi.
Muhabir: Umut Yeşilyurt
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önceHABERLER
27 gün önce