DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BITCOIN 34546755.12609%
İzmir
16°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Antalya Nekropol Müzesi, 2 bin 300 yıllık tarihe ışık tutuyor
199 okunma

Antalya Nekropol Müzesi, 2 bin 300 yıllık tarihe ışık tutuyor

ABONE OL
12/09/2024 05:20
Antalya Nekropol Müzesi, 2 bin 300 yıllık tarihe ışık tutuyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANTALYA (AA) – Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından 2008’de Doğu Garajı mevkisinde yürütülen iş merkezi ve otopark alanı inşaatı çalışmaları sırasında yer düzeyi indikçe bölgede antik mezarlar olduğu tespit edildi.

Antalya Müze Müdürlüğü uzmanlarının incelemelerin akabinde bölgede yaklaşık 3 yıl kurtarma hafriyatları yürütüldü.

Kazılarda milattan evvel 3. yüzyıl ve milattan sonra 4. yüzyıl aralığına tarihlenen 1000’e yakın çeşitli tiplerde mezar, çok sayıda envanterlik eser ve iskelet açığa çıkarıldı.

Belediyenin bina inşası ve alandaki çalışmaların tamamlanmasının akabinde nekropol, müzeye çevrilmesi emeliyle protokolle Kültür ve Turizm Bakanlığına devredildi.

Özgün mimari yapısıyla dikkati çeken müzede, 3 stant salonu ve tarihi mezar alanlarını yakından görebilme imkanı sunan yürüyüş yolları yer alıyor.

Müzede sergilenen eserler ziyaretçilere, antik periyottaki ritüeller ve meyyit gömme geleneklerine dair datalar sunuyor.

“700 yıllık bir devirde içerisinde gömü yapılmış”

Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel, AA muhabirine, bölgenin Attaleia Antik Kenti’ne ilişkin Doğu Nekropol Alanı olduğunu, varlığı tespit edildikten sonra birinci derece arkeolojik sit alanı olarak müdafaa altına alındığını söyledi.

Bölgenin tespitinin akabinde alanda ağır çalışmaların yürütüldüğünü anlatan Demirel, “Toplamda proje uygulamalarının tamamlanması da dahil olmak üzere yaklaşık 1000’in üzerinde mezar çıkarıldı. Mezarlar şu anki asfalt yol düzeyinin yaklaşık 2,5- 3 üç metre altında. Tabanda Dromoslu oda mezarların olduğu 3-4 çeşit mezar tipi açığa çıkarıldı. Müze Müdürlüğü uzmanları ve bir devir olmak üzere Akdeniz Üniversitesi arkeologları bölgede çalışma yürüttü. Nekropol alanı milattan evvel 3. yüzyıl ve milattan sonra 4. yüzyıl aralığında faal olarak kullanılmış yani 700 yıllık bir periyotta içerisinde gömü yapılmış.” diye konuştu.

Kazılarda mezarlarda çok sayıda özel eşya, yüzük, kolye üzere takıların, çeşitli kaplar üzere buluntuların gün yüzüne çıkartıldığını belirten Demirel, bunlardan envanterlik pahası olanların onarım ve konservasyonunun yapıldığını kaydetti.

Şehir merkezinde olması nedeniyle ilgi çekiyor

Demirel, bu eşyaların bir kısmının Antalya Müzesi’nde büyük bir kısmının ise salonlarda sergilendiğini belirterek, “Sergi salonlarında Antalya Müzesi’nin açık teşhirinde ve depolarında yer alan eserler değerlendirildi. Bilhassa iki salona vitrin koyduk. Bu vitrinlerin içinde de alandan çıkan yapıtlardan karma stantlar oluşturduk. Bunların içerisinde gözyaşı şişeleri, koku kapları, sikkeler, cam eserler, kaplar ve amforalar var. Bir kısmı de depolarımızda koruma ediliyor. Nekropol Müzesi’nde teşhirinde 283 eser yer alıyor. Dünyada ve ülkemizde nekropol müzesi ismi altında örnek bir müze oluşturduk. Türkiye’deki tek nekropol müzesiyiz.” sözlerini kullandı.

Müzenin kentin merkezinde olması nedeniyle kolay ulaşılabilirliğine işaret eden Demirel, kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Müze açıldığı birinci periyotta fiyatsız ziyaret edildi. Bu yıl marttan itibaren bilet kesilmeye başlandı. Bu periyoda kadar yaklaşık 2 bin 500 civarında ziyaretçi ağırladık. Müzemiz kentin merkezinde olması nedeniyle ilgi çekiyor, ziyaretçi sayımızın gün geçtikçe artacağını düşünüyoruz. Bu bahiste tanıtım ve bilhassa Antalya’ya gelen yabancı ziyaretçilerin bilgilendirilmesi konusunda çalışmalarımız devam ediyor.”

Ziyaretçiler müzeyi “etkileyici” buluyor

Mersin’den Antalya’ya tatil için gelen Nahide Akpınar, müzenin değişik mimarı yapısı, lahitleri ve mezarlıklarıyla dikkati alımlı olduğunu lisana getirdi.

Akpınar, “Eski devirlere ilişkin olduğu için mezarlıklar ilgi cazipti. Daha evvel Mısır’a gidip oradaki müzeleri görmüştüm. Katiyen onlarla yarışabileceğini düşünüyorum.” dedi.

Alman asıllı Birgit Adalı da müzede ölülerin geçmiş periyotlarda son seyahatlerine nasıl gönderildiklerine dair kapsamlı bilgi ve buluntuların yer almasının ilgi cazibeli olduğunu lisana getirdi.

Muhabir: Zehra Tekeci

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP