DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BITCOIN 34546755.12609%
İzmir
16°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

157 okunma

Arnavut Bayrak Günü (28 Kasım)

ABONE OL
25/11/2009 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bayraktaki kartal (shqiponja) Arnavutların tarihinde birçok kez şekil değiştirmiş olsa da çift başlı kırmızı zemin üzerine her zaman, yani 7-8 asırdır aynı kalmıştır. Zaten Arnavut kelimesinin anlamı Kartal’dır, bundandır ki asırlardır o Kartal sembolü bayrakta hiç değişmemiştir. Kartalın çift başlı olması konusunda farklı görüş olsa da bu köşede, çift başlılığın epistemolojisini yapmayacağım ancak şunu belirtmek gerek; Arnavutların bir tek bayrak altına girmeleri sadece bununla olmuş ve bu konuda tartışma konusu dahi yapılmamaktadır. Tek kabul edilen bayrak budur ve hiçbir şekilde bir Arnavut kendi ülkesinde başka bayrak kabul etmemiştir. Sevgili okuyucularım, bu cümleden sonra konu hemen Kosova bayrağına geliyor ancak, bu durum farklı olduğu için aşağıda yer vereceğim…
Arnavutluk’ta bu bayrak, 28 Kasım 1912’den bugüne kadar da farklı eklenmeler ya da çıkarmalar yaşamış olsa da şimdiki şeklini 7 Nisan 1992 yılında meclis kararı ile komünizm zamanında konulmuş olan sarı renkteki kızıl yıldız kaldırılarak almıştır. Ancak bayrağın bu haliyle Kosova, Makedonya, Yunanistan, İtalya, Sırbistan, Karadağ, Türkiye ve diaspora Arnavutları bir asırdır kullanmaktaydılar ve coşkuyla dünyanın her yerinde “28 Kasımı Arnavut Bayrak Günü” olarak kutlamaktadırlar.
Her ülkenin bayrağı kutsaldır ve kutsallığı tartışılamazda. Ancak şu da bir gerçek ki bir bez parçasıdır bayrak, aksine iddia eden de yok. Fakat o bez parçasına yüklenen anlam var ya, işte o bez parçasını kutsal yapandır. Semboldür bayrak, ama uğruna canını feda ettiğimiz, kimsenin yan gözle bakmaya imkan tanımadığımız, geçmişini bugünle, bugünü geleceğiyle bütünleştireceğimiz çok kutsal bir semboldür… Türk İstiklal Marşı’nın yazarı M. Akif Ersoy (mekanı cennet olsun) derki; Bayrakları Bayrak Yapan Üstündeki Kandır, Toprak, Eğer Uğrunda Ölen Varsa Vatandır”…
28 Kasım Arnavut Bayrak Günü, senelerdir Tiran, Üsküp ve Priştine’de ortaklaşa kutlamaları “Biz Tek”iz sloganıyla görkemli bir şekilde kutlanmakta ve dünyaya bir mesaj veriliyor; ey dünya ve özellikle ey Avrupa, bir asırdır parçaladın, haksızlık yaptın bize ama bugün işte biz bir’iz, beraberiz, ve hemen bizi birliğe al ki bölgemizde yaşananlar bir daha yaşanmasın…
Bu açıdan 100’üncü yıla (2012) yaklaşırken, Arnavutların heyecanı daha da artmaktadır. Kosova Bağımsız, resmi bayrağı farklıdır, ama Kosova’nın her yerinde tek bayrak Çift Başlı Bayraktır. Resmiyetteki öteki bayrak dura koysun, sorun değil, geçicidir çünkü. O bayrağı bayrak yapan üstünde bir kan yok, zamanı geliyor ve o da değişecektir. Efsanevi Arnavut UÇK komutanı Adem Yaşari’nin ve binlerce Arnavut gencin kanı “Çift Başlı Bayrak” için dökülmüştür. Uğraşlar verildi ama orada (Kosova) yeni bir ırk (kosovski) yaratılamayacağı artık anlaşılmıştır, 10 sene geçti durum vahim… Arnavutların tarihinde bu önemli gün nedeniyle, Arnavutların yaşadığı dünyanın tüm ülkelerde büyük coşkuyla kutlamaktalar.
Arnavutluk’un her yerinde hazırlıklar 2 ay öncesinden başlar, Kosova’da resmi bayram olmamasına rağmen Kosova sokakları Arnavut bayraklarıyla 2 ay öncesinden süslenmiş durumda. Makedonya, Karadağ ve Sırbistan-Preşeva ovasında da durum farklı değil. Arnavutların yaşadığı dünyanın hangi şehrinde olursa olsun “Arnavut Bayrak Günü” kutlanır.
Türkiye’de, Ankara, İzmir, İstanbul, Bursa, Adapazar, Eskişehir, Adana…   “Arnavut Bayrak Günü” kutlanır. Türk dostlarımız sağolsun, bu fırsatı bize vermekte ve desteklemektedirler. Bilmeyen vardır diye şunu belirtelim ki, İzmir’de 17 senedir Arnavut Öğrencilerinin organizasyonunda kutlanmakta ve hergeçen sene daha fazla beğeni toplamaktadır. İzmir’de bu seneki kutlamalar, 8 Aralıkta yapılacak ve Konak Belediyesi ile ortaklaşa düzenlenecektir. Fırsatı bulmuşken Arnavut devleti ve tüm Arnavutlar adına, destek ve yardımlarından dolayı Konak Belediyesi’nin Saygıdeğer Başkanımız Sevgili Hocam Dr. Hakan Tartan’a teşekkür ediyorum.

 

 

 

 

 

 

 

 

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP