DOLAR 32,8789 0.07%
EURO 35,2236 -0.22%
ALTIN 2.461,590,17
BITCOIN 20163830.37918%
İzmir
30°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Antalya’dan getirilen arılarla Iğdır’da domates üretiminin yüzde 20 artırılması hedefleniyor
19 okunma

Antalya’dan getirilen arılarla Iğdır’da domates üretiminin yüzde 20 artırılması hedefleniyor

ABONE OL
24/06/2024 14:40
Antalya’dan getirilen arılarla Iğdır’da domates üretiminin yüzde 20 artırılması hedefleniyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

IĞDIR (AA) – Iğdır Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü, kentte üretilen zerzevat ve meyve tiplerinde artışı sağlamak için örtü altı üretim yapan 15 çiftçiyi, üretici başına iki kovan olmak üzere bombus arısıyla tanıştırdı.

Antalya’daki üretim alanlarından çiftçilerce temin edilen, bitkilerde döllenme ve tozlaşmayı artırmasıyla bilinen bombus arıları, seralardaki üretim alanlarına yerleştirildi.

Kısa müddette tesirini gösteren arıların katkısıyla, bu yılki üretim periyodunun sonunda 20 bin tonun üzerinde domates hasat edilmesi bekleniyor.

Üretim alanlarında araştırma yapan yetkililer, hasadına başlanan örtü altı domatesteki rekoltenin arıların tesiriyle yüzde 20 artacağını öngörüyor.

İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Tingiş, AA muhabirine, Iğdır’ın coğrafik yapısı ve iklim koşulları münasebetiyle bölgenin adeta tarım üssü pozisyonunda olduğunu söyledi.

Kentteki 4 bin dekarlık alanda domates üretimi yapıldığını anlatan Tingiş, “İlimizin bilhassa marka bedellerinden biri muhteşem domatestir. Lezzeti, aroması, ekşiliği ve kokusuyla Iğdır’la özdeşleşmiş olan bir domatestir. 2024 yılı içerisinde açık alan ve örtü altında yaklaşık 20 bin ton rekolte gerçekleşecektir.” dedi.

Domates üretimini artırmak için kurum olarak çalıştıklarının altını çizen Tingiş, “Özellikle örtü altı üretim alanlarının artmasıyla erkenciliği sağlamak istiyoruz. Doğu Anadolu’nun zerzevat ve meyve gereksinimini vilayetimizden karşılamak ve bir katma kıymet sağlamak istiyoruz.” diye konuştu.

Üreticiler ünite alandan daha fazla para kazanacak

“İlimizde bilhassa örtü altı üretim alanlarında polinasyonu (tozlaşma) sağlamak için bombus terrestis dediğimiz dölleyici arılar kullanılmaya başlandı.” diyen Tingiş, üreticileri, bu arıları kullanma konusunda bilgilendirdiklerini ve temin için de yardımcı olduklarını anlattı.

Domates hasadının başladığını lisana getiren Tingiş, şunları kaydetti:

“Seralarda üreticilerimiz bilgilendirmelerimiz vasıtasıyla bu arıları kullanmaya başladı. Döllenme ve polinasyonla bir arada yüzde 20 randıman artışımız oldu. Üreticilerimiz bu artışla bir arada ünite alanından daha fazla para kazanacaklardır. Bilhassa Antalya’daki bombus terrestis arı kovanlarından buraya getirildi. Polinasyon için örtü altı seralarımızda kullanılmaya devam ediliyor. Her kullanılan ünite alanında azamî karı sağlamaya devam ediyoruz.”

Üreticilerden İzzet Ova da yaptıkları üretimin son derece verimli geçtiğini, arılarla üretim sayılarının önemli manada arttığını belirterek, “Üretim bence çok hoş. Hem para kazanıyorsun hem topluma, memleketine hizmet ettiğini biliyorsun. Bu arı işini biz bilmiyorduk, İl Tarım Müdürlüğü sayesinde her seraya bir kovan bombus arısı getirdik. Gözle görülür bir halde meyvelerin arttığını, çiçeklerin çabucak tozlandığını gördük. Daha evvelce bilseydik daha çok yapabilirdik.” tabirlerini kullandı.

Muhabir: Hüseyin Yıldız

En az 10 karakter gerekli